Alpha Bank: Το σχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια

Alpha Bank: Το σχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια
Alpha Bank eurokinissi

Οι άξονες του Προγράμματος μετασχηματισμού που θα απαιτήσει επενδύσεις 430 εκατ. ευρώ. Οι οικονομικοί στόχοι και οι νέες καινοτόμες υπηρεσίες που παρουσίασε ο Δ/νων Σύμβουλος Β. Ψάλτης.

Στην δημιουργία μιας τράπεζας που θα είναι πιο λειτουργική, πιο καινοτόμο, πιο ανθεκτική και τελικά πιο κερδοφόρα, στοχεύει το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Alpha Bank με την κωδική ονομασία the alpha blueprint που παρουσίασε χθες αναλυτικά η διοίκηση του Ομίλου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και θα ολοκληρωθεί το 2023, αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ ενώ για την υλοποίηση του θα απαιτηθούν επενδύσεις 120 εκατ ευρώ στην τεχνολογία.

Αναφερόμενος στην πορεία του Προγράμματος Μετασχηματισμού ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι: «Αλλάζουμε την οργάνωσή μας, τις διαδικασίες μας, τα προϊόντα και τα συστήματά μας, ώστε να προσφέρουμε σε κάθε τμήμα της πελατείας μας, τις υπηρεσίες που χρειάζεται, στον χρόνο και με τον τρόπο που τις χρειάζεται. Παράλληλα, ψηφιοποιούμε την καθημερινή εξυπηρέτηση του πελάτη σε σειρά συναλλαγών και στις πωλήσεις απλών προϊόντων. Αυτό θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε την προσοχή μας στους Πελάτες και στα προϊόντα που φέρνουν μεγαλύτερη αξία στην τράπεζα», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας ότι καταλύτης για τη μετάβαση είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Αλλάζουμε την Alpha Bank και διαμορφώνουμε το νέο τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας. Θέλουμε να είμαστε σημείο αναφοράς ως ο καλύτερος εργοδότης και να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους να εργαστούν κοντά μας».

Οι οικονομικοί στόχοι

Με την πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωσή του, κατά τον κ. Ψάλτη, ο συστημικός όμιλος θα ενισχύσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα του 10%, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο «Project Tomorrow» που ήδη υλοποιείται.

Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση, το σύνολο των επενδύσεων και των δαπανών αναδιάρθρωσης θα ανέλθει σε 430 εκατ. ευρώ, ενώ αποκλειστικά για την τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων της τράπεζας θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού, η Alpha Bank θα ενισχύσει τις εργασίες και την κερδοφορία της, ενώ θα απελευθερωθεί χρόνος στα στελέχη της για την προώθηση των προϊόντων της και θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης αναμένει τα εξής:

  • Βελτίωση παραγωγικότητας κατά 25%, με ταυτόχρονη μείωση του μέσου χρόνου διεκπεραίωσης εργασιών και του λειτουργικού κινδύνου
  • Καθαρή μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση με την αξιοποίηση τεχνολογιών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τον εξορθολογισμό του λειτουργικού μοντέλου.
  • Στη Λιανική Τραπεζική, στόχος είναι η επίτευξη επιπλέον εσόδων 60 εκατ. ευρώ από τόκους και 65 εκατ. ευρώ από προμήθειες μέσα σε 4 έτη.
  • Στην Τραπεζική Επιχειρήσεων, στόχος είναι η αύξηση εσόδων από τόκους κατά 200 εκατ. ευρώ και η αύξηση εσόδων από προμήθειες κατά 35 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

Οι νέες υπηρεσίες

Σύμφωνα με την διοίκηση της Alpha Bank το επιχειρηματικό σχέδιο για ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας τα επόμενα χρόνια θα στηριχθεί στα online κανάλια και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων που δέχεται, με τη χρήση ρομποτικών μεθόδων.

Η τράπεζα αναδιοργανώνεται εκ βάθρων. Εστιάζει σε ομάδες πελατών, όπως π.χ. οι οικογένειες και σχεδιάζει ειδικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους. Δημιουργεί νέα πλατφόρμα για την επικοινωνία Πελάτη – Καταστήματος μέσω βιντεοκλήσης. Καθώς και δύο νέα Επιχειρηματικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον ορθολογικότερο καταμερισμό της πελατείας και τη βελτίωση του Customer Experience.

Η αναδιαμόρφωση του μοντέλου λειτουργίας της τράπεζας θα γίνει άμεσα αντιληπτή και στο πελατολόγιό της, καθώς θα μπορεί ταχύτερα και ευκολότερα, να διεκπεραιώνει κάθε εργασία, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται πάνω από 15 δράσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, τη μείωση του μέσου χρόνου διεκπεραίωσης των εργασιών και του λειτουργικού κινδύνου με χρήση διαδικασιών ρομποτικού αυτοματισμού (Robotic Process Automation).

Αναλυτικότερα, οι νέες υπηρεσίες προς τους πελάτες της Alpha Bank είναι οι εξής:

  • Θα χορηγούνται μικρά καταναλωτικά δάνεια στα εναλλακτικά δίκτυα (myAlpha mobile, myAlpha, check-out digital retailers)
  • Οι αποφάσεις για την έγκριση ενός δανείου θα λαμβάνονται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, σε ποσοστό άνω του 50%
  • Καταναλωτικά δάνεια θα εγκρίνονται σε λιγότερο από 1 ημέρα, ενώ τα δάνεια αυτοκινήτου σε λιγότερο από 1 ώρα
  • Θα καθιερωθεί ένας νέος τρόπος για την επικοινωνία πελάτη – καταστήματος και για τη διεκπεραίωση συναλλαγών μέσω βιντεοκλήσης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα