Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΚΤΑΣΗΣ 3 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου κατεδαφίστηκε, το Σάββατο, το απαράδεκτο τείχος περίφραξης του  μεγάλου οικοπέδου του Ι.Κ.Α., που βρίσκεται απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη και επί των οδών Καραολή και Δημητρίου, Φίλωνος και Εθνικής Αντιστάσεως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αξιοποίηση του, προς όφελος όλων. 
Παρουσία εκπροσώπου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνεργεία του Δήμου δούλευαν πυρετωδώς από νωρίς το πρωί, ώστε σε πρώτη φάση να έχει κατεδαφιστεί όλο το τείχος και να έχει καθαριστεί ο χώρος. Όλα αυτά έγιναν δυνατά με τη συνεννόηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Δημάρχου και του  Διοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Ρ. Σπυρόπουλου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου καθώς και της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη. Επιδίωξη του Δημάρχου  Πειραιά είναι να  υπογραφεί τελικά ένα Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου, Ι.Κ.Α. και Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε ο μεγάλος αυτός χώρος έκτασης 3 στρεμμάτων, να γίνει υπόγειο γκαράζ και πάρκο. 
(EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ)
ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΚΤΑΣΗΣ 3 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου κατεδαφίστηκε, το Σάββατο, το απαράδεκτο τείχος περίφραξης του μεγάλου οικοπέδου του Ι.Κ.Α., που βρίσκεται απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη και επί των οδών Καραολή και Δημητρίου, Φίλωνος και Εθνικής Αντιστάσεως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αξιοποίηση του, προς όφελος όλων. Παρουσία εκπροσώπου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνεργεία του Δήμου δούλευαν πυρετωδώς από νωρίς το πρωί, ώστε σε πρώτη φάση να έχει κατεδαφιστεί όλο το τείχος και να έχει καθαριστεί ο χώρος. Όλα αυτά έγιναν δυνατά με τη συνεννόηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Δημάρχου και του Διοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Ρ. Σπυρόπουλου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου καθώς και της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη. Επιδίωξη του Δημάρχου Πειραιά είναι να υπογραφεί τελικά ένα Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου, Ι.Κ.Α. και Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε ο μεγάλος αυτός χώρος έκτασης 3 στρεμμάτων, να γίνει υπόγειο γκαράζ και πάρκο. (EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ) EUROKINISSI

Περίπου 200.000 ακίνητα θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο από το 2015. Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να αποτρέψουν το μοιραίο.

Χιλιάδες ακίνητα θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου του 2015, λόγω του ότι δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τα Νέα",  πρόκειται για τα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη", η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, θα περιέχονται στο δημόσιο. Η προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά  προγράμματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να πάρουν πίσω το ακίνητό τους. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν το 2008 μέχρι σήμερα, η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.

Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα "παλαιά προγράμματα" σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέργονται σε 200.000. Ειδικότερα, 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως αναφέρουν πηγές του κτηματολογίου στην εφημερίδα, μέχρι σήμερα έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περιοχές, ενώ από το 2016 (και το 2018 για τους κατοίκους του εξωτερικού, στη λίστα μπαίνουν άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Αυτές αφορούν, και οκτώ περιοχές στην Αττική και άλλες οκτώ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σύρος και η Σίφνος.

Ένας ιδιοκτήτης που δεν υπέβαλε δήλωση για το ακίνητό του κατά την κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν μπορεί να κάνει σήμερα απλή δήλωση στο Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να κινηθεί είτε μέσω της διαδικασίας του προδήλου σφάλματος, είτε μέσω της διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Στην πρώτη περίπτωση υπάγονται για παράδειγμα οι συνιδιοκτήτες ακινήτου εκ των οποίων δήλωση έκανε μόνο ο ένας.. Σύμφωνα με "Τα Νέα", σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στο Κτηματολόγικό γραφείο, καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος των 35 ευρώ και αργότερα αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο, το οποίο έχει προβλεφθεί, αλλά δεν έχει χρεωθεί σε κανέναν, καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση.

Τους επόμενους μήνες, όσοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση στο Κτηματολόγιο , προκειμένου να σώσουν το ακίνητό τους,πρέπει να κάνουν αίτηση στον Κτηματολογικό Δικαστή, που εδρεύει στα κατά τόπους Πρωτοδικείο.

SHARE:

24Media Network