ΔΝΤ: Επιμένει μεν για τις συντάξεις, αλλά πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους

ΔΝΤ: Επιμένει μεν για τις συντάξεις, αλλά πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice ASSOCIATED PRESS

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την πάγια θέση του, όπως ήταν αναμενόμενο,αλλά παραδέχεται πως το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων ειναι ζήτημα κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Διακριτικές αποστάσεις διατηρεί και επισήμως το ΔΝΤ από το ελληνικό αίτημα για ακύρωση των περικοπών των συντάξεων, εκφράζοντας την «γνώμη» ότι το μέτρο θα ήταν καλό να εφαρμοστεί.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις στην τακτική του ενημέρωση στους ξένους ανταποκριτές, όταν ρωτήθηκε για το θέμα τόνισε ότι το Ταμείο θα προτιμούσε να εφαρμοστεί το μέτρο, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση των φοροελαφρύνσεων.

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί.

Ωστόσο επιβεβαίωσε το γεγονός ότι κατά την συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ  η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε στον υπουργό Οικονομικών ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου για το 2019 είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, αν και πρότεινε να διατεθεί «προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα και την απόσταση του ταμείου από την μεταμνημονιακή παρακολούθηηση της Ελλάδας, ο κ. Ραϊς επεσήμανε το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και η κύρια διάδραση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακή εποπτείας είναι μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. “Ευρύτερα αυτή είναι η συμφωνία”, είπε, “και σίγουρα συμφωνούμε ότι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας”.

Σε ότι αφορά πληροφορίες οι οποίες θέλουν την Ελλάδα να θέλει να προεξοφλήσει περίπου 5 δισ από το συνολικό χρέος των 10 δισ προς το ΔΝΤ ο κ. Ράις εμφανίστηκε θετικός αν και πάλι ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση που θα πρέπει να πάρει η ελληνική Κυβέρνηση. «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όπως συμπλήρωσε ο Τζέρι Ράις η Ελλάδα «έχει μια σειρά επιλογών και αυτή (σ.σ. πρόωρη αποπληρωμή) είναι μια εξ΄ αυτών». Τόνισε δε ότι η χώρα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Ετσι, συμπλήρωσε μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόσκληση του ΠτΔ προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Ελλάδα, αλλά δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα