ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ MULLER VAN SEVEREN ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι “Σχεδιαστές του έτους 2023” όπως ανακηρύχθηκαν στη Maison&Objet ανοίγουν ένα παράθυρο στον εσωτερικό τους χώρο και το μυαλό τους.

Τα όρια που ήταν κάποτε ξεκάθαρα μεταξύ τέχνης και design φαίνονται πια λιγότερο ευδιάκριτα. Και είναι λίγο περισσότερο από μια δεκαετία όταν οι Φλαμανδοί Muller Van Severen άρχισαν να ωριμάζουν και να επιβάλλουν μια μοναδική στυλιστική γλώσσα που πλέον έχει γίνει η υπογραφή τους. Χαιρετίζοντας αυτή τη δεκαετία καινοτομιών που αναστατώνουν τους κώδικες του εσωτερικού σχεδιασμού, η Maison&Objet ανακήρυξε τους Fien Muller και Hannes Van Severen “Σχεδιαστές του έτους 2023”. Η διάκριση αυτή τους απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης (7 – 11 Σεπτεμβρίου), όπου το βελγικό δίδυμο προσέφερε στους επισκέπτες μία έκθεση – κατάδυση στη φαντασία τους.

Το θέμα της M&O 2023 κινήθηκε γύρω από την έννοια “Enjoy”. Και μπορεί για τους Muller Van Severen, η απόλαυση να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από το ένα άτομο στο άλλο, αφού συνήθως είναι θέμα γούστου και κάτι πολύ προσωπικό, αλλά οι ίδιοι απολαμβάνουν όταν ένα σχέδιο έχει τις σωστές αναλογίες και τη σωστή αύρα. Όταν τους κάνει να σκέφτονται και να αναπολούν. 

Η Fien Muller και ο Hannes Van Severen γνωρίστηκαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Γάνδη του Βελγίου. Εκεί, ο Hannes εκπαιδεύτηκε στη γλυπτική και η Fien στη φωτογραφία. Τρεφόμενοι έτσι από τις εικαστικές τέχνες άρχισαν να συνεργάζονται το 2011. Σήμερα, με έδρα το Evergem, μια μικρή πόλη στα περίχωρα της Γάνδης, το ζευγάρι δημιουργεί με ισότιμους κανόνες. Στο σταυροδρόμι του ριζοσπαστικού Bauhaus του Marcel Breuer και της λειτουργικότητας της Charlotte Perriand, το δίδυμο Muller Van Severen θολώνει τα όρια μεταξύ design και τέχνης.

Μέσα από τα σχέδιά τους, οι Muller Van Severen θέτουν ερωτήματα και επανεξετάζουν σχεδιαστικές έννοιες που συχνά μένουν αναλλοίωτες. Ταυτόχρονα εξερευνούν συνεχώς την ισορροπία μεταξύ μορφής και λειτουργίας. Με την πάροδο των χρόνων, οι Muller en Severen έχουν γίνει διακεκριμένες φωνές στη διεθνή κοινότητα του σχεδιασμού. Το δίδυμο έχει συνεργαστεί με διάσημα μουσεία, γκαλερί και brands σε όλους τους δημιουργικούς τομείς, όπως η Hay, το Centre Pompidou, η Hermès και η Galerie Kreo. 

Η έκθεση, μια περιδιάβαση στο δημιουργικό τους πεδίο, ανοίγει τις πόρτες στους εσωτερικούς χώρους των σχεδιαστών και συγκεντρώνει μια επιλογή εμβληματικών έργων από τον κατάλογο των Muller Van Severen: “Θέλαμε να αναδημιουργήσουμε ένα τοπίο που αντιπροσωπεύει τα κύρια στοιχεία της καθημερινής μας ζωής: το σπίτι, το εργαστήριο και τον κήπο μας. Τρία νησιά θα ανασυνθέσουν, στη μέση της έκθεσης, τη μικρή μας όαση στην έρημο Evergem”, εξηγεί η Fien Muller. “Η έκθεση λειτουργεί ως μια σφαιρική και καθηλωτική εγκατάσταση όπου τα έργα μας θα υπάρχουν ως πολλές μικρές αυτόνομες αρχιτεκτονικές οντότητες. Θα είναι ένας καθρέφτης του interior αλλά και του μυαλού μας”, λέει ο Hannes Van Severen.

Τους εμπνέει η καθημερινή ζωή και η μεταξύ τους συνεργασία. Έχουν, όπως λένε, έναν ασταμάτητο διάλογο  και καθώς ζουν και δουλεύουν μαζί, δείχνουν ο ένας στον άλλον πράγματα που τους εντυπωσιάζουν, προκαλούν ο ένας τον άλλον.

Σημειολογικά, τοποθετούν τη δουλειά τους ανάμεσα στην εξημέρωση και το ξέσπασμα. Μεταξύ του να είσαι άγριος και ήρεμος. Μεταξύ του δυνατού και του ήπιου. “Χρησιμοποιούμε στενά πλαίσια, αλλά μέσα σε αυτά μπορούν να συμβούν άγρια πράγματα. Τα χρώματα προσθέτουν με τη σειρά τους ένα είδος επιπλέον διάστασης που συμβαδίζει με το σχήμα. Δύο ίδια αντικείμενα με εντελώς διαφορετικό χρώμα γίνονται δύο διαφορετικά αντικείμενα. Δε χρησιμοποιούμε το χρώμα για να φτιάξουμε λίγο παραπάνω το κέφι. Πρόκειται περισσότερο για την κατασκευή ενός αντικειμένου που έχει  μια συγκεκριμένη εμφάνιση και μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα.  Θα μπορούσατε να τοποθετήσετε μια πολύ χρωματιστή κουζίνα από τη Reform Copenhagen (σ.σ. το δίδυμο είχε σχεδιάσει το 2018 την πρώτη του κουζίνα για τη δανέζικη εταιρεία), αλλά η ατμόσφαιρα θα είναι εντελώς διαφορετική αν η ίδια κουζίνα φτιαχτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα, για παράδειγμα. Η πρώτη θα είναι αρκετά άγρια και παρούσα και παιχνιδιάρικη, το σκούρο κόκκινο θα εκφράζει μάλλον κομψότητα, τάξη και ηρεμία” εξηγούν. 

Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν πολλή διαφάνεια στα έργα τους. Ο χώρος και το φόντο ήταν πάντα σημαντικά στη δουλειά τους. Όπως επίσης η παρουσία ή η απουσία ενός αντικειμένου. “Ένα αντικείμενο πρέπει να έχει αρκετή προσωπικότητα, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται το φόντο του” συμπληρώνουν.  Πιστεύουν πώς το design μπορεί να συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με τους σχεδιαστές να φτιάχνουν πιο ανθεκτικά σχέδια, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να χρησιμοποιηθούν από γενιά σε γενιά.

Έχοντας περιηγηθεί στην έκθεση πολλές φορές και για αρκετή ώρα, παρατηρώ τα σχέδια τους από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Είναι έπιπλα ή έργα τέχνης; “Αυτό θα το αποφασίσει το κοινό. Μας αρέσει να προσεγγίζουμε ένα αντικείμενο με ένα γλυπτικά ενδιαφέροντα τρόπο, αλλά νομίζω ότι τα σχέδιά μας τείνουν ακόμη περισσότερο προς την αρχιτεκτονική”. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα