INTIME NEWS

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ “ΣΚΟΝΤΑΨΕ” ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

Η ανεπάρκεια της ΕΛΑΣ, που οδήγησε στην τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν ήταν η πρώτη γκάφα μετά τις εκλογές, ούτε η πρώτη φορά που το επιτελικό κράτος τα ρίχνει σε υπηρεσιακούς.

Ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα της ασφάλειας προκάλεσε η φονική επιδρομή των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΕΛΑΣ να παρακολουθεί, αφού πρώτα διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή Ελλάδα. Δεν είναι όμως η πρώτη γκάφα του επιτελικού κράτους στους ούτε δύο μήνες που έχουν περάσει από τις εκλογές και τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αν και είναι αναμφίβολα η πιο τραγική. 

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει για τη Νέα Φιλαδέλφεια την οδό της απόδοσης ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο, απορρίπτοντας την κριτική σε πολιτικό επίπεδο. Από τη δικογραφία επιβεβαιώνονται άλλωστε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πως οι ελληνικές αρχές είχαν έγκαιρη και λεπτομερή πληροφόρηση για το κομβόι του θανάτου

Το ερώτημα γιατί οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τους νεοναζί χούλιγκαν δεν πήραν ποτέ εντολή να επέμβουν καίει επομένως την ΕΛΑΣ και την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση πυροβολεί διαρκώς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου

Το Μαξίμου όμως θεωρεί ότι ο κ. Οικονόμου εφόσον δεν γνώριζε, δεν έχει πολιτικές ευθύνες. Και εξάλλου, θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση μία απομάκρυνση και δεύτερου υπουργού Προστασίας του Πολίτη μέσα σε δέκα μόλις ημέρες. 

Ο προκάτοχος του, Νότης Μηταράκης, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση στις 28 Ιουλίου, καθώς εθεάθη να κάνει διακοπές στην Πάτμο την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα. Μάλιστα ήταν το τρίτο φάουλ του κ.Μηταράκη μέσα στον ένα μήνα της υπουργίας του. 

Πρώτον, το Μαξίμου είχε απορρίψει άνευ επαίνων την… πρωτοποριακή απόφαση για σύσταση έφιππης Αστυνομίας. Δεύτερον, είχε μαζέψει τις δηλώσεις Μηταράκη για κατάργηση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία πάντως επί της ουσίας όντως καταργείται. Και αυτό αφού το εν λόγω ιδεολόγημα είχε αποτύχει στην πράξη, όπως προειδοποιούσαν ακόμη και γαλάζιοι που δεν είχαν ιδεολογικές παρωπίδες στο ζήτημα. 

Η καρατόμηση Μηταράκη είχε θεωρηθεί βέβαια κυρίως ως μία επικοινωνιακή βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας και στη βάση της ΝΔ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ιδίως για την οργή που προκάλεσε ειδικά στο δεξιό κοινό το γεγονός ότι οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, η οποία εξερράγη, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη τύπου μετά το παρανάλωμα πυρός στη Νέα Αγχίαλο  εστίασε στην κλιματική κρίση, ενώ σημείωσε με νόημα ότι η πολιτική ηγεσία δεν αναμειγνύεται στα υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού. Μεσούσης πάντως της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν πέσει κεφάλια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Απομακρύνθηκε πάντως ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, καθώς άλλωστε η ΕΔΕ έδειξε σοβαρές παραλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας

Είχε ήδη καεί βέβαια η μισή Ρόδος και το γεγονός ότι είχε εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση πλέον εστιάζει στην αντιμετώπιση της ζημιάς στον τουρισμό της Ρόδου, αποδίδοντας την τεράστια καταστροφή στη μανία της φύσης και απορρίπτοντας κριτική για ολιγωρία. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα