Κάρτα ελέγχου εργασίας το 2011

Στιγμιότυπο απο την παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων του ΙΚΑ,σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 / Υπάλληλοι του οργανισμού (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
Στιγμιότυπο απο την παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων του ΙΚΑ,σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 / Υπάλληλοι του οργανισμού (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Ηλεκτρονική κάρτα με την οποία θα ελέγχεται η ώρα παραμονής κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση και θα καταγράφονται όλα τα λογιστικά του στοιχεία θα εφαρμόσει πιλοτικά και από τον Ιούνιο του 2011 υποχρεωτικά το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Κίνητρο η μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών

Τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις συνεπείς επιχειρήσεις κατά 25% µέχρι το 2013 εξήγγειλαν τη Δευτέρα, µιλώντας στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και o αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης, με την προϋπόθεση της ένταξης στο πρόγραμμα χρήσης από τους εργαζόμενους ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου - εξόδου.

Το νέο σύστημα  θα ισχύσει για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να ενταχθούν στο ενοποιηµένο και αναβαθµισµένο σύστηµα λειτουργίας του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και που έχουν μέχρι στιγμής συνέπεια στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους.

ADVERTISING

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτρουµάνης, η µείωση των εισφορών θα ξεκινήσει πιλοτικά το 2011 σε ποσοστό 10% των καθαρών επιχειρήσεων και βασική προυπόθεση θα αποτελεί η ένταξη στο σύστηµα ηλεκτρονικού ελέγχου της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά το υπουργείο Εργασίας, με την κάρτα.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστηµα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο µε το ΙΚΑ, τον ΟΑΕ∆ και το Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωµή των εισφορών µέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόµενοι θα εντάσσονται στο σύστημα µε την λεγόμενη κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κάρτα αυτή θα χρησιµοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και µε τον τρόπο αυτόν θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή µεταβολή.

Το σύστηµα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα ξεκινήσει από τις µεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά, ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η µείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστηµα µε στόχο να φτάσει το 25% ως το 2013.

Ο κ. Κουτρουµάνης μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος από την εφαρμογή του μέτρου, ενώ όσον αφορά το κομμάτι της ηλεκτρονικής παρακολούθησης του προσωπικού της κάθε εταιρίας, ο ίδιος σημείωσε ότι:

"Θα επιτρέψει τον έλεγχο της µαύρης και αδήλωτης εργασίας, η οποία κάθε χρόνο  ζημιώνει τα ταµεία με 10 δισ. ευρώ".

SHARE:

24Media Network