Έρχονται 62.000 σημειώματα για “ξεχασμένες” δηλώσεις του 2015

Έρχονται 62.000 σημειώματα για “ξεχασμένες” δηλώσεις του 2015
Ουρές σε ΔΟΥ στο Γαλάτσι (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

"Ραβασάκια" σε χιλιάδες πολίτες στέλνει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για όσους δεν είχαν κάνει δηλώσεις το 2015. Πότε θα πρέπει να πληρώσουν.

Έρχεται ο λογαριασμός της εφορίας για 61.765 φορολογούμενους οι οποίοι μετά από έλεγχο εντοπίστηκαν να μην έχουν κάνει φορολογική δήλωση το 2015 για τα εισοδήματα του 2014.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΑΑΔΕ επέβαλε ένα ποσό φόρου «κατ’ εκτίμηση» με βάση την προηγούμενη χρονιά, το έτος άσκησης μισθωτής ή ελεύθερης εργασίας.

Ειδικότερα τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται τις επόμενες μέρες καταλογίζονται, εκτός από οφειλές από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που θα αφορούν σε μη δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2014.

Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν χρησιμοποιήσει επίσης στοιχεία από ηλεκτρονικά υποβληθείσες βεβαιώσεις αποδοχών για ποσά μισθών ή συντάξεων καταβληθέντα στους συγκεκριμένους φορολογουμένους, στοιχεία από υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, για το ύψος των ετησίων δηλωθέντων εισοδημάτων, τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων φορολογουμένων, καθώς επίσης και στοιχεία προερχόμενα από διασταυρώσεις με τα όσα αναγράφονται στις δηλώσεις Ε9 του έτους 2014 των συγκεκριμένων φορολογουμένων, προκειμένου να εξαχθούν ακόμη πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα που κατείχαν αυτοί το συγκεκριμένο έτος. ¨Όλα αυτά επειδή οι φορολογικές αρχές θέλουν να προσδιορίσουν τα εισοδήματα των ξεχασιάρηδων και με τεκμαρτό τρόπο .

Πληρωμή σε 30 ημέρες

Το ποσό του κατ’ εκτίμηση φόρου είναι απαιτητό από την εφορία μέσα σε 30 ημέρες μετά τον ορισμό τους από την εφορία. Βεβάιως εκτός από το ποσό του φόρου που είναι λίγο έως πολύ «φουσκωμένο»,ο φορολογούμενος θα πρέπει να υπολογίζει σε τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και προσαυξήσεις που θα πρέπει να πληρώσει στο σύνολο τους πριν το τέλος του 2020.

Η μόνη λύση για όσους παραλάβουν τέτοια «ραβασάκια» ώστε να γλυτώσουν ένα μέρος είναι να υποβάλουν οι ίδιοι εκπρόθεσμες δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014 μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά, ώστε να γλιτώσουν τα «χαράτσια» του εκτιμώμενου φόρου και να πληρώσουν ποσά φόρων σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι ίδιοι για τα εισοδήματα του έτους 2014. Και πάλι όμως το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης που κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ θα αυξήσει το ποσό. Η προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμής δήλωσης λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου οπότε κλείνει η πενταετία της καθυστέρησης και επέρχεται η παραγραφή. Σε περίπτωση που δεν γίνει η εκπρόθεσμη δήλωση, ο φορολογούμενος που έχει πάρει την ειδοποίηση θα πρέπει να πληρώσει τον κατ’ εκτίμηση φόρο που έχει καταλογίσει η εφορία του.

Αν όμως κάνει την δήλωση και υποβάλει και τα σχετικά δικαιολογητικά, μέσω των οποίων θα προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής από την οφειλή του εκτιμώμενου φόρου, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό θα διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα