Η εταιρεία που εφάρμοσε 5ώρη και 5ήμερη εργασία και δικαιώθηκε

Η εταιρεία που εφάρμοσε 5ώρη και 5ήμερη εργασία και δικαιώθηκε

Πέντε ώρες εργασία σε πενταήμερη εβδομάδα: Η αμερικάνικη εταιρεία Tower Paddle Boards βρήκε τον τρόπο να το τολμήσει και εκτός από την βελτίωση της δημιουργικότητας των εργαζομένων της, πέτυχε και αύξηση του κέρδους της.

Η επιστροφή στην εργασία μετά την πανδημία, θα μας φέρει προ πειραματικών δοκιμών, όπως η τετραήμερη εργασία στην Ισπανία. Μια ακόμα επαναστατική ιδέα, αυτής της εφαρμογής ωραρίου εργασίας πέντε ωρών σε πενθήμερο πρόγραμμα, εφαρμόζεται ήδη από αμερικανική start-up εταιρεία, η οποία βρίσκεται στο #239 της λίστας των 500 ταχύτατα αναπτυσσόμενων εταιρειών του περιοδικού Forbes. Η Tower Paddle Boards πέτυχε κάτι ασύλληπτo,

Όπως αναφέρει σε κείμενο του ο ιδρυτής της εταιρείας, Στεφάν Αρστόλ, όλα ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια, όταν θέλησε να προσφέρει ένα χρονικό διάστημα 5ώρης εργασίας στα εννέα μέλη της ομάδας του, ως δώρο, για την ταχύτατη ανάπτυξη του brand. O ίδιος τονίζει πως εκείνη η απόφαση είχε αντιμετωπιστεί με απογοήτευση και αρνητική διάθεση από συνεργάτες και γνωστούς του, που προέβλεπαν πως η ομάδα του θα γινόταν λιγότερο αποδοτική.

Αρχικά ο Άρστολ αναβάθμισε τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ομάδας του, ώστε οι καθημερινές εργασίες να γίνονται ακόμα πιο γρήγορα, ενώ αύξησε και τον βασικό μισθό. Παρ’ όλα αυτά, οι κινήσεις του είχαν μάλλον αντίστροφα αποτελέσματα: τέσσερις από τους εννέα υπαλλήλους της ομάδας του, αποχώρησαν, ενώ και μια εμπορική συμφωνία με την Amazon, τερματίστηκε πρόωρα. Τον Απρίλιο του 2017, ο Άρστολ πάγωσε το 5ώρο και το διατήρησε μόνο ως μια πρακτική που αφορούσε την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών

Και τότε ήρθε η πανδημία

Η εταιρεία του Άρστολ σφράγισε τα γραφεία της και αναγκάστηκε να μειώσει αρκετά τις τιμές των προϊόντων της. Το ισοπεδωτικό ξέσπασμα της πανδημίας απειλούσε την επιβίωση αυτής της ανερχόμενης start-up.

Όμως στο πέρασμα των μηνών, μια νέα τάση εμφανιζόταν: οι πελάτες της εταιρείας έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε προϊόντα όπως σανίδες του σερφ και ηλεκτρικά ποδήλατα, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν fit, διατηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης παράλληλα. Οι πωλήσεις της Tower Paddle αυξάνονταν. Ο Άρστολ έκανε δεύτερες σκέψεις για το 5ώρο πρόγραμμα.

Και το έκανε ξανά: Από τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της εταιρείας πως κάθε φορά που ο ετήσιος τζίρος της θα ξεπερνά αυτόν της προηγούμενης χρονιάς, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν καθημερινά για πέντε ώρες, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου. Ήδη την περασμένη χρονιά, οι εργαζόμενοι του Άρστολ απόλαυσαν αρκετές εβδομάδες πεντάωρης βάρδιας, σχολώντας στις 1 το μεσημέρι. Το 5ώρο τελικά, δεν αποδείχθηκε “ρίσκο” ή “επιλογή αποτυχίας”, αλλά μια άμεση σύνδεση της εργασίας με την παραγωγικότητα και το κέρδος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα