Xασίς… με διαβατήριο

default image

Φρένο στον τουρισμό της κάνναβης βάζει ο δήμος του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Η χρήση κάνναβης στα coffee shops επιτρέπεται μόνο σε Ολλανδούς, Βέλγους και Γερμανούς τουρίστες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού το… τσιγαριλίκι τους

Να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του “ναρκωτουρισμού” θέλει η πόλη του Μάαστριχτ, και γι’ αυτό προχωρά από σήμερα σε απαγόρευση εισόδου στα γνωστά “coffee shop” για όσους αλλοδαπούς δεν έχουν γερμανικό η βελγικό διαβατήριο, μιας κι απ’ αυτές τις χώρες προέρχονται οι περισσότεροι ξένοι πελάτες.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι η εισροή τουριστών που αγοράζουν μαλακά ναρκωτικά απειλεί την δημόσια τάξη και δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι τουρίστες θα πρέπει πλέον να επιδεικνύουν το διαβατήριο ή την ταυτότητά τους για να καπνίσουν χασίς.

Η αστυνομία σκοπεύει να διενεργεί τυχαίους ελέγχους, ενώ ειδικά σκάνερ έχουν τοποθετηθεί για τον έλεγχο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Απ’ την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των καφέ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση δεν θα λειτουργήσει και αποτελεί πλήγμα στην τοπική οικονομία. «Όλοι αυτοί οι πελάτες που δεν θα μπορούν να έρθουν στα ολλανδικά καφέ, θα πρέπει να επιστρέψουν στο παράνομο κύκλωμα της χώρας τους. Επομένως, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα και κύμα εγκληματικότητας σε αυτές τις χώρες» είπε o πρόεδρος της Επίσημης Ένωσης Καφέ στο Μάαστριχτ (VOCM). Παράλληλα, επικριτές της απόφασης δηλώνουν ότι η απαγόρευση είναι αντίθετη με τις πολιτικές της ΕΕ για ισότητα και ελευθερία μετακινήσεων.

Το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιθυμεί να λειτουργήσουν τα καφέ σαν κλαμπ με μέλη, που θα εξυπηρετούν μόνο ντόπιους, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον προηγούμενο Δεκέμβρη ότι οι Αρχές της Ολλανδίας, μπορούν να απαγορεύσουν στους ξένους τουρίστες την είσοδο στα καφέ που πουλούν κάνναβη, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα