MAISON&OBJET 2023: ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ DESIGN ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Πώς μεταφράζεται η απόλαυση στο interior design; Δημιουργοί και brands που δεν φοβούνται να ξεχωρίσουν έδωσαν τη δική τους απάντηση.

Με κεντρικό άξονα την έννοια της απόλαυσης, η Maison&Objet που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι, προσκάλεσε εκθέτες και επισκέπτες να μυηθούν σε έναν κόσμο δημιουργικής αισιοδοξίας όπου το interior design ευνοεί την ευεξία και αυξάνει τις ενδορφίνες. Οδηγοί στο ταξίδι της απόλαυσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ήταν δημιουργοί και brands που δεν φοβούνται να ξεχωρίσουν. 

Η γοητευτική ατμόσφαιρα θρυλικών ντίσκο όπως το Studio 54 ή το Palace ήταν διάχυτη, ενώ ο Rodolphe Parente άνοιξε την πόρτα στο αισθητηριακό σύμπαν του.  Στόχος της έκθεσης άλλωστε είναι να μετατραπεί η καθημερινότητα σε μία φανταχτερή γιορτή και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το παρόν. Το φως μπαίνει στο παιχνίδι της εσωτερικής διακόσμησης, τα εφέ είναι γυαλιστερά, μεταλλικά και τα σχήματα είναι αισθησιακά. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορούν να εφαρμοστούν στις συλλογές του Theoreme Editions και στις προτάσεις του Αμερικανού Jonathan Adler. Εκφράζονται επίσης σε ένα από τα κλασικά προϊόντα της Matière Grise, το Batchair, και με τα ιριδίζοντα τραπέζια της Victoria Wilmotte. 

XLBOOM

Για τους ενήλικες που επιδιώκουν στιγμές απερισκεψίας,  η έκπληξη καταλαμβάνει κεντρική θέση στο interior design. Ριζοσπαστικά αισιόδοξοι, αρκετοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές έχουν το δικαίωμα να ονειροπολήσουν ή να κάνουν μια “μεγάλη απόδραση”. Αυτή η αναζήτηση για απολαύσεις εκφράζεται μέσα από σκηνοθεσία με ιδιόρρυθμο χιούμορ, και τρέφει ουτοπικές φαντασιώσεις και φανταστικά σύμπαντα, όπως το τολμηρό, χρωματιστό σύμπαν του Νιγηριανού Yinka Ilori. Ta τολμηρά, ζωηρά και γεμάτα αυτοπεποίθηση χρώματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρεις χαρά στην καθημερινή ζωή. Τα υλικά είναι καθησυχαστικά, τα παιχνίδι των αναλογιών μεταφέρει μια παιχνιδιάρικη αίσθηση κουκλόσπιτου. Το δίδυμο Muller Van Severen – που αναδείχθηκε Designer of the Year – με τις καθαρές, σχεδόν παιδικές γραμμές θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στους “συλλογικούς αισιόδοξους”, θυμίζοντας τις συλλογές της 13desserts από τη Μασσαλία, η οποία έχει γίνει γνωστή εδώ και χρόνια. Maison Dada, Bleu citron, Kalager, Colortherapis, Pulpo, Ibaba Rwanda… έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, μόδας και αξεσουάρ σπιτιού, η τάση είναι παρούσα σε όλους τους τομείς.

Οι μεσογειακές επιρροές φέρνουν μια ηλιαχτίδα φωτός στους εσωτερικούς  χώρους. Το στοιχείο του χειροποίητου καθορίζει επίσης έναν τρόπο ζωής, αν σκεφτούμε τα σαπούνια από ελαιόλαδο Aleppo της Karawan Authentic ή τις τεράστιες πλάκες σαπουνιού Μασσαλίας της la Savonnerie du midi που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τον καθαρισμό του σώματος και του σπιτιού και των οποίων η ακατέργαστη αισθητική φέρνει μια πινελιά design στο σύγχρονο μπάνιο.

Σκεφτείτε υφαντά και φουντωτά χαλιά με καταγωγή από το Μαρόκο ή την Τουρκία. Φανταστείτε κεραμικά, που κυμαίνονται από τις λιτές τερακότες της ανερχόμενης γαλλικής μάρκας Oustao μέχρι τα φωτεινά και πολύχρωμα πήλινα σκεύη και τις πορσελάνες από τις εμβληματικές πορτογαλικές μάρκες Vista Alegre και Bordallo Pinheiro. Και έπειτα υπάρχει το terrazzo, η τεχνική δαπέδου που μπορεί να δει κανείς σε όλη τη Μεσόγειο. Οι μεσογειακές σιλουέτες, οι αποχρώσεις και η τεχνογνωσία φαίνεται να έχουν γίνει πιο δελεαστικές από ποτέ.

Όταν η ευημερία συνδέεται με την επιστροφή στα βασικά, η ευχαρίστηση δεν είναι πια πληθωρική αλλά απαιτεί υπερ-βιωματική εξερεύνηση. Η ψηφιακή τεχνολογία γίνεται τότε η πύλη σε νέες αντιλήψεις για τον εαυτό μας, σε μια πιο διασκεδαστική ζωή, απλή, ελκυστική και προσιτή ευημερία.  Στα παραπάνω εστιάζει η προσέγγιση της σχεδιάστριας Sabine Marcelis, της οποίας η εμπειρία Virtual Tactility προσέφερε μια εικονική αναπαράσταση έργων που παρουσιάζονται ως γνήσια αισθητηριακές εμπειρίες. Την ίδια γλώσσα υιοθετούν οι δημιουργίες του Francesco Balzano για την Théorème Editions, η Unstressed καρέκλα του σουηδικού στούντιο Stamuli, ή τα βάζα με ιριδίζον φινίρισμα σε τρισδιάστατη εκτύπωση του Studio Argot.

Jeanne Andrieu DR

Μετά από εκδόσεις που ανέδειξαν τον Λίβανο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τις Κάτω Χώρες και πρόσφατα την Ισπανία, τα Rising Talent Awards, με τον Philippe Starck να ηγείται της Κριτικής Επιτροπής, επέστρεψαν στη Γαλλία. Φέτος, τα βραβεία ανέδειξαν το ταλέντο επτά νέων δημιουργών, με την κεραμίστρια  Jeanne Andrieu να λαμβάνει τον τίτλο “Rising Talent Craft” για το 2023. Οι δημιουργίες της γιορτάζουν τη φύση, τα φυτά και την πολύπλοκη ομορφιά της υποβρύχιας πανίδας και χλωρίδας. Ευαισθητοποιημένη στις γλυπτικές ιδιότητες των κοραλλιών, η κεραμίστρια γοητεύεται από τα μοτίβα, τις υφές και τα χρώματα των κοραλλιών. Μετουσιώνει έτσι τις παρατηρήσεις της σε πηλό όπως και θραύσματα αναμνήσεων και δημιουργεί αντικείμενα που συνθέτουν μια ονειρική νατουραλιστική τοιχογραφία.

Ποια είναι η κορύφωση της ενσάρκωσης αυτής της γόνιμης θεματικής γύρω από την απόλαυση; Η άφιξη ενός νέου τομέα στη Maison&Objet που θα προσφέρει μια διαρκή απάντηση σε αυτή την αναζήτηση της απόλαυσης αφιερώνοντας την προσφορά του στα brands που μας κάνουν καλό και που υπόσχονται να προσφέρουν ευεξία για το σώμα, το μυαλό και το σπίτι. Η φροντίδα του εαυτού μας έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της ταραχώδους καθημερινότητά μας. Και ενώ τα μαθήματα γιόγκα παραμένουν χρήσιμα, είναι ένα υγιές και καταπραϋντικό σπίτι εκεί όπου διαδίδονται οι καλύτερες πρακτικές. Τοπική παραγωγή, βιολογικά υλικά και κυκλική οικονομία είναι ζητήματα που αφορούν πλέον τον κλάδο του well-being.

ZIMMER + ROHDE

“Το Παρίσι είναι ένα πάρτι“, έγραψε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Η Paris Design Week έλαβε χώρα ταυτόχρονα με τη Maison&Objet, γιορτάζοντας το design σε όλες του τις μορφές. Σχολές, νέα ανερχόμενα ταλέντα, τέχνη και γκαλερί, διακοσμητές, καταξιωμένοι σχεδιαστές, εκδότες, μουσεία και ιδρύματα – 450 συμμετέχοντες στο σύνολό τους – συναντήθηκαν στο Παρίσι για δέκα ημέρες σε 350 χώρους. Στη 13η διοργάνωση της, η Paris Design Week προσέφερε εννέα διαφορετικές διαδρομές (όπως τέχνη, περιβάλλον και γαστρονομία) σε τέσσερις συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας (Opéra-Concorde-Etoile, Marais-Bastille, Rive Gauche και Palais Royal-Place des Victoires), επιβεβαιώντας πως το design είναι ευκαιρία για μια μεγάλη γιορτή. 

Από το 1995, η Maison&Objet (SAFI Organization, θυγατρική εταιρεία των Ateliers d’Art de France και RX France) εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα της διακόσμησης και του design. Αποστολή της είναι να αποκαλύπτει ταλέντα, να προσφέρει εμπορικές ευκαιρίες και να διευκολύνει την ανάπτυξη των εταιρειών. Με δύο ετήσιες εμπορικές εκθέσεις για επαγγελματίες και το Paris Design Week, η Maison&Objet αποτελεί ένα ουσιαστικό βαρόμετρο του κλάδου. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα