Έλεγχοι για ΦΠΑ και μέτρα covid: Στα “χαρακώματα” καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυβέρνηση

Έλεγχοι για ΦΠΑ και μέτρα covid: Στα “χαρακώματα” καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυβέρνηση
Μύκονος AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οι αρχές επιδιώκουν να εμπεδώσουν όρους συμμόρφωσης των επαγγελματιών της εστίασης με τα μέτρα για την covid – 19, κάτι που προκαλεί συχνά αντιδράσεις.

Σε σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης με τη κυβέρνηση παραπέμπει το ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τη μια η φορολογική διοίκηση αλλά και οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν με ελέγχους και πρόστιμα να επιβάλλουν όρους νομιμότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων κι από την άλλη οι επαγγελματίες της εστίασης κτλ που κάνουν λόγο για απόλυτη στοχοποίηση, σε μια περίοδο που μετά από μήνες απραξίας προσπαθούν να βγάλουν «τα σπασμένα» μηνών.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση χτες του συλλόγου καταστημάτων εστίασης Νάουσας Πάρου. Όπως αναφέρουν σε «σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά την πίεση των εκλεκτικών αρχών που ασκείται στα κατάστημα εστίασης και ειδικά στη διασκέδαση, αποφασίστηκε το κλείσιμο των Μπαρ και κέντρων διασκέδασης καθώς και η λειτουργία μουσικής σε όλα τα καταστήματα υγειονομικου ενδιαφέροντος στην περιφέρεια Νάουσας» για μια μέρα, την 1η μέρα του Αυγούστου.

«Καταλαβαίνουμε ότι αυτό επιφέρει ταλαιπωρία στους επισκέπτες μας γιαυτό ζητούμε συγνώμη, δυστυχώς όμως τα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας για μια ακόμη φορά μένοντας απλοί θεατές της στόχοποίησης τους» ανέφεραν οι επαγγελματίες της Νάουσας στην Πάρο, που αποτελεί έναν προορισμό που «πάει σφαίρα» φέτος, έχοντας παράλληλα όμως και βαρύ υγειονομικό φορτίο.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του νησιού καταγράφεται σε κάποιες περιπτώσεις υποβάλλον ζήλος των αρχών που επιβάλλουν βαριά πρόστιμα και «λουκέτα» επειδή εντοπίστηκε ένας όρθιος πελάτης ή κάποιο άλλο μεμονωμνένο παράπτωμα. Βέβαια από την άλλη οι αρχές και ειδικά η αστυνομία που καλείται να φέρει ένα τεράστιο βάρος ελέγχων προσπαθεί να τηρήσει μια νομοθεσία που έχει δυσκολίες εφαρμογής αλλά και να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν lockdown που θα είναι καταστροφικά για όλους.

Πάντως η εστίαση ειδικά εδώ και μέρες έχει σηκώσει του τόνους. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο «Κύκλος Επιχειρηματιών Εστίασης», στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλ Καρύτση, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά περί στοχοποίησης του κλάδου αλλά και την έλλειψη βούλησης για ουσιαστική στήριξη στη δύσκολη φάση της επανεκκίνησης.

«Εχουμε επιβαρυνθεί με όλο το βάρος του δημόσιου τομέα, τέλη, φόρους, εισφορές, πνευματικά δικαιώματα κτλ» είχε αναφέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Λουκέτα

Στο μεταξύ φουντώνουν οι έλεγχοι ένεκα κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.

Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Ήδη στο κλείσιμο επτά επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στη Μύκονο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε λίγα 24ώρα, διαπιστώνοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Οι υποθέσεις αφορούν σε επιχειρηματίες που φέρεται να εισέπρατταν από τους καταναλωτές τον ΦΠΑ, ενώ δεν το απέδιδαν στο Δημόσιο.

Οι τεχνικές αυτές, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, αφορούν, μεταξύ άλλων:

– Την έκδοση και παράδοση στους πελάτες των γνωστών Δελτίων Παραγγελίας, το απόκομμα των οποίων μοιάζει με απόδειξη, αλλά δεν είναι. Έτσι, εισπράττουν το ποσό του λογαριασμού, χωρίς να καταχωρείται αυτό στον φορολογικό μηχανισμό τους.

Κάποιοι πληρώνονται με κάρτα, δηλαδή η πληρωμή φαίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησής τους, αλλά δεν κόβουν στη συνέχεια απόδειξη.

– Την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στον φορολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου καταφέρνουν να εκδίδουν κανονικά απόδειξη, αλλά αυτό το ποσό να εξαφανίζεται από τα έσοδα της ημέρας και να μην φαίνεται στην εφορία.

Το τελευταίο 48ωρο «λουκέτο» μπήκε το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστό εστιατόριο, στον Αϊ Γιάννη.

Την ίδια ημέρα έκλεισαν ακόμα δύο καταστήματα, ενώ είχαν προηγηθεί 48ώρα «λουκέτα» σε άλλα τέσσερα μαγαζιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα