Αλλαγές στο “παρά πέντε” για τις στοιχηματικές άδειες – Η ευθύνη στον Σταϊκούρα

Αλλαγές στο “παρά πέντε” για τις στοιχηματικές άδειες – Η ευθύνη στον Σταϊκούρα
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Αιτιάσεις εγείρει η πρόθεση της ΕΕΕΠ να τροποποιήσει τον κανονισμό για τη χορήγηση άδειας καταλληλότητας σε συνεργάτες των υπό αδειοδότηση στοιχηματικών εταιρειών. Η τελική απόφαση μετατίθεται στο ΥΠΟΙΚ.

Την τροποποίηση του κανονισμού, ως προς την  αδειοδότηση καταλληλότητας όσων εταιρειών και προμηθευτών συνεργάζονται με εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού προωθεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με μια κίνηση, η οποία ωστόσο φαίνεται να προσκρούει σε σειρά ουσιωδών παραμέτρων του υφιστάμενου νόμου και του κανονιστικού πλαισίου και να μεταφέρει την “καυτή πατάτα” στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ως γνωστόν η νέα ηγεσία της ΕΕΕΠ έχει επιφορτιστεί με την εξέταση των φακέλων των υποψηφίων προς αδειοδότηση εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού, η οποία μετά από σχετική εύλογη παράταση (λόγω πανδημίας και αλλαγής προεδρείου) μετατέθηκε για το  Μάιο.

Στο μεσοδιάστημα, και στο πλαίσιο των επαφών που ήδη διενεργεί η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ, υπό τον πρόεδρο της Δ. Ντζανάτο, ανέκυψε το ζήτημα του που φυλάσσονται σειρά δεδομένων (ειδικοί χώροι διεξαγωγής, κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, σύστημα συλλογής δεδομένων και σύστημα ασφάλειας δεδομένων), καθώς σειρά υποψηφίων για τη χορήγηση μόνιμης και νόνιμης άδειας διατηρούν είτε αυτόνομα,  είτε μέσω συνεργατών (affiliates) data centers εκτός της περιμέτρου που ορίζει ο σχετικός κανονισμός που ψηφίστηκε μόλις τον Ιούλιο του 2020 (Β’ 3262, παράγραφος 3 άρθρο 29).

Σημειώνεται πως η προτεινόμενη τροποποίηση δεν αφορά τη φορολογική έδρα των υποψηφίων εταιρειών για την απόκτηση νόμιμης άδειας – καθώς αυτές υποχρεούνται να εδράζονται με παράρτημα εταιρικής οντότητας στην Ελλάδα- αλλά αφορά τα πληροφοριακά τους συστήματα, τα οποία ωστόσο  αποτελούν οργανικά στοιχεία της δραστηριότητας τους.

Ο κανονισμός που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα – προϊόν ευρωπαϊκής διαβούλευσης- δεν επιτρέπει τα λεγόμενα data centers να λειτουργούν εκτός της χώρας εγκατάστασης της επιχείρησης, της Ε.Ε. ή έστω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, τόσο για λόγους διασφάλισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, όσο και για λόγους προσβασιμότητας των ανεξάρτητων αρχών (εν προκειμένω τόσο της ΕΕΕΠ, όσο και της ΑΑΔΕ) σε περίπτωση προγραμματισμένου ή εσπευσμένου διαχειριστικού ελέγχου.

Παρά τη συγκεκριμένη συνθήκη αλλά και τον εγκεκριμένο και ψηφισμένο κανονισμό, η διοίκηση της ΕΕΕΠ, επικαλούμενη την εκτίμηση πως οι παραπάνω περιορισμοί δεν συνάδουν με τη δομή και λειτουργία της αγοράς τυχερών παιγνίων εισηγήθηκε την τροποποίηση των παραπάνω όρων στη συνεδρίαση του δ.σ. της κατά την 18ης Μαρτίου 2021 (αρ.συν. 548), η οποία απορρίφθηκε. Επανήλθε ωστόσο με ανάλογη πρόταση στη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου (αρ.συν. 549), η οποία κατ’αρχήν εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, Δ. Ντζανάτο, η εισήγηση τροποποίησης των όρων έγκρισης αδειών καταλληλότητας, δεν πρόκειται να συμπεριλάβει χώρες εγκατάστασης συνεργατών που δεν συνάδουν στοιχειωδώς με το κοινοτικό δίκαιο, θέτοντας την περίμετρο (Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ). Ο ίδιος, σε σχετική επικοινωνία επιβεβαίωσε επίσης πως η σχετική τροποποίηση αφορά σε μια «πολλή γενική εισήγηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών» και πως δεν έχουν έως σήμερα «κλειδώσει» οι διατυπώσεις της εισήγησης.  Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως η εισήγηση θα τεθεί προς επικύρωση και τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, που εν τέλει θα αναλάβει την ευθύνη τροποποίησης του εν λόγω κανoνισμού.

Σύμφωνα πάντως τόσο με πηγές της αγοράς διαδικτυακού στοιχηματισμού όσο και νομικών κύκλων, η αποδοχή και εν τέλει η τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού που θα επιτρέψει την έκδοση άδειας καταλληλότητας σε B2B συνεργάτες των προσεχώς αδειοδοτημένων στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίοι λειτουργούν εκτός της «γεωγραφίας» του σημερινού πλαισίου,  αντίκειται σε σειρά παραδοχών που εξασφαλίζουν τόσο την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών όσο και του δικαιώματος των ανεξάρτητων ελληνικών αρχών να ασκήσουν έλεγχο στην αλυσίδα της δραστηριότητας των πλατφορμών στοιχηματισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα