“Χρονιά ύφεσης” και το 2012 για την Ιταλία

“Χρονιά ύφεσης” και το 2012 για την Ιταλία

Το 2012 θα είναι χρονιά ύφεσης, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και προτρέπει τις τράπεζες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

“Το 2012 η Ιταλία θα παρουσιάσει ύφεση της τάξης του 1,5% αλλά οι τράπεζες πρέπει να μην βοηθήσουν τις επιχειρήσεις” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο.

Σύμφωνα με τον Βίσκο “υπάρχει η ελπίδα η κατάσταση να μπορέσει να σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και να σημειωθεί επιστροφή στην παραγωγικότητα το 2013, αλλά οι τραπεζικοί οργανισμοί θα πρέπει να δείξουν ότι ξέρουν να δουλεύουν με σωστό τρόπο, ώστε να μην υποστεί ασφυξία η οικονομία”.

Οι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η έκκληση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που τον περασμένο Δεκέμβριο τα δάνεια προς της ιταλικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, περιορίστηκε η δανειοδότηση των οικογενειών και τα στοιχεία που αφορούν τον Ιανουάριο δείχνουν ότι συνεχίζεται η ίδια, πάντα, τάση.

Σύμφωνα, δε, με τον Τύπο, οι καταθέσεις των Ιταλών πολιτών στις τράπεζες της χώρας, το 2011, μειώθηκαν κατά 80% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Έρευνα, τέλος, του εμπορικού συνδέσμου Κονφκομμέρτσιο, δείχνει ότι “το 76% των ιταλικών επιχειρήσεων βλέπει με απαισιοδοξία την οικονομία της χώρας, και το 43,9% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι επιδεινώθηκε ουσιαστικά και η οικονομική κατάσταση της εταιρίας του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα