Έρχεται νέο “ραντάρ” για το ιδιωτικό χρέος

Διαβάζεται σε 3'
Έρχεται νέο “ραντάρ” για το ιδιωτικό χρέος
istock

Το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα συνδέεται με τον Τειρεσία, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

‘Ένα σύγχρονο μηχανισμό καταγραφής σειράς δεδομένων, που αφορούν την πορεία των ιδιωτικών χρεών “στήνει” η Πολιτεία. Στη “δεξαμενή” αυτή αναμένεται να ενταχθούν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, όρους της κάθε της οφειλής, στοιχεία για επιτόκια, προσαυξήσεις, πρόστιμα, διάρκειες αποπληρωμής, εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής, καταβολές, υπόλοιπα, ρυθμίσεις και στοιχεία για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, αναγκαστικές εκτελέσεις κτλ.

Αναλυτικά με βάση σχετικής Κοινή Υπουργική Απόφαση, που την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, που θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα συγκεντρώνει στοιχεία για:

  • οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα
  • οφειλές προς τράπεζες και funds
  • οφειλές προς κάθε είδους επιχείρηση, ανεξαρτήτως νομικής μορφής

Επίσης θα δέχεται τα στοιχεία σε ανωνυμοποιημένη μορφή από τους δανειστές και θα εξάγει τα συγκεντρωτικά στοιχεία με αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική επεξεργασία. Συγκεκριμένα θα καταγράφεται:

  • η φύση της οφειλής,
  • οι βασικοί όροι της οφειλής, όπως το αρχικό και το τρέχον ύψος της, κατά κεφάλαιο, προσαυξήσεις και πρόστιμα, η διάρκεια αποπληρωμής,
  • το επιτόκιο και οι τυχόν μεταβολές τους,
  • οι εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής και η αποτίμησή τους,
  • οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος των καταβολών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής,
  • οι ρυθμίσεις της οφειλής,
  • οι πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών,
  • τα μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν,
  • καθώς και η πορεία της δικαστικής προσβολής τους,
  • για τα φυσικά πρόσωπα: στοιχεία που προσδιορίζουν την ηλικία, τον τόπο κύριας κατοικίας και εργασίας και την επαγγελματική ιδιότητα,
  • για τα νομικά πρόσωπα: στοιχεία που προσδιορίζουν τον κλάδο δραστηριοποίησης, τον τόπο της έδρας του νομικού προσώπου και το μέγεθος του.

Οι στόχοι

Με δεδομένο ότι το ιδιωτικό χρέος φτάνει τα 371 δισ. ευρώ, με τα 224 δισ. ευρώ από αυτό να είναι ληξιπρόθεσμο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το νέο Μητρώο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για χαραχθούν επικαιροποιημένες πολιτικές ανάσχεσης του όλου προβλήματος.

Κατά την αρχική του λειτουργία, μάλιστα, το Μητρώο θα αντλεί στοιχεία σε ανωνυμοποιημένη μορφή από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ένταξη πιστωτών του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως ενδεικτικά Δήμοι, εταιρείες παροχής ενέργειας κλπ.

Η εικόνα των χρεών

Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη στην εφορία φτάνουν τα 105 δισ ευρώ, οι οφειλές στα Ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 47 δισ ευρώ, τα “κόκκινα” δάνεια που παραμένουν στις τράπεζες υπολογίζονται σε περίπου 12 δισ ευρώ, τα δάνεια που βρίσκονται σε servicers ανέρχονται σε 91 δισ ευρώ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ενέργειας ξεπερνούν τα 1,2 δισ ευρώ. Επίσης 135 δισεκ. είναι τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα, δε, με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο δείκτης των “κόκκινων” δανείων, αν και έχει υποχωρήσει στο 7,9%, παραμένει υψηλότερος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης, που διαμορφώνεται σε 2,3%. Από αυτό το σύνολο των 11,7 δισ ευρώ, το 66% είναι επιχειρηματικά δάνεια, το 25% στεγαστικά και το 9% καταναλωτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα