Εφορία – Ταμεία: Το “βαρύ” καλεντάρι πληρωμών και υποχρεώσεων στο φίνις της χρονιάς

Εφορία – Ταμεία: Το “βαρύ” καλεντάρι πληρωμών και υποχρεώσεων στο φίνις της χρονιάς
Εφορία Eurokinissi

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την όγδοη δόση του ΕΝΦΙΑ, την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πληρωμή και για τη δόση για όσους εντάξουν οφειλές τους σε ρύθμιση.

Γεμάτο υποχρεώσεις πληρωμών είναι το ημερολόγιο του τέλους του έτους. Έτσι για τις υπόλοιπες μέρες του Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από υποχρεώσεις για να αποφύγουν πρόστιμα και έξτρα χρεώσεις.

Στο φορολογικό καλεντάρι των ημερών δεσπόζουν βέβαια η πληρωμή δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αλλά και των ενεργών ρυθμίσεων, όπως και η υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, δικαιολογητικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το κλείσιμο εκκρεμοτήτων με το myDATA.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την όγδοη δόσης του ΕΝΦΙΑ, την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και πληρωμή της δόσης για όσους εντάξουν οφειλές τους σε ρύθμιση.

Επίσης οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξαρτήτως από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβιώσεως ή αποκτήσεως περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Αναλυτικά:

Έως σήμερα γίνεται η υποβολή αίτησης για χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021

Έως τις 27/12 θα πρέπει να γίνει:

  1. Υποβολή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., της προβλεπόμενης βεβαίωσης από ορκωτό λογιστή – ελεγκτή, για τη χορήγηση ενίσχυσης από δικαιούχες επιχειρήσεις που ενημερώνονται, για την καταρχήν έγκριση της αίτησής τους, που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τους παγετούς του 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  2. Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.
  3. Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών – αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη σε άλλο κ-μ και αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα.
  4. Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Νοεμβρίου.

Έως τις 30/12 θα πρέπει να γίνει:

  1. Υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Σ.τ.Ε. και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020
  2. Υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  3. Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα.
  4. Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Νοεμβρίου.
  5. Υποβολή δήλωσης και απόδοση ετήσιου τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα για το επόμενο έτος.
  6. Υποβολή αίτησης και σχετικών δικαιολογητικών, για την υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα (βάσει του άρθ. 5Γ του Κ.Φ.Ε.).
  7. Υποβολή δήλωσης στοιχείων ασφαλισμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Ε.Φ.Κ.Α. από τους αντισυμβαλλόμενους, για τη διακοπή ασφάλισης με βάση τη ρύθμιση των διατάξεων της παρ. 9 του άρθ. 39 του ν.4387/2016 κατά τον μήνα Νοέμβριο («μπλοκάκια», διακοπή ασφάλισης παροχής υπηρεσιών).
  8. Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση ή στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Ε.Φ.Κ.Α. από τους ασφαλισμένους («μπλοκάκια») για α) δήλωση εκκίνησης παροχής υπηρεσιών και ασφάλισης υπό το καθεστώς της ρύθμισης των διατάξεων της παρ. 9 του άρθ. 39 του ν.4387/2016, κατά τον μήνα Νοέμβριο, ή β) δήλωση παύσης πλήρωσης προϋποθέσεων παροχής υπηρεσιών με ασφάλιση υπό το καθεστώς της ρύθμισης των παραπάνω διατάξεων, κατά τον μήνα Οκτώβριο (αφορούν σε περιπτώσεις μη υποβολής της σχετικής δήλωσης από τους αντισυμβαλλόμενους).
  9. Υποβολή αίτησης στο Τ.Ε.Κ.Α. για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας από το επόμενο ημερολογιακό έτος, μη μισθωτών ασφαλισμένων.
  10. Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (2% υπέρ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και υποβολή Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (Α.Κ.Ε.Ε.Δ.) επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, για την τιμολογημένη δαπάνη του προηγούμενου μήνα.
  11. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.
  12. Υποβολή αίτησης χορήγησης αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπό προϋποθέσεις, σε νομικά πρόσωπα.
  13. Διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myData από λήπτη που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, δεδομένων α) συναλλαγών με μη υπόχρεη οντότητα της αλλοδαπής, β) λήψης παραστατικών λιανικής από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, γ) συναλλαγών που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ύδατος μη ιαματικού (Ε.Υ.Δ.Α.Π., λοιποί πάροχοι κ.λπ.), καθώς και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, δ) συναλλαγών με τις οντότητες εκμεταλλευτών διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος και ε) παραστατικών καταβολής εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτά που εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ, μηνός Νοεμβρίου.
  14. Υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Έως τις 31/12/2022 θα πρέπει να γίνει:

  1. Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, από τους λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, σε περιπτώσεις είτε μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, ή διαβίβασης αυτών με απόκλιση, δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, από τους εκδότες λόγω παράλειψης διαβίβασης από μέρους τους, κ.λπ., για το φορολογικό έτος 2021.
  2. Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και τακτοποίησης εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.
  3. Υποβολή δήλωσης επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., από παλαιούς ασφαλισμένους κατά την έννοια του ν.2084/1992 (πριν την 1.1.1993).
  4. Υποβολή ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α. από υπόχρεους ενταγμένους στο ειδικό καθεστώς του άρθ. 47δ του Κ.Φ.Π.Α. (Import OSS) μηνός Νοεμβρίου.
  5. Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.
  6. Καταβολή Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) για τα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που η παραμονή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα πραγματοποιηθεί κατά τον επόμενο μήνα
  7. Υποβολή αποδείξεων λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητας ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητας, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree).
  8. Υποβολή από τους υπόχρεους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, που εφαρμόζονται για την αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δεδομένων που αφορούν στο έτος 2021.
  9. Απόδοση τελών χαρτοσήμου για έντοκα δάνεια και λοιπές χρηματοδοτήσεις (όπως οι εγγραφές του τέταρτου εδαφίου της παρ. 5γ του άρθ. 15 του Κ.Ν.Τ.Χ. (Π.Δ. της 28ης Ιουλίου 1931), οι εχέγγυες πιστώσεις, οι πιστώσεις σε ανοικτό λογαριασμό και οι πιστωτικές κάρτες, από εταιρείες μη τράπεζες) και στους απορρέοντες συμβατικούς τόκους, για πράξεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2021 έως 23.9.2022.
  10. Υποβολή στον e-Ε.Φ.Κ.Α δήλωσης επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών, από ασφαλισμένους για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως τις 31.12.2016 (παράλληλη απασχόληση).
  11. Υποβολή αιτήσεων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από τους ιδιοκτήτες κτηρίων, πληγέντων από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής για συμπλήρωση δικαιολογητικών φακέλων επισκευής, που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα