Βρετανικά ΜΜΕ: Στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ

Βρετανικά ΜΜΕ: Στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ

Το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει πως μετά την πρόοδο που σημειώθηκε την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ελβετία στο πλαίσιο των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας και Βρετανίας για το κυπριακό

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, να συμμετέχει στις συζητήσεις διεθνών διπλωματών για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο εν μέσω αισιόδοξων μηνυμάτων για πρόοδο στο ζήτημα της επανένωσης του νησιού. Η κατάθεση των χαρτών από τις δύο κοινότητες την Τετάρτη, χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα προς θετική κατάληξη.


Την είδηση τουίταρε ο ανταποκριτής του BBC της James Landale που αναρωτήθηκε αν μετά την επικείμενη επίσκεψη Γιλντιρίμ, θα ακολουθήσουν και οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερνοτάν. Από την Αθήνα σχολιάζουν πως πιθανή μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελβετία θα προκύψει μόνο αν διαφανεί από τις συζητήσεις πιθανότητα εξεύρεσης λύσης. Το σχόλιο αυτό έκανε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αργότερα, η ίδια πηγή, ήρθε να συμπληρώσει πως η μετάβαση Γιλντιρίμ στη Γενεύη είναι πιθανότερο να λάβει χώρα την Παρασκευή τελικά.

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, φαίνεται πως η Άγκυρα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις συζητήσεις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να συμφωνεί να παραστεί στις συζητήσεις. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από πηγές των Ηνωμένων Εθνών ως αναπάντεχη και όπως σημειώνουν “δείχνει σημαντικές είναι οι διαπραγματεύσεις αυτές”.


Την ίδια ώρα, η Guardian παραθέτει πληροφορίες από την βρετανική διπλωματία και πολιτικούς των Ηνωμένων Εθνών, που εκφράζουν την πεποίθηση πως οι πιθανότητες μιας συμφωνίας αυξάνονται σημαντικά, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλό Γιλντιρίμ συμφώνησε να παρίσταται.

Ηγέτες του νησιού Αναστασιάδης και Ακιντζί πλάι στον γγ του ΟΗΕ:


Αυτή την ώρα ξεκινά η διεθνής διάσκεψη, σε μια πρώτη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων που θα συζητήσουν περεταίρω λεπτομέρειες για ένα πιθανό σχέδιο λύσης, που σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει “διζωνική” ονομοσπονδία. Στη Γενεύη και το παλάτι όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση, βρίσκονται ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και οι ηγέτες του νησιού Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο αργότερα, Τσαβούσογλου και Κοτζιάς συναντήθηκαν πριν από λίγο στη Γενεύη:

Η ανταλλαγή των χαρτών, στην οποία προχώρησαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί την Τετάρτη έδωσε μια “νότα αισιοδοξίας” στις συζητήσεις στη Γενεύη με την πολυμερή διάσκεψη να παρατείνεται επίσημα και για την Παρασκευή.

“Δεν αποκλείεται αν προχωρήσουν τα πράγματα να αναβαθμιστεί το επίπεδο” τόνιζε πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών βλέποντας πως παρά τις διαφορές έχει διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος.

“Πάμε σήμερα με ανοιχτό μυαλό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και βλέπουμε” τόνιζε άλλο στέλεχος που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις εκτιμώντας πως “δεν αποκλείεται να έρθει στη Γενεύη ο πρωθυπουργός υπό ορισμένες προϋποθέσεις”. Όσον αφορά τις συζητήσεις στο πλαίσιο της open – ended διαδικασίας που έχει ξεκινήσει υπογράμμιζε πως “θα συνεχίσει, δεν θα πεθάνει αυτή η ιστορία”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα