Υεμένη: Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Άντεν - 35 νεκροί

A Houthi Shiite sniper keeps watch over a rally to mark the third anniversary of the Houthis' takeover of the Yemeni capital, in Sanaa, Yemen, Thursday, Sept. 21, 2017. Abdel-Malek al-Houthi, the leader of Yemen's Shiite rebels lashed out in a defiant speech broadcast Wednesday, the eve of the anniversary of the day his forces stormed into Sanaa. Al-Houthi accused the U.S., Saudi Arabia and the UAE of seeking to divide Yemen. (AP Photo/Hani Mohammed)
A Houthi Shiite sniper keeps watch over a rally to mark the third anniversary of the Houthis' takeover of the Yemeni capital, in Sanaa, Yemen, Thursday, Sept. 21, 2017. Abdel-Malek al-Houthi, the leader of Yemen's Shiite rebels lashed out in a defiant speech broadcast Wednesday, the eve of the anniversary of the day his forces stormed into Sanaa. Al-Houthi accused the U.S., Saudi Arabia and the UAE of seeking to divide Yemen. (AP Photo/Hani Mohammed) AP

Τζιχαντιστές εισέβαλαν στο αρχηγείο της υπηρεσίας δίωξης ποινικών εγκλημάτων, έβαλαν φωτιά και κράτησαν ομήρους έναν αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί που εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι τερματίστηκε μια επίθεση στο Άντεν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτους, και την οποία ακολούθησε μια κατάσταση ομηρίας που έληξε έπειτα από μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 αστυνομικοί και έξι άμαχοι.

Στόχος της χθεσινής επίθεσης ήταν το αρχηγείο της υπηρεσίας δίωξης ποινικών εγκλημάτων στο Άντεν. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο, να του βάλουν φωτιά και να κρατήσουν ομήρους έναν αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί που εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού.

Συνολικά 29 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, επεσήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος. Επίσης εντοπίστηκαν οι σοροί έξι αμάχων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών.

ADVERTISING

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν τρεις φορές στη διάρκεια της νύχτας να εισέλθουν στο κτίριο και κάθε φορά ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτούσε τα εκρηκτικά που έφερε εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ένας τέταρτος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του σήμερα το πρωί, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας τελικά έθεσαν τέρμα στην κατάσταση ομηρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δύο άλλοι καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους στην αρχή της επίθεσης για να μπορέσουν οι συνεργοί τους να εισέλθουν στο κτίριο.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο και να το καθαρίσουν από τα εχθρικά και τρομοκρατικά στοιχεία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία έχει την έδρα της στο Άντεν μετά την εκδίωξή της από την πρωτεύουσα Σαναά στο τέλος του 2014.

Σε ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο το ΙΚ ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση, την πρώτη αυτού του είδους στο Άντεν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Το ΙΚ έκανε την εμφάνισή του στη νότια Υεμένη μετά την ανακατάληψη του Άντεν, που έλεγχαν οι αντάρτες Χούτι, από τις κυβερνητικές δυνάμεις το καλοκαίρι του 2015.

Οι τζιχαντιστές δρουν στο Άντεν και τη νότια Υεμένη, εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης, προκειμένου να εδραιώσουν την παρουσία τους και την επιρροή τους στην περιοχή.

Έκτοτε οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης διεξάγουν έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον του ΙΚ στο Άντεν και ο επικεφαλής της ασφάλειας της πόλης, ο στρατηγός Σάλαλ Σάεχ, έχει επιβιώσει από πέντε απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Οι υπηρεσίες του έχουν την ενεργή στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας από τις χώρες που συμμετέχουν στον αραβικό συνασπισμό που στηρίζει από το 2015 τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των Χούτι.

Μια οργάνωση, η οποία έχει εκπαιδευτεί και στελεχωθεί από τα Εμιράτα, κατάφερε τους τελευταίους μήνες να εκδιώξει τους μαχητές της αλ Κάιντα από τα βασικά αστικά κέντρα των επαρχιών Αμπιάν και Σάμπουα.

(Φωτογραφία: AP /Hani Mohammed)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε διπλή επίθεση στο Άντεν, την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ

SHARE:

24Media Network