Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές – Όσα άκουσε και είπε ο Τσακαλώτος στην Νέα Υόρκη

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές – Όσα άκουσε και είπε ο Τσακαλώτος στην Νέα Υόρκη
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με κοινωνική συνοχή μίλησε ο υπουργός Οικονομικών στη Νέα Υόρκη, θυμίζοντας τον καθαρό δρόμο τουλάχιστον 10 ετών στην οικονομία, που εγγυάται η λύση για την ελάφρυνση του χρέους, που δόθηκε με τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου.

Υψηλές αποδόσεις χαμηλό ρίσκο δημοσιονομική σταθερότητα και μια χώρα που πέρασε την κρίση της και επανέρχεται στις αγορές.

Με αυτά τα “εφόδια” εμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επιτελείς στις αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες που έσπευσαν να το ακούσουν στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link.

O υπουργός οικονομικών μίλησε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με κοινωνική συνοχή ώστε να συμμετέχει και η κοινωνία στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Θύμισε τον καθαρό διάδρομο τουλάχιστον δέκα ετών στην οικονομία που εγγυάται η λύση για την ελάφρυνση του χρέους που έδωσαν οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο. Με την λύση αυτή η Ελλάδα θα έχει τις χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ενώ τα 2/3 του χρέους της βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που παρέχει ο ESM και περίπου 1/3 του χρέους της (96,4 δισ. ευρώ δάνεια του EFSF) πήραν αναβολή σε ότι αφορά την έναρξη πληρωμής τους για δέκα χρόνια.

Το κέρδος το υψηλών αποδόσεων δεν αναφέρθηκε μεν αλλά προκύπτει ως αυτονόητο με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη αρκετά υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω της χαμηλής – ακόμη πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης αλλά και της μη συμμετοχής – λόγω της κρίσης – στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το οποίο όμως τελειώνει σε λίγες μέρες.

Τόνισε επίσης ως υπουργός οικονομικών ότι η Ελλάδα επανήλθε και σκοπεύει να παραμείνει σε ένα σταθερό δημοσιονομικό μονοπάτι αφήνοντας οριστικά πίσω τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση.

Μέρος αυτής «κανονικότητας» θα είναι και ένα ολοκληρωμένο, μετά από χρόνια απουσίας, ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου για το 2019 το οποίο θα επαναφέρει μια πλήρη καμπύλη επιτοκίων για όλες τις διάρκειες δανεισμού. Πρόσθετη εξασφάλιση για την Ελλάδα και το δανειακό της πρόγραμμα θα είναι και το μαξιλάρι των 24 δις που έχει διαθέσιμο μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα που θα λειτουργήσει ως αμορτισέρ απόσβεσης των πιέσεων στα επιτόκια των νέων εκδόσεων από τις αγορές.

Καυτό θέμα οι τράπεζες

Όλοι έδειχναν να προσέχουν τον υπουργό αλλά κάποιοι περίμεναν να ακούσουν τι θα πει ο έλληνας υπουργός για το κρίσιμο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών. Ανάμεσα στους ακροατές βρίσκονταν εκπρόσωποι της Paulson Holdings που έχει επενδύσει (και έχει χάσει) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Αlpha Bank Με προσοχή άκουγαν οίκοι όπως η Fidelity που μέσω των θυγατρικών της (Fidelity European Fund Fidelity Internanional Fidelity Investmnets) και η Monarch που επενδύουν σταθερά στην ελληνική κεφαλαιαγορά και ανησυχούν για τις επενδύσεις τους λόγω της νευρικότητας των τελευταίων μηνών.

Ο κ. Τσακαλώτος καθησύχασε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους επίσημους δανειστές μας αλλά και με τις εποπτικές αρχές του τραπεζικού χώρου στην ΕΕ ( EKT και SSM ) για ένα συνολικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί μόλις πάρει και τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να βελτιωθεί αυτόματα η εικόνα τους υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων τους που γεννά ανησυχίες και για την κερδοφορία τους αλλά και την δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας . Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί την άνοιξη και θα μπεί σε εφαρμογή άμεσα ώστε να εκμηδενίσει την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων από την τράπεζες λόγω των μαζικών εκκαθαρίσεων κόκκινων δανείων.

Παρόντες στην ομιλία – παρουσίαση του κ. Τσακαλώτου ήταν εκπρόσωποι ήταν από πολλά άλλα επενδυτικές εταιρίες όπως η Alliancebernstein’s Emerging Markets Growth Products η Bluecrest η Capstone Partners η Caspian Capital η Clearbridge Investments , η Colt Capital ,η Cvc Capital Partners Advisory , η Fred Alger Management , η Gagnon Securities ,η Gamut Capital Management, L.P. η Greylock Capital , η Hayman , η Hudson Bay Capital ,η Knighthead , η Lepercq ,η Oaktree Capital Management, Lp η Serengeti η State Street Global Advisors η Tiaa η Waterwheel Capital και η Weiss Asset Management.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα