ΗΠΑ: Η αγορά χτυπά απειλητικά την πόρτα των μεσιτών

Διαβάζεται σε 2'
Ακίνητα στις ΗΠΑ
Ακίνητα στις ΗΠΑ ISTOCK

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις ΗΠΑ όσον αφορά την αγορά και την πώληση ενός ακινήτου. Ο ρόλος των μεσιτών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μεσίτες που βοηθούν τους ανθρώπους να αγοράσουν και να πουλήσουν σπίτια – αριθμός μεγαλύτερος απ’ όσα είναι τα σπίτια προς πώληση. Αυτή η περίεργη ανισορροπία είναι το αποτέλεσμα στρεβλώσεων δεκαετιών που ωφέλησαν τη βιομηχανία ακινήτων εις βάρος των πελατών της.

Μια πρόσφατη απόφαση, ωστόσο, υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά κατοικίας.

Σε μια τυπική συναλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής διαθέτουν έναν μεσίτη, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου συνήθως μόνο ο πωλητής οφείλει να το κάνει. Ωστόσο, ο μεσίτης που ενεργεί εκ μέρους του αγοραστή στις ΗΠΑ συχνά παίρνει την αμοιβή του από τον πωλητή και όχι από τους ίδιους τους αγοραστές. Σύμφωνα με το Reuters, η πρακτική αυτή τώρα αλλάζει.

Τον Μάρτιο, η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών συμφώνησε να διευθετήσει αντιμονοπωλιακές υποθέσεις σχετικά με τις προμήθειες και, αν τα δικαστήρια εγκρίνουν τον διακανονισμό, ο αγοραστής κατοικίας θα έχει σύντομα έναν πιο άμεσο τρόπο διαπραγμάτευσης με τον μεσίτη του.

Στις ΗΠΑ, η αγορά κατοικίας θεωρείται αρκετά προσωπική υπόθεση και οι αγοραστές συχνά βρίσκουν τους μεσίτες τους ανάμεσα στους φίλους και την οικογένειά τους. Το να πιέσετε μια στενή επαφή να μειώσει τις αμοιβές της μπορεί να μην είναι εύκολο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 39% των πωλητών επιλέγουν τον μεσίτη τους βάσει προσωπικής σύστασης και είναι πιθανό οι αγοραστές να ακολουθούν παρόμοια μοτίβα.

Το να αφήνετε τους αγοραστές να διαπραγματεύονται τις αμοιβές τους δεν σημαίνει χαμηλότερες αμοιβές για τους μεσίτες σε όλους τους τομείς. Οι καλύτεροι μεσίτες μπορεί να αμείβονται πολύ καλά – και πολλοί αγοραστές με έλλειψη χρόνου να συρρέουν σε αυτούς που διαθέτουν τεχνογνωσία, επειδή έτσι θεωρείται πιο πιθανό να φέρουν μια επιτυχημένη συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι μεσίτες θα αναγκαστούν να μπουν πιο βαθιά στον ανταγωνισμό, αφήνοντας πολλούς με μικρότερο φόρτο εργασίας.

Αλλά, αν ο διαχωρισμός των πληρωμών μειώσει τη συνολική αμοιβή, θα υπάρξουν και άλλοι χαμένοι. Ένας από αυτούς είναι πιθανόν να είναι η Zillow (ZG.O), η ψηφιακή πλατφόρμα που δείχνει τα καταχωρημένα σπίτια και συνδέει τους ενδιαφερόμενους με τους μεσίτες. Η Bernstein Research εκτιμά ότι ο συνολικός τζίρος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% στο χειρότερο σενάριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα