Ουκρανία: Εντείνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά – Απορρίφθηκε η πασχαλινή εκεχειρία

Ουκρανία: Εντείνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά – Απορρίφθηκε η πασχαλινή εκεχειρία
Καρέ από τον πόλεμο στην Ουκρανία AP Photo/Emilio Morenatti

Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία οι Ρώσοι. Ο Ζελένσκι καταγγέλλει ότι η Μόσχα οργανώνει ψευτοδημοψήφισμα ανεξαρτησίας σε Χερσώνα και Ζαπορίζια. Σε απέραντο νεκροταφείο μετατρέπεται η Μαριούπολη.

Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται, επίσης, σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.

Ζελένσκι: Η Ρωσία οργανώνει “δημοψήφισμα” σε Χερσώνα – Ζαπορίζια

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ukrainian Presidential Press Office / AP IMAGES

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.

«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Απορρίφθηκε η πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

Απέραντο νεκροταφείο η Μαριούπολη

Σε ένα απέραντο νεκροταφείο μετατρέπεται η Μαριούπολη. Οι εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων κάνουν λόγο για περίπου 20.000 νεκρούς άμαχους από τα χτυπήματα της Ρωσίας και η Μαριούπολη είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν δεχθεί το μένος των ρωσικών δυνάμεων.

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στη Μαριούπολη δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε χθες γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου.

Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για έως και 9.000 αμάχους θαμμένους στον ομαδικό τάφο

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί στον ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

“Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)”, αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία”, είπε ο Μποϊτσένκο.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 120 μικρά UAVs στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.

Η ανάπτυξη του νέου συστήματος είχε αρχίσει προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ο κ. Κέρμπι. Απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για τους ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν εξοικειωθεί με παρόμοια συστήματα, όπως τα Switchblades.

Αυτά τα τελευταία είναι μικρά UAVs που μπορούν να πετούν ωσότου ο χειριστής τους να εντοπίσει στόχο μέσω των αισθητήρων τους και να τα κατευθύνει να τον πλήξουν. Ορισμένοι αναλυτές τα αποκαλούν «ιπτάμενα πυρομαχικά».

Το σύστημα Phoenix Ghost «προσφέρει παρόμοιες δυνατότητες με τη σειρά μη επανδρωμένων συστημάτων Switchblade – παρόμοιες, αλλά όχι ακριβώς ίδιες», σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί «απευθείας με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» για την εκπαίδευση των χειριστών του, πρόσθεσε.

Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει τουλάχιστον οκτώ πακέτα βοήθειας στον ουκρανικό στρατό.

Συνάντηση υπουργών Άμυνας στη Γερμανία

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσκάλεσε τους ομολόγους του από αρκετές χώρες σε συνάντηση αφιερωμένη στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία που θα διεξαχθεί σε αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία την ερχόμενη Τρίτη.

Οι συνομιλίες θα γίνουν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, διευκρίνισε χθες Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι, ωστόσο σημείωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν μόνο χώρες του NATO.

Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστούν οι αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία και ευρύτερα.

«Ο υπουργός (…) πιστεύει πως δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε μια πιο μακροπρόθεσμη συζήτηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας στο μέλλον», σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως χορηγεί νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θέλω να τονίσω ξανά ότι όσα παρέχουμε δίνονται σε πλήρη διαβούλευση με τους Ουκρανούς, που πιστεύουν πως τα συστήματα αυτά θα τους βοηθήσουν στη μάχη στο Ντονμπάς. Το πότε και το πού και το πώς θα τα χρησιμοποιήσουν, φυσικά, επαφίεται σε εκείνους», συμπλήρωσε ο κ. Κέρμπι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα