Βρετανία: Ετοιμάζει χαρτονόμισμα με το πορτρέτο του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Βρετανία: Ετοιμάζει χαρτονόμισμα με το πορτρέτο του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Να τιμήσει τον πρωην ηγέτης της, Ουίνστον Τσώρτσιλ, ετοιμάζεται η Βρετανία με ένα νέο χαρτονόμισμα που θα φέρει το πορτρέτο του και την περίφημη δήλωσή του "Δεν έχω τίποτε να προσφέρω παρά αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα"

Η Βρετανία ετοιμάζεται να τιμήσει τον ηγέτη της κατά την περίοδο του πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ με ένα χαρτονόμισμα που θα φέρει το πορτρέτο του και την περίφημη δήλωσή του "Δεν έχω τίποτε να προσφέρω παρά αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα".

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλία Μέρβιν Κινγκ μετέβη σήμερα στο Τσάρτγουελ, την πρώην κατοικία του Τσώρτσιλ στο Κεντ της νότιας Αγγλίας, για να ανακοινώσει τα σχέδια ο Τσώρτσιλ να εικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα των 5 στερλινών που θα κυκλοφορήσει το 2016.

"Ο σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν ένας αληθινά μεγάλος βρετανός ηγέτης, ρήτορας και συγγραφέας. Πάνω απ' όλα, παραμένει ένας ήρωας ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου", δήλωσε προς τα μέλη της οικογένειας Τσώρτσιλ ο Κινγκ, η θητεία του οποίου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας λήγει την 1η Ιουλίου.

Ο Τσώρτσιλ, το πρόσωπο του οποίου είχε αποτυπωθεί στη δεκαετία του 1960 σ' ένα νόμισμα των πέντε σελινιών, περνάει έτσι στην κατηγορία του Ισαάκ Νεύτωνα, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Τσαρλς Ντίκενς, τα πρόσωπα των οποίων έχουν κοσμήσει κατά το παρελθόν χαρτονομίσματα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στη μια όψη καθενός από τα πέντε διαφορετικής αξίας τραπεζογραμμάτια της Βρετανίας, ενώ διάσημοι Βρετανοί εναλλάσσονται κατά διαστήματα 10 ως 20 ετών στην άλλη όψη τους.

Αυτή θα είναι η τρίτη αλλαγή τραπεζογραμματίου που ανακοινώνεται από τον Κινγκ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας την 1η Ιουλίου, έπειτα από μια θητεία δέκα ετών. Στη διάρκειά της, αποτύπωσε τον οικονομολόγο Άνταμ Σμιθ στο χαρτονόμισμα των 20 λιρών και τους εφευρέτες της ατμομηχανής σ' εκείνο των 50 λιρών.

Πηγή:ΑΜΠΕ

SHARE:

24Media Network