Εκτοξεύεται η αγορά ακινήτων στην Αθήνα ως προορισμός επενδύσεων στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 3'
Εκτοξεύεται η αγορά ακινήτων στην Αθήνα ως προορισμός επενδύσεων στην Ευρώπη
Ακίνητα INTIME

Σε πρωτοκλασάτες περιοχές της Αθήνας όπως η Γλυφάδα, υπάρχουν ακίνητα υψηλού επιπέδου που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως, για παράδειγμα, Κινέζους επενδυτές.

Μεγάλη κίνηση παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, με την Αθήνα να βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών πόλεων για επενδύσεις, σύμφωνα με την Bloomberg.

Μάλιστα, το κόστος κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 12,2%, ξεπερνώντας ακόμη και την Στοκχολμη, ενώ στο Παρίσι σημειώθηκε πτώση στις τιμές.  Ακόμη και τα ακίνητα, που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της Πρωτευουσας,ανταγωνίζονται πλέον επάξια τα διαμερίσματα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτή την αύξηση τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων είναι οι εξής:

1) Οι μακρές, αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, που έχουν ως συνέπεια την εμπλοκή πολλών κατοικιών σε νομικές υποθέσεις, επιταχύνοντας την άνοδο των τιμών πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

2) Η λήξη της περιόδου του φθηνού χρήματος έχει προκαλέσει προβλήματα στην αγοραστική ικανότητα των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, η έλλειψη κατοικιών αποτελεί πλεονέκτημα σε πολλές πόλεις. Ετήσια μείωση κατέγραψαν για παράδειγμα το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ενώ λοιπόν, καταγράφεται αυτή η μείωση σε πολλές χώρες, το Μιλάνο, η Μαδρίτη και η Στοκχόλμή δεν ακολουθούν την ίδια τάση.Η αγορά Real Estate σε αυτές τις πόλεις κινείται σε άλλα επίπεδα, με αύξηση άνω των 3%.

Τα επισφαλή δάνεια και οι νομικές εμπλοκές

Λόγω της οικονομικής κρίσης οι Τράπεζες έχουν πουλήσει τα λεγόμενα ”κόκκινα δάνεια”, που πολλά από αυτά διαθέτουν εγγύηση σε ακίνητα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διαδικασία για πλειστηριασμό και να ”συμπιέζονται” οι προσφορές.

Επίσης, η ελλειψη ακινήτων στην αγορά οφείλεται και στο πρόγραμμα Golden Visa.
Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη της οικονομίας προσδίδει στους Ελληνες μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Σύμφωνα με την Bloomberg, η Ελλάδα θα έχει την ταχύτερη ανάκαμψη από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα.Επίσης, το κατα κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα πρό κρίσης, δηλαδή σε πάνω από 21.000 ευρώ, μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ, αμέσως μετά την αποφυγή του Grexit.

Πλέον, περιοχές όπως το Γκάζι έχουν μετατραπεί σε κορυφαίες περιοχές, αφού τα ακίνητα που υπάρχουν γύρω από την Τεχνόπολη ήταν πρώην αποθήκες κάποτε.
Παράλληλα, σε πρωτοκλασάτες περιοχές της Αθήνας όπως η Γλυφάδα, υπάρχουν ακίνητα υψηλού επιπέδου που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως, για παράδειγμα, Κινέζους επενδυτές.

Η ανάπλαση στο Ελληνικό  για παράδειγμα είναι μια τέτοιου είδους επένδυση, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην χώρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με  10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες. Το αρνητικό είναι όμως, πως η ολοκλήρωση του έργου αργεί ακόμη για καλύψει την έλλειψη που υπάρχει. Το κόστος στέγασης κατανάλωσε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος, ενώ το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε περίπου 20%.

Όπως όλα δείχνουν, το κόστος ακινήτων στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά τις αβεβαιότητες στην τοπική και παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με την έκθεση, για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας. Ενώ, προβλέπεται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει υψηλό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα