Ακίνητα: “Θηλιά” η έκδοση ΤΑΠ για την ολοκλήρωση συμβολαίων

Ακίνητα: “Θηλιά” η έκδοση ΤΑΠ για την ολοκλήρωση συμβολαίων
INTIME NEWS

Σε πολλές περιπτώσεις η έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που ενέχει, απαιτεί χρόνο που ποικίλει από 3 έως και 9 μήνες

Σε «αναμμένα» κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες, που είναι σε διαδικασία μεταβιβάσεων αλλά και συνολικής ανάπτυξης της περιουσίας τους λόγω του ΤΑΠ, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Ο λόγος είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοσή του, που ουσιαστικά οδηγεί σε «πάγωμα» μεταβιβάσεων, αλλά και πολλές φορές της οικοδομικής δραστηριότητας. Το όλο θέμα αναδείχθηκε με τον «μποτιλιάρισμα» που καταγράφηκε στο τέλος του 2021 με τη «βροχή» αιτήσεων για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, ωστόσο αποτελεί ένα πάγιο θέμα που απασχολεί ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και συνολικά όσους ασχολούνται με την αγορά ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βεβαίωση ΤΑΠ σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους μπορεί να καθυστερήσει ως προς την έκδοσή του ακόμα και για εννέα μήνες, γιαυτό άλλωστε υπήρξαν και οι σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για κατάργησή της. Είναι άλλωστε κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις επενδύσεις σε ακίνητα, κάτι που αποτελεί μοχλό για την δυναμική πορεία της οικονομίας αλλά και την ενίσχυση των εσόδων του κράτους από τις μεταβιβάσεις κτλ.

Έτσι,  στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης. Στο φόντο αυτών των εξαγγελιών, όμως,  η αγορά αναμένει ώστε να δει πότε θα γίνει το κρίσιμο αυτό βήμα που θα την απαλλάξει από μεγάλες ταλαιπωρίες που κοστίζουν και φρενάρουν έργα.

Γιαυτό, εφόσον γίνει η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χαρακτηρίζεται ως μεγάλη τομή διευκόλυνσης για τους φορολογούμενους και στη σύναψη και υπογραφή συμβολαίων.

Σύμφωνα, δε,  με όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ από τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, μόνο στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ, για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων. Επίσης αναφέρθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις η έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που ενέχει, απαιτεί χρόνο που ποικίλει από 3 έως και 9 μήνες. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο ο  πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά», ζητώντας κατάργηση πιστοποιητικών, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΑΠ.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Στο μεταξύ εν αναμονή είναι η αγορά επίσης για μια νέα ευκαιρία για  τα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά για έναν εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλουν οι ΟΤΑ . Με βάση πληροφορίες, λόγω της συγκυρίας η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει και πάλι την ευκαιρία ρύθμισης των αδήλωτων τετραγωνικών στα ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών στα ακίνητα είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η οποιαδήποτε μεταβίβαση.

Με βάση τα όσα ίσχυσαν στις προηγούμενες περιόδους οπότε και οι φορολογούμενοι μπορούσαν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλεπόταν «κούρεμα» στα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020, κατά τα οποία οι επιφάνειες αυτές παρέμεναν αδήλωτες. Αντίθετα κατέβαλαν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ενεργοποίηση  και πάλι της ρύθμισης θα διευκολυνθεί η αγορά και βέβαια πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν πολλές από τις υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις για τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους και πλέον θα μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή όποια άλλη πράξη επιθυμούν με τα ακίνητά τους. Επίσης και τα δημοτικά ταμεία θα δουν περαιτέρω έσοδα αλλά και μια εν γένει τακτοποίησης της κατάστασης με τις δομημένες επιφάνειες, ειδικά εάν εξορθολογιστούν τα πρόστιμα

Σήμερα η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα