Γιατί αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και πολέμου

Γιατί αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και πολέμου
Πολυκατοικία στην Αθήνα SOOC

Ενώ πολλοί θα περίμεναν οι τιμές των ακινήτων να μειωθούν εν μέσω αυτής της "τέλειας καταιγίδας", παρατηρείται διαρκής ανοδική τάση.

Η ελληνική κτηματαγορά παρουσιάζει αξιομνημόνευτες αντοχές καθώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά παρά τις μεγάλες ελληνικές και παγκόσμιες προκλήσεις που προκαλούν αναταράξεις στις οικονομίες διεθνώς.

Πρώτα ήταν η πανδημία και τα περιοριστικά lockdown που περιόρισαν σημαντικά αλλά προσωρινά μόνο την κατασκευαστική δραστηριότητα και την έναρξη νέων επενδύσεων.

Στη συνέχεια ήρθαν οι πληθωριστικές πιέσεις και στην Ελλάδα αλλά και η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας.

Τέλος, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία αποτέλεσε για πολλούς το “κερασάκι στην τούρτα”, προκαλώντας αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως “τέλεια καταιγίδα”.

Οι οικονομίες πιέζονται, τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτοφανείς αυξήσεις στα αγαθά που αγοράζουν ενώ η εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας δημιουργούν θεωρητικά τις προϋποθέσεις για επιβράδυνση το λιγότερο στην αγορά ακινήτων, τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Ενώ πολλοί θα περίμεναν οι τιμές των ακινήτων να μειωθούν εν μέσω αυτής της τέλειας καταιγίδας, παρατηρείται διαρκής ανοδική τάση.

Οι τιμές των ακινήτων όχι μόνο δε μειώνονται αλλά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία προκαλώντας εύλογες απορίες σχετικά με τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Πολλοί εν δυνάμει επενδυτές, τόσο φορείς και εταιρείες όσο και ιδιώτες που εν μέσω πανδημίας είχαν συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια, καλούνται να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν τελικά με την αγορά νέων ακινήτων ή και την ανάπτυξη νέων, όπως για παράδειγμα κατοικιών, εμπορικών χώρων, ακόμη και ξενοδοχείων ή εγκαταστάσεων logistics.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων αυτών αυξάνονται και τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεαστούν σημαντικά από την αρνητική συγκυρία.

Ο κυριότερος λόγος αύξησης των τιμών των κατοικιών και λοιπών ακινήτων, όπως καταστήματα και γραφεία, αφορά την καθίζησή τους κατά τη διάρκεια της 10ετούς σχεδόν οικονομικής κρίση στην Ελλάδα.

Οι τιμές είχαν μειωθεί δραματικά με συνέπεια ακόμη και σήμερα να υπολείπονται σημαντικά του επιπέδου προ κρίσης.

Η ελληνικά αγορά ακινήτων είναι ακόμη υποτιμημένη με τις αξίες των ακινήτων να βρίσκονται -ακόμη και μετά τα τελευταία χρόνια που αυξάνονται σημαντικά- σε επίπεδα αρκετά πιο κάτω από αυτά πριν το ξέσπασπα της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Προβλέπεται ότι λόγω αυτού του γεγονότος θα συνεχίσουν οι τιμές την ανοδική τους πορεία.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή αρκετά γερασμένο κτιριακό δυναμικό. Η πανδημία ανέδειξε νέες ανάγκες της αγοράς και αυτές οι ανάγκες έχουν μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά.

Για παράδειγμα, οι ιδιώτες αναζητούν πλέον κατοικίες με σύγχρονα χαρακτηριστικά που τα παλαιά κτίρια δε μπορούν να προσφέρουν, όπως για παράδειγμα καλή μόνωση που μειώνει και την ανάγκη για έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Επιπλέον, με την πανδημία και την τηλεργασία που έχει πλέον καθιερωθεί σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, υπάρχει η ανάγκη για επιπλέον χώρο που θα χρησιμοποιείται ως γραφείο.

Σε άλλο κλάδους ακινήτων που απευθύνονται σε μεγάλους επενδυτές έχουν προκύψει επίσης νέες ανάγκες, όπως νέα κτίρια γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τους εργαζομένους, αλλά και νέοι σύγχρονοι χώροι logistics (αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων) λόγω της αλματώδους αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη μεταστροφή του κλίματος για την επενδυτική καταλληλότητα και φιλικότητα της Ελλάδας. Το ελληνικό real estate δέχεται πλέον πολύ μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων, οι φορείς των οποίων βλέπουν ευκαιρίες στη χώρα μας και θεωρούν οτι οι συνθήκες για την υλοποίηση των πλάνων τους είναι πλέον καλές.

Ακόμη και επιμέρους τομείς της αγοράς ακινήτων κινούνται ανοδικά, όπως για παράδειγμα ο κλάδος του ξενοδοχειακού real estate. Η μεγάλη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων ακινήτων για χρήση καταλυμάτων, από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έως νέα πολυτελή ξενοδοχεία.

Παρά την πανδημία και τη δυσμενή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, πλέον τα νούμερα μιλούν για προσέγγιση των αριθμών ρεκόρ του 2019 τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα δώσουν νέα ώθηση στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και εξηγούν γιατί οι τιμές παρά τον καταιγισμό αρνητικών γεγονότων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα