ΕΚΤ: Συμφωνία με Ελλάδα, αλλιώς ντόμινο στην Ευρώπη

ΕΚΤ: Συμφωνία με Ελλάδα, αλλιώς ντόμινο στην Ευρώπη

"Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει συντόμως η συμφωνία με την Ελλάδα", αναφέρει η ΕΚΤ

Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ στην Έκθεση της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) που δημοσιοποίησε σήμερα εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το "ασφάλιστρο κινδύνου" που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.

«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας", ανέφερε η ΕΚΤ στην Έκθεσης της.

«Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές." επισημαίνει η ΕΚΤ στην ίδια έκθεση.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, μία εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί από τη χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Από την άλλη πλευρά οι αρνητικές επιπτώσεις - εκτιμά η ΕΚΤ θα επεκταθούν και στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις διάφορες διακυμάνσεις του ελληνικού δράματος ήταν ήπιες και συγκρατημένες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΚΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

EKT: Σε περίπτωση συμφωνίας αίρονται οι περιορισμοί στις αγορές εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου

Ολόκληρη η πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία. Τι προβλέπει για συντάξεις, ΦΠΑ. Διαψεύδονται νέα μέτρα

Μαξίμου: Ο ELA δεν αυξήθηκε επειδή η ΤτΕ δεν ζήτησε αύξηση

SHARE:

24Media Network