Εντός των ημερών “κλειδώνει” η πληρωμή του Ταμείου

Εντός των ημερών “κλειδώνει” η πληρωμή του Ταμείου
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών AP

Κορυφώνονται σήμερα οι διεργασίες για την οριστικοποίηση του χρόνου και του τρόπου αποπληρωμής του ΔΝΤ με την συνάντηση Τσακαλώτου Λαγκάρντ.

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών βρίσκεται από χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα, με κύριο στόχο να πείσει και τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης που έχουν αντιρρήσεις, αλλά και τους πιστωτές της, ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι επωφελής για όλους .

Ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να δει όσους περισσότερους γίνεται από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ώστε όταν γίνει επίσημα το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη εξόφληση του Ταμείου, να έχει την υποστήριξη και της Ευρώπης. Άλλωστε, στην ίδια κίνηση είχαν προχωρήσει και άλλες δύο χώρες μετά την ολοκλήρωση των δικών τους προγραμμάτων σταθεροποίησης: η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Τουλάχιστον ο ESM στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς βελτιώνει ακόμη περισσότερο το προφίλ πληρωμών για το χρέος της. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξη κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στην Ουάσιγκτον, μιλώντας χθες στο CNBC, εμφανίστηκε θετικός αν και υποστήριξε και αυτός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των δανειστών της πριν προχωρήσει, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς το μέρος της Γερμανίας: «Εάν η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα, θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας βέβαια και τις παραινέσεις του για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων .

Το θέμα της πρόωρης εξόφλησης του Ταμείου έχει ήδη συζητηθεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και σήμερα θα συζητηθεί και με την επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν αναμένεται να φέρει αντιρρήσεις.

Ωστόσο, το ζητούμενο θα είναι το Ταμείο, όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται υποστηρικτικό στο ελληνικό αίτημα, ώστε να πείσει και τους δύσπιστους του Eurogroup, αλλά και για να δώσει και ένα θετικό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα προχωρά με ταχύτερο βήμα προς την κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, επιθυμητό είναι η διαδικασία για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ να εγκριθεί από όλους πριν από το Πάσχα. Τούτο διότι με την αναβάθμιση που αναμένεται από την Standard & Poors την Μ. Παρασκευή και αν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου συνεχίσουν τις χαμηλές πτήσεις τους, το οπλοστάσιο του ΥΠΟΙΚ να είναι πλήρες .

Μετά το Πάσχα αναμένεται να προχωρήσει με ακόμη καλύτερες συνθήκες στην τρίτη και μάλλον τελευταία για φέτος έξοδο στις αγορές στις αρχές Μαΐου, ζητώντας να αντλήσει 2 δις ευρώ με επιτόκιο – εκτός απροόπτου – κάτω από 2%, απόδοση που έχει να δει παραπάνω από μια δεκαετία η ελληνική αγορά ομολόγων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version