Ζελένσκι: “Τέλος κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση αν εξοντωθούν οι στρατιώτες στη Μαριούπολη”

Ζελένσκι: “Τέλος κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση αν εξοντωθούν οι στρατιώτες στη Μαριούπολη”
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Σαφής προειδοποίηση από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τερματισμό οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης, σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εξοντώσουν και τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η “εξόντωση” των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη “θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση”.

“Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν “σε αδιέξοδο”.

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, “η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα”, η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους Ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

“Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε”, είπε.

Πόλεμο όλο το 2022 “βλέπουν” οι ΗΠΑ

Δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, με όλο και περισσότερους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους να τείνουν σε αυτή την εκτίμηση. Πρόσφατο παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο CNN, είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022.

Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν με το CNN τόνισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσο θα συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά αρκετοί είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν έρθει αντιμέτωπος με στρατιωτική ήττα.

Η σκέψη ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, και υπογραμμίζει τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο βάναυσος είναι ο ανθρωπιστικός φόρος για τον λαό της Ουκρανίας. Και ενώ αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η διεθνής αποφασιστικότητα για την παροχή υψηλού επιπέδου υποστήριξης στην Ουκρανία, αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές προκλήσεις σχετικά με τα όπλα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι “παρατεταμένες” και θα συνεχιστούν “για μήνες ή και περισσότερο”.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου κάνουν σιωπηλά σύγκριση με τον πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια. Δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία – όπου οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση – μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως έξι μήνες και στη συνέχεια να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Ο Μπλίνκεν “συζήτησε με τους ομολόγους του την ανησυχία μας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά όλες οι δεσμεύσεις του περιστρέφονται γύρω από τον καλύτερο τρόπο για να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.’

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα