Ανδρέας Σιάμισιης: Πώς θα εξελιχθούν οι τιμές σε πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο

Ανδρέας Σιάμισιης: Πώς θα εξελιχθούν οι τιμές σε πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο
Ο Ανδρέας Σιάμισιης Eurokinissi

Η παράκαμψη του εμπάργκο από τη Ρωσία στις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, μέσω των «διαβατηρίων» που λαμβάνουν για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης συνεισφέρει στη συγκράτηση των τιμών, με βάση τον επικεφαλής του Ομίλου HELLENiQ ENERGY.

Δε θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου το επόμενο διάστημα, ωστόσο στο φυσικό αέριο η εκτίμηση είναι ότι η τάση θα είναι κάπως ανοδική με βάση όσα ανέφερε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY και Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνομιλώντας με το δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών ο Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY σημείωσε ότι θα υπάρξει σχετική σταθερότητα πετρελαίου και τους επόμενους μήνες. “Δεν βλέπω λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Προβλέπω μια σταθερή, ή και λίγο προς τα επάνω εξέλιξη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αναστάτωση στις αγορές. Ωστόσο, παρά το εμπάργκο, η Ρωσία βρήκε τρόπο να διατηρήσει μέσω άλλων χωρών τις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν «διαβατήριο» για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης.”

Παράλληλα σημείωσε ότι “στο φυσικό αέριο, η τιμή τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι να κινηθούν ανοδικά οι τιμές. Γιατί, τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης” συμπλήρωσε.

Η έκτακτη φορολόγηση

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY και Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κατέθεσε σειρά επιχειρημάτωνι αναπτύσσοντας την άποψη ότι η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων είναι λανθασμένη.

“Η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη” ανέφερε ο κ. Σιάμισιης και προσέθεσε ότι “ο Όμιλος υλοποίησε μεγάλες δράσεις στήριξης της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση”.

“Θα σας πω τι είναι υπερκέρδος, αν μου πείτε τι είναι υπερζημία. Κάποια χρόνια πριν είχαμε ζημιές 500 εκατ., αλλά κανείς δεν μας στήριξε” σημείωσε με έμφαση ο Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY που τόνισε ότι “ο κλάδος διύλισης έχει έντονη κυκλικότητα. Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας μας οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον διύλισης” συμπλήρωσε ο Ανδρέας Σιάμισιης που είπε ότι η έκτακτη φορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητά του ενέχοντας κι ένα σημαντικό ποσοστό αδικίας σε σχέση με το πώς γίνεται η διαχείριση των εταιρειών με βάση τρίτες χώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κερδών του Ομίλου οφείλεται στην εξαγωγική του δραστηριότητα.

“Έχουμε 50% της δραστηριότητας στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. κερδών που είχαμε το 2022, τα μισά αφορούν τις εταιρείες του εξωτερικού που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία” ανεφερε και συμπλήρωσε ότι τα 500 εκατ. κερδών από δραστηριότητες στην Ελλάδα, έχουν και άλλα 500 εκατ. σε φόρους. Άρα, το θέμα της υπερφορολόγησης το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση”.

Οι επενδύσεις

Ο κ. Σιάμισιης εστίασε στον τρόπο λήψης αποφάσεων και διοίκησης αλλά και στον συνολικό μετασχηματισμό με αιχμή το πλάνο Vision 2025.

Η εταιρική διακυβέρνηση ήταν ένας τομέας μεγάλης αλλαγής. Όταν θες να είσαι μια ανταγωνιστική εταιρεία, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη Διακυβέρνηση. Κάναμε γενναίες αλλαγές στον τρόπο που εκλέγεται το Δ.Σ. και αυτό προωθείται και στην ευρύτερη εταιρική κουλτούρα. Αλλάξαμε τη δομή για να έχουμε ευελιξία στις νέες δραστηριότητες” τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Με βάση τον κ. Σιάμισιη, στη βάση των νέων στρατηγικών επιλογώντο 60% των επενδύσεων του Ομίλου την τελευταία διετία κατευθύνθηκε σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών και πράσινες τεχνολογίες. Επενδύσαμε πάνω από 0,5 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και κερδίσαμε το δικαίωμα να μην λεγόμαστε αμιγώς “πετρέλαια”, αλλά HELLENiQ ENERGY. Με επενδύσεις όπως το Φ/Β Κοζάνης, επιταχύνουμε την πορεία μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη, δουλεύουμε για άλλα 2 έργα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το εξωτερικό” σημείωσε τεκμηριώνοντας το πλάνο μετασχηματισμού του Ομίλου που φέρει τον τίτλο Vision 2025.

“Το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρία, είναι να καταλαβαίνει προς τα που πάει ο κόσμος και να αλλάζει. Προσπαθήσαμε να δούμε αντικειμενικά το μέλλον, είδαμε ότι υπάρχει μια ασυμβατότητα σε σχέση με το που πάει η αγορά” ανέφερε ο επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY. Μέσα από το μεγάλο ολιστικό μας πρόγραμμα Vision 2025, βάλαμε ξανά τους στρατηγικούς στόχους για βιωσιμότητα και μείωση εκπομπών CO2. Τα στοιχεία αυτά μπήκαν στην καρδιά της στρατηγικής μας και διαμόρφωσαν τον τρόπο που επενδύουμε ανέφερε ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Σε σχέση με την ανάπτυξη άλλων “πράσινων” δραστηριοτήτων ο επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY τόνισε ότι αποτελούν πυρήνα των δραστηριοτήτων του Ομίλου με δεοδομένο, όμως, ότι ακόμη πολλές από αυτές θα πρέπει να ωριμάσουν τεχνικά. “Αργεί ακόμα η πλήρης ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, αλλά υπάρχουν εξελίξεις μετά από χρόνια. Όσο θα προχωράμε, θα έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κινητικότητα” σημείωσε και προσέθεσε ότι “ο Όμιλος αναπτύσσει τη συνολική υποδομή της ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο τους φορτιστές.”

Κυκλική οικονομία

Επίσης τόνισε ότιέμφαση δίνεται και στα εναλλακτικά καύσιμα, γιατί στη μεταβατική περίοδο των επόμενων δεκαετιών πρέπει να βελτιώσουμε τις εκπομπές της αυτοκίνησης. Ήδη έχουμε εγκρίνει πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα. Κοιτάζουμε και για μπλε υδρογόνο με δέσμευση CO2” είπε ο κ. Σιάμισιης και προσέθεσε ότι ο Όμιλος δίνει έμφαση στα βιοκαύσιμα. Στα βιοκαύσιμα ήμασταν οι πρώτοι που – σε συνεργασία με την Aegean- φέραμε καύσιμα SAF (βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα) στην Ελλάδα. Εγκρίναμε και υλοποιούμε επένδυση στο Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης για παραγωγή καυσίμων SAF” τόνισε και ανέφερε ότι “γίνονται επενδύσεις ώστε, στο πλαίσιο του εφικτού, να έχουμε χαμηλότερο αποτύπωμα για τη βιομηχανία. Στοχεύουμε στην κυκλική οικονομία, με επενδύσεις που γίνονται για την επεξεργασία εναλλακτικών πρώτων υλών, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν. Η ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα μηνύματα και προχωράει δυναμικά στη σωστή κατεύθυνση” σημείωσε ενώ ανέφερε ότι για τον ενεργειακό κλάδο, “το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποθήκευσης ενέργειας και το πώς «παντρεύονται» παραδοσιακές μονάδες βάσης, όπως αυτές του λιγνίτη, με το φυσικό αέριο.”

Υδρογονάνθρακες και έρευνες

Αναφορικά με το πλάνο των ερευνών για υδρογονάνθρακες ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι “υλοποιήθηκαν όλες οι γεωφυσικές έρευνες, στα blocks που συμμετέχουμε και καταγράφηκε μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν εργασίες που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια. Βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Προς το τέλος του 2024 θα έχουμε καλύτερη κατανόησή τους, ώστε να αποφασίσουμε ερευνητικές γεωτρήσεις” τόνισε και προέβλεψε ότι “Το 2025, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα προχωρήσει το έργο των ερευνητικών γεωτρήσεων σε υποψήφια θαλάσσια κοιτάσματα. Αν οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου, τότε θα μπορεί σχετικά σύντομα να ξεκινήσει παραγωγή.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα