Ζελένσκι: “Ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν από το αίμα των Ουκρανών”

Ζελένσκι: “Ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν από το αίμα των Ουκρανών”

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία και την Ουγγαρία ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στη Ρωσία.

Τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο “κερδίζοντας χρήματα με το αίμα των Ουκρανών” κατηγόρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν δίστασε να κατονομάσει τη Γερμανία και την Ουγγαρία, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, από την οποία η χώρα αναμένεται να κερδίσει πάνω από 326 δισεκατομμύρια δολάρια τη φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται πως στη Γερμανία επικρατεί ένας γενικότερος εκνευρισμός το τελευταίο 24ωρο με το Κίεβο, με αρκετούς πολιτικούς να αντιδρούν στην άρνηση της ηγεσίας της Ουκρανίας να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ήθελε να ταξιδέψει στο Κίεβο χθες Τετάρτη (13/04), μαζί με ηγέτες κρατών της Βαλτικής, για να εκφράσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή από την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε προχθές Τρίτη (12/04) πως ενημερώθηκε ότι θεωρείται «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο και η ουκρανική πλευρά ξεκαθάρισε αργότερα πως προτιμά να υποδεχθεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

“Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά επιβίωσης”

Από εκεί και πέρα, κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε: “Ορισμένοι από τους φίλους και τους εταίρους μας αντιλαμβάνονται ότι τώρα είναι μία διαφορετική στιγμή. Δεν είναι θέμα επιχειρηματικής δραστηριότητας και χρημάτων“, για να τονίσει πως “είναι θέμα επιβίωσης”.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ζελένσκι δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τη στήριξη της Δύσης στο πλευρό της χώρας του, λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μας βοηθήσουν και μας βοηθούν”, ωστόσο, έκανε έκκληση για πιο άμεση βοήθεια, ξεκαθαρίζοντας: ‘Η λέξη κλειδί είναι «τώρα»”.

Εν συνεχεία, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και τις απώλειες στρατιωτών και αμάχων από τη ρωσική εισβολή: “Έχουμε πληροφορίες ότι, εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, υπάρχουν ακόμα πολλοί που έχουν εξαφανιστεί. Τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί, τους έδωσαν ρωσικά διαβατήρια και τους μετέφεραν στη Ρωσία, κάποιοι σε στρατόπεδα ή σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί”.

Ο Ζελένσκι μίλησε για τις “φρικαλεότητες των Ρώσων”, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μπούτσα που περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις όποιες πιθανότητες για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στην πόλη κατακλύστηκε από συναισθήματα, με επικρατέστερο όμως να είναι το “μίσος για τον ρωσικό στρατό”, κατηγορώντας για ακόμα μία φορά τον Πούτιν για “εγκλήματα πολέμου”.

Κλείνοντας, θέλησε να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο προς τον ρωσικό, όσο και προς τον ουκρανικό στρατό λέγοντας: “Μπορούν να μας καταστρέψουν αλλά θα απαντήσουμε. Μπορούν να μας σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι οι ίδιοι. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο ήρθαν εδώ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα