Επίδομα θέρμανσης: “Παράθυρο” για μεγαλύτερο κονδύλι

Επίδομα θέρμανσης: “Παράθυρο” για μεγαλύτερο κονδύλι
Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών. Eurokinissi

Κοντά στα 7 δισ. έφτασε στο τέλος Νοεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα το προϋπολογισμού στο τέλος Νοεμβρίου καταγράφοντας υπέρβαση κατά περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού ο υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τα δημοσιονομικά κ. Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κονδύλι που θα διατεθεί για επίδομα θέρμανσης να υπερβεί το ήδη αυξημένο στα 68 εκ ευρώ ποσό για το 2019.

Η υπέρβαση θα εξαρτηθεί από το ύψος των αιτήσεων για το επίδομα που θα υποβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 10 του μήνα που θα είναι ανοιχτή η σχετική πλατφόρμα. Μάλιστα ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό , τον Ιανουάριο, το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το όλο θέμα και θα λάβει αποφάσεις για τυχόν επανενεργοποίηση της διαδικασίας, ανάλογα με τις εξελίξεις. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το όποιο υπερπλεόνασμα ενδεχομένως προκύψει και πάλι στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταβάλει την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος. 

Αύξηση της εισπραξιμότητας στα έσοδα 

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τόνιζε σήμερα ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταγράφουν αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης που ειδικά για το ΕΝΦΙΑ φτάνει τα 150 εκ ευρώ αποδίδοντας στη μείωση κατά 22% σε μέσα επίπεδα του φόρου για το 2019.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι το ρόλο της στην εξέλιξη των εσόδων είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία μέχρι στιγμής εξυπηρετείται κανονικά από όσους εντάχθηκαν. 

Σύμφωνα με το ΓΛΚ το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.429 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8 % έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 52.700 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7 % έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4.270 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 34 εκατ. ευρώ από το στόχο (4.304 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.924 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 221 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.062 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.398 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 251 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 339 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 221 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. 

Οι επιστροφές εσόδων του Νοεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 337 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (371 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 ανήλθαν στα 46.508 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.885 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (48.392 εκατ. ευρώ).

Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι: 

α) η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 881 εκατ. ευρώ, 

β) οι μικρότερες έναντι του στόχου, πληρωμές οπλικών συστημάτων κατά 268 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν επηρεάζουν άμεσα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθότι σύμφωνα με την μεθοδολογία ESA το έλλειμμα επηρεάζεται από τις φυσικές παραλαβές, 

γ) οι μειωμένες μεταβιβάσεις σε λοιπά νομικά πρόσωπα εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης κατά 126 εκατ. ευρώ και 

δ) η καθυστέρηση των αποδόσεων του Νοεμβρίου προς τους ΟΤΑ, οι οποίοι πληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου, δημιουργώντας απόκλιση ύψους 185 εκατ. ευρώ. 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 887 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω:

α) των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1.206 εκατ. ευρώ, κυρίως για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων τα οποία πλέον εμφανίζονται στις «Μεταβιβάσεις», ενώ το 2018 ήταν στην κατηγορία «Κοινωνικές Παροχές»,

β) των αυξημένων πληρωμών για τόκους κατά 557 εκατ. ευρώ και 

γ) των αυξημένων δαπανών ΠΔΕ κατά 679 εκατ. ευρώ. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωμένη δαπάνη σε σχέση με πέρυσι) κινήθηκαν οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων, κατά 828 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις προς τους ΟΤΑ κατά 831 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2019 το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.045 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω: 

α) της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 71 εκατ. ευρώ και β) της καθυστέρηση των αποδόσεων του Νοεμβρίου προς τους ΟΤΑ, οι οποίες πληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου, δημιουργώντας απόκλιση ύψους 187 εκατ. ευρώ. 

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού είναι θετικό με πλεόνασμα ύψους 1.922 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 343 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα