Αυξημένες προσδοκίες γεννά στην αγορά η παρουσία Τσίπρα στο Νταβός

Αυξημένες προσδοκίες γεννά στην αγορά η παρουσία Τσίπρα στο Νταβός
( ) ., , 17 2015, . -/ /Andrea Bonetti -

Να δεσμευθεί για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου στην Ελλάδα ζητά από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.Τι δηλώνει στο NEWS 247. Κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστότητα η οικονομία εάν καθυστερήσει πολύ η αξιολόγηση

Hχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό Aλέξη Τσίπρα να μην γυρίσει «με άδεια χέρια» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στέλνουν οικονομία, αγορά και επιχειρηματίες, λίγες ώρες πριν την παρθενική του εμφάνιση στο κορυφαίο οικονομικό γεγονός του πλανήτη, εκεί που «χτυπά» πιο δυνατά από οπουδήποτε αλλού η «καρδιά» της παγκόσμιας οικονομίας.

Τι ζητά όμως η ελληνική αγορά από το μπαράζ των κρίσιμων επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο χιονισμένο Νταβός; Τι προσδοκίες καλλιεργεί η παρουσία του εκεί και σε τι προσβλέπουν το ελληνικό επιχειρείν;

«Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα βρίσκονται όλοι. Πληθώρα πολιτικών ηγετών, ανθρώπων της οικονομίας, τραπεζιτών, επενδυτών. Η ελληνική αγορά περιμένει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας», δηλώνει, μιλώντας στο News247, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και δη για την οικονομία δεν είναι άλλο παρά η προσέλκυση επενδύσεων. «Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μιλήσει και να πείσει όλη την πολιτική και οικονομική ελίτ που θα έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός πως θα αλλάξει επιτέλους το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα», διαμηνύει ο κ. Μίχαλος. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει φιλική στις επενδύσεις και να πείσει, μάλιστα, τη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα πως μπορεί να το επιτύχει αυτό», προσθέτει.

Όσο για το πώς μπορεί μια κυβέρνηση να καταστεί φιλική προς τις επενδύσεις, ο κ. Μίχαλος επαναλαμβάνει ορισμένα από τα πάγια αιτήματα που κατά καιρούς έχει θέσει ενώπιόν της. «Στην Ελλάδα θα έρθουν επενδύσεις μόνο εάν η φορολόγηση απλοποιηθεί και καταστεί δικαιότερη», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Συνεχίζοντας να ξεδιπλώνει τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς από τις συναντήσεις κορυφής που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στην Ελβετία, ο κ. Μίχαλος δηλώνει κατηγορηματικά πως «Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ για να πάρει μπρος η οικονομία. Εάν η κυβέρνηση δεν καταστεί φιλική προς τις επενδύσεις, τότε τα 100 δισ. ευρώ δεν θα εισρεύσουν ποτέ στην οικονομία. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί ποτέ να καλύπτει τις υποχρεώσεις της».

«Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ρευστότητα»

Παρακολουθώντας στενά τις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Μίχαλος εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα καθυστέρηση που διαπιστώνεται στη διαπραγματευτική διαδικασία και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να πείσει τους συνομιλητές του στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός να μην αργήσει πολύ να ξεκινήσει η αξιολόγηση, ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και να επιταχυνθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα δώσουν «ανάσα» στην ελληνική οικονομία.

«Όσο καθυστερεί η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές, τόσο θα καθυστερεί και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης τόσο προς τους δανειστές, όσο και προς το εσωτερικό της χώρας και δη την ελληνική αγορά. Αν αργήσει πολύ η αξιολόγηση, για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα. Αυτό δεν πρέπει να γίνει ξανά…», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα