ΕΝΦΙΑ: Από την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά, διπλή δόση τον Οκτώβριο

ΕΝΦΙΑ: Από την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά, διπλή δόση τον Οκτώβριο
Σπίτια στον Πειραιά Eurokinissi

Οι 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης χωρίς προσαυξήσεις τον Οκτώβριο.

Από την Παρασκευή θα αρχίσουν να στέλνονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης χωρίς προσαυξήσεις τον Οκτώβριο.

Αυτό τόνισε το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ όπου σημείωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη ενσωμάτωσης των αλλαγών που αφορούν την κατάργηση του φόρου για 28 νησιά. Επίσης θα έπρεπε να ενσωματωθούν και οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές των Κυκλάδων και της Στερεάς Ελλάδας που άλλαξαν με απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι λόγω της καθυστέρησης στην αποστολή των εκκαθαριστικών, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι και το τέλος του μήνα να μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου χωρίς την προσαύξηση της α’ καθυστέρησης της δόσης. Πρακτικά δηλαδή παρότι ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα να πληρωθεί ο φόρος σε έξι δόσεις λόγω της καθυστέρησης από πλευράς δημοσίου, οι δόσεις θα γίνουν ξανά πέντε και η πρώτη θα είναι διπλή.

Το ύψος του φόρου θα είναι το ίδιο με αυτό του 2019 και θα εμπεριέχει και την μείωση ύψους 22% μεσοσταθμικά που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από το 2019 το οποίο κατανέμεται με έμφαση στην ελάφρυνση της μικρής ακίνητης περιουσίας όπου η μείωση φτάνει το 30% και αποκλιμακώνεται σταδιακά ώς το 10% για την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η αλλαγή μπορεί να εμφανιστεί μόνο αν υπάρχει αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα