Ενοίκια: Τι έρχεται για "κουρέματα" και αποζημιώσεις ενοικίων

Ακίνητα στη Αθήνα
Ακίνητα στη Αθήνα EUROKINISSI

Σειρά εκκρεμοτήτων καλείται να διευθετήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τις εκκρεμούσες καταβολές αποζημιώσεων ενοικίων σε ιδιοκτήτες αλλά και να ρυθμίσει το νομικό πλαίσιο για τα "κουρέματα" του Ιούνη.

Σε μια περίοδο που τρέχει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπου πολλοί ιδιοκτήτες, αλλά και ενοικιαστές καλούνται να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία για τα «κουρέματα» ενοικίων, αλλά και τις σχετικές αποζημιώσεις που έλαβαν μια, το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να κλείσει σειρά από εκκρεμότητες και κενά.

Ειδικότερα καλείται να επιλύσει το θέμα με τις υπεκμισθώσεις, να επιταχύνει τις καταβολές αποζημιώσεων που εκκρεμούν στους ιδιοκτήτες, να νομοθετήσει τις ήδη ανακοινωθείσες απαλλαγές ενοικίων για τον Ιούνιο, αλλά και να δημοσιοποιήσει ποιοι λίγοι κάδοι θα δικαιούνται απαλλαγή ή κούρεμα ενοικίου για τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα εντός των ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση μέσα από την οποία επιχειρηθεί να αρθεί το αδιέξοδο με ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν παραχωρήσει δικαίωμα υπεκμίσθωσης στους ενοικιαστές με αποτέλεσμα να χάσουν τις κρατικές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια.

Σημειώνεται ότι όπως έχει αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «με βάση τελευταία ΚΥΑ τις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου, δικαιούχος της μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής-τελικός χρήστης του ακινήτου έναντι του υπεκμισθωτή, και όχι περαιτέρω ο υπεκμισθωτής έναντι του ιδιοκτήτη - εκμισθωτή του ακινήτου, όπως πολλοί έσπευσαν αυθαίρετα να πράξουν. Συνεπώς μειώνεται μόνον το μίσθωμα το οποίο εισπράττει ο υπεκμισθωτής από τον πληττόμενο υπομισθωτή του, δεν μειώνεται όμως το μίσθωμα που οφείλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ο υπεκμισθωτής, γιατί ο τελευταίος δεν ασκεί κάποια πληττόμενη δραστηριότητα στο μίσθιο ακίνητο».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί λύση ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε να αποζημιωθούν πλήρως οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια είτε να κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν.

Πέρα, επίσης, από το μισό δισεκατομμύριο, που έχει ήδη δοθεί σε ιδιοκτήτες για αποζημιώσεις για τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων αναμένεται τις επόμενες μέρες μια σειρά από πληρωμές.

Όπως είπε μιλώντας την Τετάρτη στο Real Fm ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν δοθεί σε ιδιοκτήτες 551, 5 εκ ευρώ. «Αφορολόγητα πιστώσαμε μισό δισεκατομμύριο σε ιδιόκτητες. Δρομολογούμε πληρωμές για το Μάιο και με βάση τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να είναι ο Ιούνιος ο τελευταίος μήνα, με εξαίρεση όσους παραμένουν ακόμη κλειστοί. Υπάρχουν αρκετά σφάλματα και καθυστερήσεις που προσπαθούμε να τα λύσουμε» ανέφερε.

Έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαΐου ενώ αναμένονται αποφάσεις για «κούρεμα» ενοικίου για τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ κατατέθηκε μόλις στη Βουλή με τροπολογία το εργασιακό νομοσχέδιο, σχετική διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων.

Με βάση τη ρύθμιση "απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και του μηνός Ιουνίου του έτους 2021. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων."

Με βάση, τα όσα έχουν δηλαδή, ανακοινωθεί, δε θα καταβάλουν ενοίκιο τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Στο λιανεμπόριο προβλέπεται για τον Ιούνιο κούρεμα κατά 40% του ενοικίου. Επίσης, μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες, που έλαβαν αποζημιώσεις για τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη σχετική δήλωση Covid για τον Απρίλιο Με βάση τις δηλώσεις αυτές θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

- Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

- Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

- Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις που γίνονται τώρα, για το φορολογικό έτος 2020, για τα εισοδήματα από μισθώματα που δεν έχουν εισπραχθεί, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά στη φορολογική αρχή για εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων ώστε να μην υποχρεωθεί φέτος σε καταβολές φόρων για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φορολογία, Κορονοϊός, ΑΑΔΕ, Φορολογικές Δηλώσεις, Χρήστος Σταϊκούρας
SHARE:

24Media Network