Χαμόγελα στο υπουργείο Εργασίας: Ο εκρηκτικός Φλεβάρης και οι συμβάσεις που δεν άλλαξαν

Χαμόγελα στο υπουργείο Εργασίας: Ο εκρηκτικός Φλεβάρης και οι συμβάσεις που δεν άλλαξαν
Υπουργείο Εργασίας, Γραφεία στην Αθήνα, Αρχείο Eurokinissi

Το πρώτο κρας τεστ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού το πέρασε επιτυχημένα το Υπουργείο Εργασίας. Ποια είναι διαφορά του εφετινού με τον περσινό Φλεβάρη και τι γίνεται με τις συμβάσεις εργασίας.

Αρκετούς λόγους για να χαμογελούν-συγκρατημένα πάντως- είχαν τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή.

Ο Φλεβάρης έκλεισε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο αφού μέσα στο μήνα-όπως έσπευσε να δηλώσει και επίσημα η Εφη Αχτσιόγλου-άνοιξαν 28.000 θέσεις εργασίας (27.830 για την ακρίβεια) παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Εκτός αυτού, η επίδοση ήταν θεαματικά υψηλότερη από αυτή του Φλεβάρη του 2018 (είχε κλείσει περίπου στις 16.000 προσλήψεις) και καλύτερη του Φλεβάρη του 2017 που είχε χαρακτηριστεί ιστορικός αφού είχαν “ανοίξει” σχεδόν 25.000 θέσεις.

Ομως και στο ζήτημα των συμβάσεων εργασίας, τα πρώτα ευρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν μη ανησυχητικά. Ο φόβος ήταν μήπως σωρηδόν οι εργοδότες προχωρήσουν σε μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής για να μην εφαρμόσουν το μέτρο.

Τέτοια τάση όμως δεν διαφαίνεται αν και όπως τονιζόταν αρμοδίως από στελέχη του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος και να διασταυρωθούν τα στοιχεία.

Σε ότι αφορά τέλος τις αποδοχές, τα επίσημα στοιχεία θα προκύψουν μετά τις 8 Μαρτίου αφού μέχρι τότε διαρκεί η παράταση που έδωσε το Υπουργείο έτσι ώστε οι λογιστές των επιχειρήσεων να έχουν περισσότερη άνεση χρόνου για να καταγράψουν τα νέα δεδομένα των πελατών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα