Συνέδριο ΓΣΕΕ: Επεισοδιακή έναρξη με ΠΑΜΕ, ΜΑΤ και αποκλεισμούς

Συνέδριο ΓΣΕΕ: Επεισοδιακή έναρξη με ΠΑΜΕ, ΜΑΤ και αποκλεισμούς

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης και με ισχυρή παρουσία αστυνομίας πραγματοποιείται στο Καβούρι η τρίτη προσπάθεια διεξαγωγής του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν οι πρώτες από τους… συμμετέχοντες που έφτασαν (ήδη από το βράδυ της Δευτέρας) στο ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ” στο Καβούρι, όπου σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Μάλιστα οι δυνάμεις της αστυνομίας διανυκτέρευσαν έξω από το ξενοδοχείο, το οποίο έχει τεθεί σε κλοιό με απώτερο στόχο, η τρίτη προσπάθεια διεξαγωγής του συνεδρίου να έχει αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, αποκλεισμένες είναι αυτήν την ώρα όλες οι κάθετες οδοί από την παραλιακή προς το ξενοδοχείο καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε όσους δεν συμμετέχουν στο συνέδριο, ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ που έφτασαν με λεωφορεία, βρίσκονται παραπλεύρως του ξενοδοχείου σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το ξενοδοχείο, πίσω από τον φραγμό των ΜΑΤ. Με πανό και συνθήματα διεκδικουν να δοθεί πρόσβαση στο Συνέδριο και να απομακρύνουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΙΚΑ  Δ. Κουμπούρης κατήγγειλε τον αποκλεισμό 22 εκλεγμένων συνταξιούχων από το συνέδριο της ΓΣΕΕ. «Θέλουμε να καταγγείλουμε σε όλη την εργατική τάξη τον απαράδεκτο αποκλεισμό των συνταξιούχων και εκλεγμένων από το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Έχουμε παρει μέρος σε όλα τα συνέδρια και σήμερα δεν μας επέτρεψαν να μπούμε στο φυσικό μας χώρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προσωρινή διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος που διόρισε η δικαιοσύνη, ελπίζει πως αυτή τη φορά το συνέδριο θα διεξαχθεί και θα εκλεγεί νέα διοίκηση. Αυτό δεν κατέστη εφικτό πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 17 Μαρτίου του 2019 στην Καλαμάτα, όταν για πρώτη φορά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 37ο Συνέδριο. Τότε, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΔΑΣ (ΚΚΕ) να λέει: “Εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι όλες τις ημέρες ζητούσαμε αυτά που προβλέπονται με βάση το καταστατικό. Να πάρουν κάρτες οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων και με βάση αυτό να ξεκινήσει μια νομιμοποίηση που όμως δεν μπορεί να έχει μέσα τους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει νόθους, δεν μπορεί να έχει τους προέδρους ανώνυμων εταιρειών”. Τα μέλη του ΠΑΜΕ, μπήκαν στο ξενοδοχείο ζητώντας 

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου του 2019, ματαιώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια διεξαγωγής συνεδρίου, αυτή τη φορά στη Ρόδο, αφού την νύχτα πριν την έναρξη της διαδικασίας μέλη της ΔΑΣ ζήτησαν να συμμετέχουν στο συνέδριο με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο να ισχυρίζεται πως δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Ακολούθησε ένταση, επεισόδια και ταυτόχρονα στην Αθήνα έγινε κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ από μέλη του ΠΑΜΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Σήμερα, στην τρίτη απόπειρα για την διεξαγωγή συνεδρίου, θα συμμετάσχουν περίπου 400 σύνεδροι, ενώ έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, και την Φώφη Γεννηματά αλλά όχι στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία λίγο μετά τις 10 το πρωί, έφτασε στο χώρο του συνεδρίου.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ μιλούσε για συνέδριο-παρωδία καταγγέλοντας μάλιστα πως “δεκάδες αντιπρόσωποι, οι οποίοι δεν πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν «απομονωθεί» χιλιόμετρα μακριά, σε γνωστό ξενοδοχείο της Καισαριανής (!!!) προκειμένου να βρίσκονται έξω από το χώρο του Συνεδρίου,ώστε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να προχωρήσει απερίσπαστη τις άθλιες μεθοδεύσεις της. Παράλληλα την ίδια ώρα αντιπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προμηθευτεί την κάρτα αντιπροσώπου με κριτήριο όχι την Ομοσπονδία ή το Εργατικό Κέντρο που έχουν εκλεγεί, αλλά την πολιτική και συνδικαλιστική τους τοποθέτηση”. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, μόλις ενημερώθηκε για την διεξαγωγή του συνεδρίου στην περιοχή. Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με σειρά επιστολών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την διοίκηση του ξενοδοχείου, την ηγεσία του ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την διατάραξη της κανονικότητας στην περιοχή και ζήτησε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της, ενώ κατέστησε υπεύθυνη τη διοίκηση του ξενοδοχείου για τυχόν επεισόδια.

Το κτίριο της Συνομοσπονδίας Eurokinissi

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα