Δώρο Πάσχα: Πότε πρέπει να καταβληθεί – Υπολογίστε online πόσα χρήματα θα πάρετε

Δώρο Πάσχα: Πότε πρέπει να καταβληθεί – Υπολογίστε online πόσα χρήματα θα πάρετε
Πασχαλινή αγορά Eurokinissi

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Δώρο Πάσχα. Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί και τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του.

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, το αργότερο, θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, σύμφωνα με την  επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στην οποία επισημαίνεται ότι τα δώρα εορτών, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα. 

Το υπουργείο εργασίας διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2019 είναι η ύπαρξη απασχόλησης (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2019 μέχρι 30-04-2019. Βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας, πριν από το Πάσχα. 

Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας, πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης. 

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Πάσχα και, ως εκ τούτου, παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ή στον τηλεφωνικό αριθμό 15512, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων όλη την επόμενη περίοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμά τους στο Δώρο Πάσχα. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διευκρινίζει ότι, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Υπολογίστε online τα χρήματα του Δώρου Πάσχα

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του, να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται στον παρακάτω σύνδεσμο: www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. 

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες. 

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα