Δημιουργείται Μονάδα Προετοιμασίας Έργων υπό το ΤΑΙΠΕΔ

Δημιουργείται Μονάδα Προετοιμασίας Έργων υπό το ΤΑΙΠΕΔ
Αντιπλημμυρικά έργα στην Βάρκιζα Eurokinissi

Με την δημιουργία Μονάδας Προετοιμασίας Έργων θα ξεπεραστούν δομικά εμπόδια στην προετοιμασία και υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων. Αναμένεται 40-45 έργα με μέσο μέγεθος 120 εκατ.ευρώ έκαστο να ενταχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τη δημιουργία μίας Μονάδας Προετοιμασίας Έργων θα εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας από την Κομισιόν που δημοσιεύθηκε σήμερα. Όπως αναφέρεται, η μονάδα αυτή θα υπάγεται στην προεδρία της κυβέρνησης “έξω από τον δομικό πυρήνα της γραμμής των υπουργείων για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest)”.

Με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται ότι θα ξεπεραστούν δομικά εμπόδια στην προετοιμασία και υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων όπως καταγράφηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις. Η Μονάδα, αναμένεται να προετοιμάσει τα σε προτεραιότητα επενδυτικά έργα έχοντας ένα budget περίπου 20 εκατ.ευρώ για την ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές και ψηφιακό τομέα.

Οι αρχές αναμενουν ένα σύνολο 40-45 έργων με το μέσο μέγεθος ανά έργο να είναι 120 εκατ.ευρώ και να ενταχθεί ως μία νέα διεύθυνση στο ΤΑΙΠΕΔ ανεξάρτητη από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργεί συμβουλευτικά και επικουρικά για τα αυτά τα έργα στρατηγικών υποδομών που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το καταστατικό του Ταμείου θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να προστεθεί αυτή η νέα ευθύνη και να του επιτραπεί να προετοιμάσει έργα για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Άλλες αλλαγές στον νόμο του ΤΑΙΠΕΔ θα απαιτηθούν για τη διασφάλιση του νόμου για το Ταμείο σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και για να διασφαλιστεί ότι η δημιουργία της Μονάδας Προετοιμασίας του Έργου δεν θα επηρεάσει αρνητικά την Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών, (ΕΕΣΥΠ). Ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος.

Όπως αναφέρεται “Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της παρακολούθησης και της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα