Alpha Bank: ισχυρή στήριξη από τους μετόχους στην ΑΜΚ

Alpha Bank: ισχυρή στήριξη από τους μετόχους στην ΑΜΚ
Alpha Bank Eurokinissi

Την απόφαση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν μαζικά στην σημερινή ΕΓΣ οι μέτοχοι της Alpha Bank. Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2024.

Το «πράσινο φως» στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσουν σήμερα οι μέτοχοι της τράπεζας.

Η ημερομηνία για την εγγραφή μετόχων στη Γ.Σ. έληξε την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας από τη συμμετοχή εξασφαλίζεται η απαρτία, ενώ από τις επαφές με τους επενδυτές διαφαίνεται και η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3 επί των παρευρισκομένων που απαιτείται για την έγκριση της ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που έχουν εικόνα των συζητήσεων της Alpha Bank με τους θεσμικούς επενδυτές, η πλειοψηφία των μετόχων υποστηρίζουν το όραμα της διοίκησης και προτίθενται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη ικανοποίηση που μια ελληνική τράπεζα αλλάζει το αφήγημα για την χώρα και αναγνωρίζει εγκαίρως και αξιοποιεί την μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη, που έρχεται στην Ελλάδα με το τέλος της πανδημίας, ειδικά λόγω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της Alpha Bank πρόκειται για Αύξηση Κεφαλαίου με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ενώ θα συμβάλει στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2024, εκ των οποίων τα 5 δισ. αναμένεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο του RRF. Τα έσοδα αναμένεται να ενισχύσουν τον Δείκτη Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων της Alpha Bank κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες με στόχο η συνολική απόδοση RoE να ανέλθει στο 10% το 2024, έναντι προσδοκώμενης απόδοσης ~7% το 2022.

Σίγουρο το ναι των μετόχων

Η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας απομακρύνει την προοπτική η ΑΜΚ να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και αν ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, Τζον Πόλσον, καταψηφίσει στην έκτακτη γενική συνέλευση την αύξηση. Ο Τζον Πόλσον ελέγχει ποσοστό 6,42% της Alpha Bank και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, θεωρεί την ΑΜΚ περιττή και ως εκ τούτου προτίθεται να μην την εγκρίνει. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου, και προκειμένου οι μέτοχοι να διατηρήσουν την αξία της συμμετοχής τους, θα πρέπει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με αντίστοιχο ποσοστό σε σχέση με αυτό που διαθέτουν κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος που θα ορίσει η Γ.Σ.

Η διοίκηση της Alpha Bank σχεδίασε και δρομολογεί την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να τροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της, ειδικά την ώρα που τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να διοχετεύονται στη χώρα.

Η προγραμματισμένη πώληση μετοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω bookbuilding σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και με ταυτόχρονη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, έχοντας στόχο την ολοκλήρωσή της έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Alpha Bank έχει αναφέρει ότι αν και τα δικαιώματα προτίμησης θα ακυρωθούν, θα δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους.

Οι θεσμικοί μέτοχοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στους κορυφαίου θεσμικούς μετόχους της τράπεζας περιλαμβάνονται ο όμιλος Vanguard με έδρα στις ΗΠΑ, η Capital Research, η BlackRock και η Norges Bank, ενώ πρόσφατα η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε ότι τα ποσοστά της στην Alpha ανήλθαν στο 5,08% επί του συνόλου.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της, η Glass Lewis, ένας από τους μεγαλύτερους συμβούλους θεσμικών επενδυτών, έχει ταχθεί υπέρ της «ισχυρά λογικής» πρότασης προς τους μετόχους, ειδικά στο πλαίσιο των ιδιαίτερα θετικών συνθηκών της αγοράς στην παρούσα φάση, με τα οφέλη να υπερτερούν των ανησυχιών για dilution.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μέτοχοι θετικά διακείμενοι ως προς το σχέδιο. Η ISS, ένας άλλος ανεξάρτητος proxy adviser, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, αναφέροντας ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας κεφαλαίων και ότι οι μέτοχοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα υποστούν «αραίωση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα