Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

ΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ

Εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχει μπροστά της δύο Συνόδους Κορυφής (ΕΕ και ΝΑΤΟ) και δύο πρώτα νομοσχέδια για επιτελικό κράτος και οικονομία.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προετοιμάσει τα πρώτα βήματα του μετά τις δεύτερες εκλογές

Εφόσον λοιπόν η ΝΔ εκλέξει περισσότερους από 151 βουλευτές την Κυριακή, το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί ξανά πρωθυπουργός και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της Τρίτης θα ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προαναγγείλει ότι στο πλαίσιο του rotation, πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα αλλάξουν πόστο, κάποιοι θα μείνουν εκτός και θα καθίσουν στον πάγκο, ενώ θα μπουν νέοι παίκτες στο κυβερνητικό παιχνίδι. Την ίδια στιγμή πάντως έχει βάλει το τελευταίο διάστημα φρένο στην ονοματολογία, με αυστηρές συστάσεις σε όσους έχουν ήδη ράψει υπουργικά κοστούμια. 

Θέμα συζήτησης δεν αποτελούν όμως μόνο τα πρόσωπα, αλλά και η δομή της επόμενης κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει τη σύσταση ενός νέου υπουργείου με αρμοδιότητα τις πολιτικές για την οικογένεια και τη στέγαση, το οποίο θα προκύψει απο το “σπάσιμο” του Εργασίας, καθώς και πως του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στην αρμοδιότητα του Παιδείας, με αναπληρωτή υπουργό. 

Σενάρια πάντως για το σπάσιμο άλλων υπουργείων όπως το Υποδομών και Μεταφορών ή για τη συγχώνευση του Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τελικώς απορρίφθηκαν. Και αυτό προκειμένου αφενός να αποφευχθεί πληθωρισμός υπουργείων και αφετέρου να μη δημιουργηθούν υπερυπουργεία. 

Στο ημερολόγιο της νέας κυβέρνησης είναι ήδη τσεκαρισμένες πάντως οι ημερομηνίες δύο Συνόδων Κορυφής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιουνίου και στις 11 και 12 Ιουλίου αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό, στο οποίο έχει ποντάρει προεκλογικά η ΝΔ. 

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει ανοιχτός σε διάλογο με την Άγκυρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε συμφωνία των δύο χωρών είτε σε προσφυγή στη Χάγη, αλλά μόνο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στις προγραμματικές ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει πρώτα από όλα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των οικονομικών δεσμεύσεων του, ενώ αναμένεται να δώσει έμφαση και σε υγεία, παιδεία και αλλαγές στο ΑΣΕΠ. 

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, θα αφορούν το επιτελικό κράτος και την οικονομική- φορολογική πολιτική. Ενδεχομένως όμως τελικά να κατατεθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο. 

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα αφορά την περαιτέρω ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών, καθώς και την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως δεν θα κάνει πίσω στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έχει μιλήσει για αξιολόγηση ιδίως στον τομέα της υγείας. 

Σημειωτέον ότι όπως είπε στο τελευταίο προεκλογικό briefing ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος “θα περιλαμβάνονται αλλαγές που θα αφορούν και τις διοικήσεις οργανισμών, ώστε να επιλέγονται οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά σε κάθε οργανισμό με βάση αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, αυστηρά στοιχεία και κριτήρια αποτελεσματικότητας, ικανότητας και προϋπηρεσίας.” Στόχος είναι με άλλα λόγια να γίνονται πιο “μανατζερίστικες” επιλογές διοικητών οργανισμών και προϊσταμένων υπηρεσιών.

Το δε πρώτο νομοσχέδιο για την οικονομική- φορολογική πολιτική, θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα εφαρμοστούν το 2024. Όπως για παράδειγμα τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3% με 4% την 1/1/2024 και την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024. Αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά.

Σημειωτέον πάντως ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, καθώς αυτή θα αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτε οι υποσχέσεις για αυξήσεις γενικότερα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι εξάλλου που ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι θέμα μίας υπουργικής απόφασης, αλλά εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα