Επιστροφή κονδυλίων, που δόθηκαν σε αγρότες ζητά η ΕΕ

Επιστροφή κονδυλίων, που δόθηκαν σε αγρότες ζητά η ΕΕ
ο φύτεμα της πιπεριάς στο χωράφι είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ κόπο και πολλά εργατικά χέρια. Ο Βάιος Καλυβιώτης είναι από τους εκατοντάδες παραγωγούς λαχανικών στο νομό Τρικάλων. Ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς του, πέρασε στα χέρια του πατέρα του και τώρα πια στα δικά του. Από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του μέσα στο χωράφι, οπότε όπως λέει και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο. Η καλλιέργεια εποχιακών προϊόντων ήταν πάντα υπόθεση όλης της οικογένειας και εξακολουθεί να είναι στα χωράφια τους στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων,Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

Για αδικαιολόγητες δαπάνες στην Αγροτική Πολιτική κάνει λόγο η Κομισιόν. Πόσα χρήματα θα υποχρεωθεί να δώσει πίσω η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, την ανάκτηση κονδυλίων της κοινοτικής γεωργικής πολιτικής συνολικού ύψους 78,8 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα από την Ελλάδα.

Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 66,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.

Συνολικά, από 15 κράτη μέλη της ΕΕ θα ανακτηθούν 335 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι 304 εκατ. ευρώ.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η δε Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Ειδικότερα για την Ελλάδα θα ανακτηθούν 3,36 εκατ. ευρώ στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Πρόκειται για την επεξεργασία της ντομάτας και την προτεινόμενη διόρθωση για ελλείψεις στους ελέγχους αντιστοιχίας, τους πραγματικούς ελέγχους των εκτάσεων, τους διοικητικούς και λογιστικούς ελέγχους των παραγωγών και των τελικών προϊόντων, καθώς και τους πραγματικούς και λογιστικούς ελέγχους των αποθεμάτων.

Ακόμη, θα ανακτηθούν 1,59 εκατ. ευρώ με δημοσιονομική επίπτωση 1,55 εκατ. ευρώ στην πριμοδότηση ζωικού κεφαλαίου. Πρόκειται για προτεινόμενη διόρθωση για ελλείψεις στους επιτόπιους ελέγχους, την απουσία ελέγχου όσον αφορά την περίοδο υποχρεωτικής κατοχής ζώων για το καθεστώς προβατοειδών, καθώς και ελλείψεις στο σύστημα επιβολής κυρώσεων, στους ελέγχους εποπτείας και στις αδικαιολόγητες πληρωμές προς μεμονωμένους αιτούντες για το καθεστώς βοοειδών.

Παράλληλα, θα ανακτηθούν 78,81 εκατ. ευρώ με δημοσιονομικές επιπτώσεις 66,63 εκατ. ευρώ για στρεμματικές ενισχύσεις. Πρόκειται για την προτεινόμενη διόρθωση για ελλείψεις όσον αφορά την κατανομή δικαιωμάτων.

Επίσης, θα ανακτηθούν 22,23 εκατ. ευρώ με δημοσιονομικές επιπτώσεις 21,04 εκατ. ευρώ για την πολλαπλή συμμόρφωση. Πρόκειται για την προτεινόμενη διόρθωση σχετικά με τον μη καθορισμό και τον μη έλεγχο 2 προτύπων GAEC (καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση), για ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης (ΚΑΔ), και για ελλιπείς εκθέσεις ελέγχου και για επιεικές σύστημα κυρώσεων.

Τέλος, θα υπάρξει επιστροφή ποσού ύψους 0,09 εκατ. ευρώ για εκπρόθεσμες πληρωμές. Πρόκειται για την προτεινόμενη διόρθωση για εκπρόθεσμες πληρωμές, την υπέρβαση των ανώτατων δημοσιονομικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα