Το νέο «πάρκο τσέπης» που μεταμορφώνει την περιοχή του Μεταξουργείου

Το νέο «πάρκο τσέπης» που μεταμορφώνει την περιοχή του Μεταξουργείου

H P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τον Δήμο Αθηναίων δημιούργησε το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στην Αθήνα, κάνοντας την πόλη μας πιο βιώσιμη.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση του αποτυπώματός μας στον πλανήτη είναι ζητήματα που μάς απασχολούν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, όπως η Αθήνα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της έλλειψης πρασίνου είναι πιο έντονες από ποτέ.

Γι’ αυτό τον λόγο κάθε φορά που βλέπουμε δράσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας και να κάνουν μια πόλη πιο βιώσιμη, τις αγκαλιάζουμε και τις στηρίζουμε. Μια τέτοια δράση είναι αυτή που έχει ξεκινήσει η P&G, μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως Ariel, Fairy και Always, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας εγκαταλελειμμένους χώρους σε πηγές πρασίνου και ανάσες δροσιάς.

Η αρχή έγινε στο Παγκράτι σε ένα αναξιοποίητο οικόπεδο 750 τ.μ., το οποίο μεταμορφώθηκε σε ένα πανέμορφο πάρκο «τσέπης» και σήμερα αποτελεί σημείο αναψυχής και κοινωνικοποίησης, προσβάσιμο σε όλους. Το δεύτερο «makeover» έγινε λίγο πιο κεντρικά, στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Το νέο «πάρκο τσέπης» που μεταμορφώνει την περιοχή του Μεταξουργείου
Το πριν


Το νέο «πάρκο τσέπης» που μεταμορφώνει την περιοχή του Μεταξουργείου
Το μετά

Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, εκεί όπου στο παρελθόν κάτοικοι και περαστικοί συναντούσαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, πλέον θα βρουν ένα όμορφο και γεμάτο ζωή «πάρκο τσέπης». Τοποθετήθηκαν περισσότερα από 340 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχώμενα, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα ενώ στο κέντρο δεσπόζει η ελιά.

Το νέο «πάρκο τσέπης» που μεταμορφώνει την περιοχή του Μεταξουργείου

Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αξιοποιήθηκαν λύσεις βασισμένες στις αρχές της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ενώ οι διάδρομοι διαστρώθηκαν με χαλίκι, έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και o εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης.

Μια ουσιαστικά ξεχασμένη γωνιά της πόλης απέκτησε ξανά φως και έγινε σύγχρονος χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής, με έντονη βλάστηση και σύγχρονο εξοπλισμό. Αν δει κάποιος το πριν και το μετά του δεύτερου «πάρκου τσέπης» στο Μεταξουργείο, καταλαβαίνει αμέσως πόσο σημαντικές είναι τέτοιες ενέργειες, για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης πόλης.

Στόχος της P&G μέσα από τη δημιουργία αυτών των μικρών πράσινων οάσεων στην πρωτεύουσα, είναι να αποτελέσουν οικοσυστήματα που θα συμβάλλουν στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα , αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλη
SHARE:

24Media Network