@haotique

“HAOTIQUE”: ΈΝΑΣ ΎΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΊΟ ΣΏΜΑ ΑΠΌ ΤΑ ΒΆΘΗ ΤΟΥ INSTAGRAM

Μιλήσαμε με τη δημιουργό του ινσταγκραμικού account "Haotique", εκεί όπου το γυναικείο σώμα προβάλλεται σαν έργο τέχνης.

Το γυναικείο σώμα είναι κάτι όμορφο, αγνό και μου βγάζει μια ηρεμία. Όλο αυτό το πρότζεκτ γεννήθηκε από μια δική μου ανάγκη, από το γεγονός ότι είχα δικά μου θέματα με το σώμα μου. Όπως πολλά κορίτσια, ένιωθα συχνά «ογκώδης», «λάθος» και άλλα τέτοια ωραία. Αυτό πέρασε και στην φωτογραφία. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική προσπαθώ να αγαπήσω εμένα και να μεταφέρω αυτό και σε άλλους, ότι δηλαδή το γυμνό σώμα είναι ωραίο με ή χωρίς “παραπάνω” κιλά, με ή χωρίς τρίχες. Με άλλα λόγια προσπαθώ να αναδείξω την ομορφιά που μπορεί να έχει κάτι που κοινωνικά εκλαμβάνεται ως ατέλεια. Είναι σαν ψυχοθεραπεία και τρόπος να συνδεθείς με αλλά άτομα που έχουν βιώσει ή βιώνουν το ίδιο συναίσθημα“.

Η Haotique, κατά κόσμον Πηγή Δανιηλίδη, δίνει “γροθιά” στη μονοτονία και την “ποζεριά” του ελληνικού Instagram μέσα από το δικό της πρότζεκτ. Γυμνά στήθη, γυμνά πόδια, ραγάδες, κυτταρίτιδα, τρίχες, υγρό στοιχείο, ροζ, μωβ, μπλε αποχρώσεις. Σε αυτό το προφίλ το γυναικείο σώμα αποθεώνεται και εξυψώνεται, προβάλλεται σαν ένα έργο τέχνης, δίχως κάποια διάθεση για καμουφλάζ, αλλά αντιθέτως με σκοπό ανάδειξης όλων των “ατελειών” και των “ψεγαδιών” του, σπάζοντας τους κανόνες της “ιδανικής ομορφιάς” και του “τέλειου”, που κυριαρχούν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η 26χρονη εικαστικός με έδρα την Αθήνα από το λύκειο κιόλας θυμάται τον εαυτό της να ζωγραφίζει γυμνά γυναικεία σώματα, είτε «αντιγράφοντας» εικόνες, είτε δημιουργώντας τα μέσα από τη φαντασία της. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, αργότερα έκανε μεταπτυχιακό σε Digital communication and social media, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια σκηνοθεσίας. Με τη φωτογραφία και το βίντεο ασχολείται από μικρή ηλικία.

@haotique


Η εμπνεύστρια του προφίλ “Haotique” δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Magazine, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη που την ώθησε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο προφίλ, αναφέρθηκε στο γυμνό γυναικείο σώμα και τον συμβολισμό του, αλλά και στη “συντηρητική” πολιτική του Instagram.

Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στη Haotique είναι πώς της μπήκε η ιδέα να ξεκινήσει το πρότζεκτ. Ήθελε να περάσει κάποιο μήνυμα;
Η θεματολογία του γυμνού πάντα μου προκαλούσε ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου με θυμάμαι στα πρώτα έτη να ζωγραφίζω γυμνά σώματα, μετά όμως το πήγα αλλού και καταπιάστηκα με άλλα πράγματα. Δεν πειραματίστηκα ποτέ ουσιαστικά μέσα στη σχολή με το γυμνό.

Η ιδέα για το πρότζεκτ μου μπήκε στο μυαλό πέρυσι. Όταν, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας που ήμουν κλεισμένη μέσα στο σπίτι, στεναχωρημένη με την κατάσταση και κάπως ήθελα να βρω έναν τρόπο για να ξεσπάσω και να εκφραστώ. Τότε άρχισα να πειραματίζομαι με αυτό-πορτρέτα και να φωτογραφίζω το δικό μου σώμα. Και έτσι ξύπνησε ξανά αυτό μέσα μου. Όταν έφτασε το καλοκαίρι πια, μετά την καραντίνα, και πήγα διακοπές, απλά έπαιρνα μαζί μου παντού την κάμερα και έβγαζα φωτογραφίες τις φίλες μου στην παραλία. Ήταν θέμα χρόνου να ξαναπιάσω αυτή τη θεματική.

@haotique


Φωτογραφίζεις αποκλειστικά το γυναικείο σώμα. Γιατί αυτό; Σκοπεύεις στο μέλλον να συμπεριλάβεις και ανδρικά σώματα στο έργο σου;
Η ιδέα αυτή γεννήθηκε μέσα από μία δική μου ανάγκη, από το γεγονός δηλαδή ότι είχα διάφορα δικά μου θέματα με το σώμα μου. Όπως πολλά κορίτσια, έτσι και εγώ, ένιωθα συχνά «ογκώδης», «λάθος» και άλλα τέτοια ωραία.. Αυτό πέρασε και στην φωτογραφία. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική προσπαθώ να αγαπήσω τον εαυτό μου και να μεταφέρω το ίδιο και σε άλλους. Ουσιαστικά αυτό που επιθυμώ είναι να μεταφέρω στον κόσμο ότι το γυμνό σώμα είναι ωραίο με ή χωρίς “παραπάνω” κιλά, με ή χωρίς τρίχες. Σκοπός μου είναι να αναδεικνύω την ομορφιά που μπορεί να έχει κάτι που κοινωνικά εκλαμβάνεται ως “ατέλεια”. Για να είμαι ειλικρινής το βλέπω σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας και σαν έναν τρόπο να συνδέομαι με αλλά άτομα που έχουν βιώσει, ή που βιώνουν, τα ίδια συναισθήματα.

@haotique


Με τα ανδρικά σώματα δεν είμαι προς το παρόν τόσο εξοικειωμένη φωτογραφικά, ωστόσο είναι κάτι με το οποίο θέλω πολύ να ασχοληθώ καθώς μου προκαλεί απίστευτη περιέργεια, πώς θα αποτυπώσω το ανδρικό γυμνό στις φωτογραφίες. Το έχω στα σχέδια μου, αλλά επειδή λειτουργώ πολύ αυθόρμητα, το αφήνω να έρθει αυτό σε μένα, να προκύψει δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να το σχεδιάσω, να κλείσω μέρα και ώρα φωτογράφησης.

Τι είναι για σένα το γυναικείο σώμα. Το υγρό στοιχείο είναι εμφανές στις φωτογραφίες σου, τι συμβολίζει στο έργο σου;
Το γυναικείο σώμα είναι κάτι όμορφο, αγνό και εκπέμπει μια ηρεμία. Ο συνδυασμός του με το υγρό στοιχείο μου προκαλεί πολύ όμορφα συναισθήματα. Από μικρή με θυμάμαι να περνάω ώρες στην θάλασσα κολυμπώντας, ψάχνοντας κοχύλια και τραβώντας φωτογραφίες. Θυμάμαι πάντα να σκέφτομαι ότι θα ήθελα να είμαι γοργόνα και να μένω στην θάλασσα. Η αγάπη μου για το σώμα και τη θάλασσα με ώθησε στο να τα συνδυάσω και να παράγω υλικό μέσα από αυτά τα δύο στοιχεία, ο συνδυασμός των οποίων μου βγάζει ένα αίσθημα απίστευτης οικειότητας. Ταυτόχρονα, η θάλασσα μου προκαλεί μία ηρεμία όπως ακριβώς και το σώμα, από την άποψη ότι αν αφεθείς θα σε μεταφέρει εκεί που θέλει. Γενικά το μότο μου είναι “go with the flow”.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχεις λάβει για τη δουλειά σου;
Θυμάμαι πως είχα λάβει ένα μήνυμα από μία κοπέλα που μου έλεγε πως την έχω βοηθήσει πολύ να μπορέσει να δει το σώμα της με διαφορετική σκοπιά, να το αγαπήσει και να το αποδεχτεί με τις ατέλειες και τα προτερήματά του.

@haotique


Τέτοιου είδους μηνύματα λαμβάνω συχνά και τα βρίσκω πάρα πολύ όμορφα, καθώς και εγώ υπήρξα σε αυτή τη θέση και θα ήθελα να είχα και εγώ κάποιο ερέθισμα, που θα με βοηθούσε να αποδεχτώ τον εαυτό μου όταν ήμουν μικρότερη και πιο ανασφαλής. Γνωρίζω καλά ποσό δύσκολο μπορεί να είναι να αγαπάς και να αποδέχεσαι αυτό που είσαι, οπότε θέλω να συμβάλω θετικά σε αυτή τη διαδικασία και εφόσον το πετυχαίνω, έστω και λίγο, είμαι ευχαριστημένη.

Ένας στόχος μου ήταν να μην “σεξουαλικοποιώ” τα σώματα που φωτογραφίζω

Οι χρήστες του Instagram σε αγαπούν; Λαμβάνεις καθόλου μηνύματα από συντηρητικό κοινό που μπορεί να θεωρεί τις φωτογραφίες σου προκλητικές; Τι απαντάς;
Η αλήθεια είναι πως αρχικά περίμενα να δεχτώ μεγαλύτερο hate σε σχέση με αυτό που έχω λάβει. Όταν ξεκίνησα να δημοσιεύω τέτοιες φωτογραφίες είχα τρομερή ανασφάλεια ότι μπορεί να μου πουν «τι είναι αυτά που ανεβάζεις» κτλ. Στόχος μου ήταν να μην “σεξουαλικοποιώ” το εκάστοτε σώμα που φωτογραφίζω και μάλλον το πέτυχα, καθώς όσοι με συναντάνε μου λένε ότι στην αρχή όντως μπορεί να έβλεπαν σεξουαλικά τις φωτογραφίες μου (γιατί έτσι μας έχουν μάθει από μικρά), ωστόσο καθώς συνέχιζα να ποστάρω άρχισαν να το βλέπουν ως κάτι φυσιολογικό και όμορφο.

@haotique


Υπάρχει πάντα η δυνατότητα του unfollow για όσους δεν αρέσει το προφίλ μου. Σε τυχόν αρνητικά σχόλια (που είναι ελάχιστα ευτυχώς) ίσως να μην απαντήσω άμεσα, απαντάω όμως μέσα από κάποιο story ώστε να δείχνω τη θέση μου στο ζήτημα που θίγουν.

Πώς κάνεις τα μοντέλα σου να αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης;
Τα μοντέλα μου είναι και καλές μου φίλες όποτε αυτό σίγουρα βοηθάει στο να έχουμε παραπάνω οικειότητα. Πέρα από αυτό, πάντα όταν ξεκινάμε τους λέω πως θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές, να μην ποζάρουν επιτηδευμένα, να αυτοσχεδιάσουν μεταξύ τους ή με το περιβάλλον. Θεωρώ πως οι καλύτερες φωτογραφίες βγαίνουν όταν απλώς εγώ αποθανατίζω ό,τι μου φαίνεται ενδιαφέρον σαν εικόνα χωρίς προσπάθεια σκηνοθεσίας.

Το Instagram σε έχει μπλοκάρει λόγω του “γυμνού” των φωτογραφιών σου; Θεωρείς πως είναι συντηρητική πλατφόρμα;
Συχνά το Instagram μου κατεβάζει φωτογραφίες, παρόλο που προσπαθώ να κρύβω τα σημεία που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να φαίνονται και να συμμορφώνομαι με την πολιτική του. Φυσικά έχω δημιουργήσει έναν δεύτερο λογαριασμό σε περίπτωση που “πέσει” ο πρώτος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι λογαριασμοί με παρόμοιο ή ανάλογο περιεχόμενο.

@haotique


Ο αλγόριθμος του Instagram είναι πολύ συντηρητικός. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το περιεχόμενο πρέπει να είναι marketable σε όλες τις ηλικίες και επειδή το ινσταγκραμ φυσικά λειτουργεί με όρους μάρκετινγκ, θεωρεί πως προσπαθώ να προσελκύσω σεξουαλικά τους ακόλουθούς μου. Το πιο όμορφο είναι πως ο λογαριασμός μου είναι demonetized. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που εγώ βγάλω λεφτά μέσω του λογαριασμού μου, από μια χορηγία η μια προώθηση, αυτόματα θα διαγραφώ!

Υπάρχουν καλλιτέχνες που αποτελούν έμπνευση για σένα;
Ναι παρά πολλοί! Πλέον το feed μου αποτελείται κυρίως από φωτογράφους που κάνουν παρόμοια δουλειά με εμένα. Κάποια από αυτά τα προφίλ είναι: @paeulini, @carlota_guerrero, @nataliekarpushenko, @martasyrko και @zhonglin_

Ο κοινωνικό σου περίγυρος υποστηρίζει τη δουλειά σου;
Υπάρχουν άτομα στη ζωή μου που στην αρχή, ίσως και ακόμα, να μην καταλαβαίνουν απόλυτα αυτή μου την έκφραση αλλά έχουν δει πως με γεμίζει όλο αυτό. Πλέον όλοι με στηρίζουν και τους αρέσει πολύ η δουλειά μου, βλέπουν ότι αγαπώ πολύ τη φωτογραφία και είναι ένα κομμάτι μου όποτε τους είναι αρκετό.

Τέλος, ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;
Καλή ερώτηση. Γενικά το πάω μέρα με τη μέρα και μου αρέσει να είμαι ανοιχτή σε καινούρια πράγματα και προκλήσεις. Έτσι και καλλιτεχνικά, δεν μου αρέσει να με οριοθετώ. Θέλω να μου έρχονται κάπως μόνα τους τα πράγματα, οργανικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω τις φωτογραφήσεις μου ενώ περιμένω το καλοκαίρι που είναι η εποχή που εμπνέομαι πιο πολύ. Είμαι πολύ ανοιχτή σε πράγματα που αφορούν τα οπτικοακουστικά και σκοπεύω να πειραματιστώ παραπάνω με αυτά τα μέσα. Ήδη έχω αρχίσει να τυπώνω δουλειές μου και να ψάχνω τα επόμενα μου καλλιτεχνικά βήματα. Γενικά η φωτογραφία είναι κάτι απαραίτητο για εμένα όποτε δεν σκοπεύω να σταματήσω να ασχολούμαι μαζί της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα