ΕΛΣΤΑΤ: Σε πορεία αποκλιμάκωσης ο πληθωρισμός

ΕΛΣΤΑΤ: Σε πορεία αποκλιμάκωσης ο πληθωρισμός

Καθοδική τάση σε προϊόντα και υπηρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Αύξηση μόλις 0,1% το Φεβρουάριο του 2013. Ποιες οι μεταβολές από την αύξηση και την πτώση των δεικτών

Σε καθοδική τάση, λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, αλλά και της μείωσης των τιμών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε προϊόντα και υπηρεσίες, βρίσκεται ο πληθωρισμός στη χώρα. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο εφέτος, από αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε τομείς που επηρεάζονται από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, περαιτέρω ανατιμήσεις σε έναν χρόνο σημειώθηκαν σε ηλεκτρισμό (τιμολόγια ΔΕΗ) κατά 12,3%, πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% και καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) κατά 1,8%. Στα είδη διατροφής που επηρεάζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις τιμών σε νωπές πατάτες νωπές (25%), κρέατα γενικά (1,6%) και γαλακτοκομικά και αυγά (0,6%). Στον αντίποδα, νέες μειώσεις τιμών υπήρξαν, μεταξύ άλλων, σε φάρμακα (14,6%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), χυμούς φρούτων (8,4%), ενοίκια κατοικιών (4,6%), έπιπλα- καλύμματα δαπέδου (4,1%), οικιακές συσκευές (3,9%), ιατρικές, οδοντιατρικές & παραϊατρικές υπηρεσίες (3,3%), αυτοκίνητα (4,4%), δίδακτρα (4%), έξοδα ξενοδοχείων (5,4%), κουρεία- κομμωτήρια (4,7%) και νωπά φρούτα (3%).

Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, προκύπτει αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Ενώ, ο γενικός δείκτης, τον Φεβρουάριο 2013 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2013, παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,1% της ομάδας '' Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'', λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στις πατάτες νωπές, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα δημητριακά και παρασκευάσματα, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, χυμοί φρούτων.

β) Κατά 1% της ομάδας '' Αλκοολούχα ποτά και καπνός'', λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 1,7% της ομάδας '' Ένδυση και υπόδηση'', λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 9% της ομάδας '' Στέγαση'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,5% της ομάδας '' Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

β) Κατά 4,2% της ομάδας '' Υγεία'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

γ) Κατά 5,1% της ομάδας '' Επικοινωνίες'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

δ) Κατά 2,7% της ομάδας '' Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.

ε) Κατά 4% της ομάδας '' Εκπαίδευση'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

στ) Κατά 1,2% της ομάδας ' 'Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.

ζ) Κατά 2,3% της ομάδας '' Αλλα αγαθά και υπηρεσίες'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων- ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων.

Σημειώνεται ότι η μεταβολή της ομάδας '' Μεταφορές'' παρέμεινε μηδενική, διότι οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων και των τιμών των αεροπλάνων αντισταθμίσθηκαν από τις μειώσεις των τιμών στα αυτοκίνητα.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε τον Φεβρουάριο αύξηση 0,1% σε ετήσια βάση, από μηδενική μεταβολή τον Ιανουάριο και έναντι αύξησης 1,7% τον Φεβρουάριο 2012. Από τη σύγκριση Φεβρουαρίου- Ιανουαρίου εφέτος, προκύπτει μείωση 1,6%, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network