ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ

ΤΟ “ΝΕΟ ΣΕΞ” ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ONE NIGHT STAND

H τεχνητή νοημοσύνη “τρυπώνει” στη σεξεργασία ενώ η εικονική πραγματικότητα “απειλεί” τη βιομηχανία του πορνό. Πόσο εθιστικές είναι οι “ψηφιακές αγκαλιές”;

«Γεια σου, είμαι η Kokeshi, η πρώτη διαδραστική κούκλα του σεξ που μπορείς να επισκεφτείς στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Ετοιμάσου για μία νέα περιπέτεια. Φόρεσε τα VR γυαλιά σου και πλησίασε». Με σχεδόν ανθρώπινη φωνή αλλά και εμφάνιση η Kokeshi καλωσορίζει στο Cybrothel, τον πρώτο οίκο ανοχής στον κόσμο που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, όποιον επιθυμεί να βιώσει μαζί της μία πρωτόγνωρη ερωτική εμπειρία μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Ο καινοτόμος οίκος ανοχής, που εδρεύει στο Βερολίνο, υπόσχεται στους πελάτες του “ποικιλία μοντέλων τελευταίας γενιάς” προκειμένου να εκπληρώσουν οποιαδήποτε ερωτική φαντασίωσή τους, να διευρύνουν τα σεξουαλικά τους όρια αλλά και να απαλλαχθούν από τις τύψεις αν θέλουν να εξερευνήσουν νέα ερωτικά μονοπάτια με κάποιον “άλλον” πέρα από τον/η σύντροφό τους.

SEX VR AI
Science Photo Library via AFP

«Κάθε μία από τις ερωτικές μας κούκλες έχει τη δική της προσωπικότητα, το δικό της back story, και μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί τους σε πραγματικό χρόνο καθώς αλληλεπιδράτε», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην περιγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών του Cybrothel.

Παράλληλα, η επιχείρηση εγγυάται απόλυτη εχεμύθεια προτρέποντας του πελάτες της να αφήσουν στην “είσοδο” τα ταμπού και τις προκαταλήψεις τους και να πειραματιστούν κάνοντας πράξη τις πιο μύχιες ερωτικές επιθυμίες τους.

“ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ” ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ;

Αν και μοναδικό στο είδος του, το Cybrothel αποδεικνύει πως η αναδυόμενη ΑΙ τεχνολογία όχι μόνο βρίσκει τη θέση της στο “αρχαιότερο επάγγελμα” αλλά ενδέχεται να μεταβάλλει και τις ισορροπίες του κλάδου.

Στη βιομηχανία του πορνό, οι ψηφιακοί πορνοστάρ έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και αντικαθιστούν τους ανθρώπους προκειμένου οι λάτρεις της ΑΙ πορνογραφίας να καταναλώνουν το περιεχόμενο που τους ικανοποιεί. Επίσης, οι ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου ενηλίκων έχουν ενσωματώσει εδώ και κάποια χρόνια στις κατηγορίες τους το λεγόμενο “VR POV Porn”, το οποίο σε αρκετά δημοφιλή sites έχει “σκαρφαλώσει” στις κορυφαίες επιλογές των επισκεπτών. Τα βίντεο που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να αποκτήσει την οπτική του ενός εκ των δύο πορνοστάρ, και άρα τον “τοποθετούν” στην ερωτική πράξη, φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Για τους ακόμα πιο επιλεκτικούς, που αναζητούν μεγαλύτερη γκάμα βίντεο του συγκεκριμένου είδους πορνογραφίας, υπάρχουν ξεχωριστές πλατφόρμες, αποκλειστικά αφιερωμένες στο VR πορνό.

iStock

Ωστόσο, αυτή η τεχνολογική επανάσταση εγείρει πολλά ερωτήματα και ηθικές προκλήσεις. Ένα από αυτά είναι κατά πόσο η ΑΙ και τα παράγωγά της απειλούν τους εργαζόμενους/ες στη βιομηχανία του πορνό αλλά και τα εκδιδόμενα πρόσωπα.

«Εγώ είμαι υπέρ της ρομαντικής πλευράς της ζωής. Για να λέγεσαι άνθρωπος και όχι δίποδο σημαίνει ότι πρέπει να έχεις συναίσθημα και αρετές. Ο ερχομός της τεχνητής νοημοσύνηση στο επάγγελμα θα στερούσε τη φυσική επαφή και τον ρομαντισμό. Χάνεται η ουσία του επαγγέλματος», λέει στο NEWS 24/7 η Πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδόμενων Προσώπων, Έλλη Κανελοπούλου.

Ερωτηθείσα κατά πόσο τα εκδιδόμενα άτομα στην χώρα μας θα “καλωσόριζαν” ένα εγχείρημα ανάλογο του Cybrothel, η κ. Κανελοπούλου απαντά ότι “δεν θα το καλοδεχόντουσαν. Δεν είναι μόνο η έλλειψη θέσεων εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει αλλά και η έλλειψη επαφής, η απομόνωση. Να κλειστούμε δηλαδή όλοι σε ένα κουτί; Όχι, ανεπίτρεπτο”.

ΠΟΣΟ ΕΘΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ”;

Όσο οι “ψηφιακές αγκαλιές” κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, τόσο οι άνθρωποι φαίνεται να αδιαφορούν για την σεξουαλική τους ζωή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και Διδάκτωρ Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνο Ασκητή “το 40% των επαφών έχει χαθεί. Περίπου οι 4 στους 10 ανθρώπους έχουν μειώσει σημαντικά την σεξουαλική τους ζωή, σχεδόν την έχουν εγκαταλείψει, αντικαθιστώντας την με εικονική πραγματικότητα, με πορνό ή πορνεία. Βέβαια η πορνεία είναι ανθρώπινη επαφή αλλά είναι μονοσήμαντη. Ακόμα και το κυνήγι, το φλερτ, η σεξουαλική διεκδίκηση, η περιπέτεια, το one night stand χάνονται”.

Ο κ. Ασκητής “βλέπει” αυτή την τάση ως μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου, με την σεξουαλική επιθυμία και την ερωτική διέγερση να περνούν μία “βαθύτερη κρίση”.

VR SEX AI
iStock

“Η ζωή μας πια κινείται προς το easy way going. Όσο πιο δύσκολη είναι η ζωή, όσο η κατάθλιψη επιφορτίζει τα πράγματα, ο φόβος δημιουργεί συναισθήματα όπως η άρνηση και όσο ο άνθρωπος απομονώνεται τόσο θα ζητά υποκατάστατα όπως οι τοξικές ουσίες, η χρηστική λειτουργικότητα του ίντερνετ, η εξάρτηση από το διαδίκτυο και ο τζόγος. Μέσα σε αυτά τα υποκατάστατα των ανθρωπίνων σχέσεων είναι και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η σεξουαλικότητα ως επιθυμία και διέγερση περνά μία βαθύτερη κρίση με την ανθρώπινη αίσθηση, τον εγκέφαλο και το σώμα μας. Η απομόνωση ως ψυχικό συναίσθημα αποδεικνύεται από τον φόβο και την άρνηση του ο ανθρώπου να εκφραστεί”, εξηγεί μιλώντας στο NEWS 24/7 ο κ. Ασκητής.

«Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή του εθισμού. Όσο ο άνθρωπος απομονώνεται έχει την ανάγκη να εθίζεται σε υποκατάστατα. Φανταστείτε έναν εγκέφαλο που από μικρή ηλικία δέχεται πολύ μεγάλη μηνυματική αντίληψη. Δεν μπορεί να τη διαχειριστεί άρα κάνει στρες και αυτό ενεργοποιεί τρεις μηχανισμούς, τα λεγόμενα τρία F: Fight, Fly, Freeze.

Ο εγκέφαλος απαντά μέσα από αυτά είτε με παθητικότητα είτε με επιθετικότητα. Ο άνθρωπος σήμερα φοβάται, αρνείται την πραγματικότητα, δεν υπάρχει πια η διαπροσωπική επαφή, οι άνθρωποι είναι πιο κλειστοί και σιωπηλοί και γενικά έχουν μία στάση ζωής με μότο το να “μην φαίνομαι” και να “μην εκτίθεμαι”. Όσο περισσότερο κρύβομαι και απομονώνομαι τόσο καλύτερα εκφράζομαι. Αυτό αποτυπώνεται και στο σεξ με την μείωση των επαφών. Οι άνθρωποι φοβούνται τις σχέσεις, ζητούν οδηγίες για το πώς να κάνουν σχέση και όταν κάνουν φεύγουν», καταλήγει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΕΞ ΜΙΑ “A.I. ΙΣΤΟΡΙΑ”;

Ακόμα και το chatbot της Google, το γλωσσικό μοντέλο με το όνομα Gemini, παραδέχεται πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το σεξ με διάφορους τρόπους, από την ανάπτυξη πιο ρεαλιστικών και προσαρμοστικών σεξουαλικών βοηθημάτων, τα οποία θα προσφέρουν στους χρήστες μια πιο ευχάριστη και ικανοποιητική εμπειρία, μέχρι τη συμβουλευτική για να αντιμετωπιστούν σεξουαλικά προβλήματα και δυσκολίες.

AI chatbot
iStock

Σχετικά με τις επιπτώσεις της ΑI στο σεξ, το Gemini αναφέρει πως είναι ακόμα υπό διερεύνηση μιας και η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται διαρκώς και πρέπει να διερευνηθούν θέματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής με τη συλλογή και χρήση των δεδομένων του χρήστη, η ενίσχυση των διακρίσεων σε βάρος ορισμένων ομάδων ανθρώπων, όπως οι γυναίκες, τα LGBTQ+ άτομα και τα άτομα με αναπηρία αλλά και ο εθισμός στη χρήση της για σεξουαλικούς σκοπούς.

Στην ερώτηση αν η ΑΙ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στη σεξουαλική πράξη το Gemini ισχυρίζεται ότι μπορεί να την επηρεάσει αλλά όχι να αντικαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο λόγω της συναισθηματικής σχέσης που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι παρτενέρ αλλά και λόγω του αυθορμητισμού, στοιχείο που η τεχνητή νοημοσύνη στερείται και το οποίο καθιστά το σεξ μία δημιουργική πράξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα