Εθνική Τράπεζα: “Φουλ” επίθεση με πωλήσεις τεσσάρων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

Εθνική Τράπεζα: “Φουλ” επίθεση με πωλήσεις τεσσάρων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων
Εθνική Τράπεζα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Η Εθνική Τράπεζα "τρέχει" μέσα στο καλοκαίρι τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που περιλαμβάνουν ακίνητα, δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συμβάσεις leasing και δραστηριότητες στην Κύπρο.

Θερμό καλοκαίρι ξεκινά για την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία δρομολογεί τις επόμενες εβδομάδες την πώληση τεσσάρων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, με στόχο την περαιτέρω μείωση του σχετικού δείκτη, την απομόχλευση του ισολογισμού και φυσικά την ενίσχυση των κεφαλαίων του Ομίλου.

Οι κινήσεις που δρομολογεί ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από τις δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας, όπως ακίνητα, δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συμβάσεις leasing και δραστηριότητες στην Κύπρο.

Την περασμένη Παρασκευή στους αναλυτές με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ο Π. Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να εκκινήσει τον επόμενο μήνα την διαγωνιστική διαδικασία για την τιτλοποίηση Frontier II και να καταθέσει αίτηση υπαγωγής των senior notes ομολογιών της τιτλοποίησης.

Η τιτλοποίηση Frontier II αφορά σε περίπου 50 χιλιάδες δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 0,9 με 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Περίπου το 50% του χαρτοφυλακίου αποτελείται από στεγαστικά δάνεια, το 40% από δάνεια επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από καταναλωτικά. Πάνω από το 80% των δανείων διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Η Εθνική θα εισφέρει σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το παραπάνω χαρτοφυλάκιο και το τελευταίο θα εκδώσει ομολογίες, υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η τράπεζα προτίθεται να διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ θα πωλήσει το 95% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, διακρατώντας το 5% κάθε σειράς. Η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Στο τέλος Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα διέθετε απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) 2 δισ. ευρώ, με συντελεστή κάλυψης από προβλέψεις 81,8%. Τα καθαρά (μετά την αφαίρεση προβλέψεων) NPEs, δηλαδή, έχουν υποχωρήσει σε 400 εκατ. ευρώ. Φέτος, το NPE ratio προβλέπεται να πέσει σε περίπου 6% (1,8 δισ. ευρώ στον όμιλο και 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα).

Πώληση πακέτου ακινήτων

Την ίδια στιγμή η διοίκηση δρομολογεί προς πώληση πακέτο ακινήτων ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου που αριθμεί πάνω από 4.000 ακίνητα.

Στόχος είναι η διαδικασία να ανοίξει το γ’ τρίμηνο του έτους και να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από οικιστικά και εμπορικά ακίνητα και με βάση όσα αναφέρονται στην ετήσια οικονομική έκθεση περιλαμβάνει την πλειοψηφία των 360 ακινήτων του ιστορικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας αξίας 110 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο REO με στόχο την αποεπένδυση.

Μετά την πλήρη αποεπένδυση από την Prodea, η αποτελεσματική διαχείριση των ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί βασικό πυλώνα του Προγράμματος Μετασχηματισμού με όχημα την Γενική Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας, που σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό, η οποία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής της τράπεζας, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της, πέραν της παραδοσιακής διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και στους τομείς της ανάκτησης ωρίμανσης και διάθεσης ακινήτων.

Το 2021, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 393 ακίνητα αξίας περίπου 124 εκατ. ευρώ, από τα οποία ακίνητα αξίας 52 εκατ. ευρώ περίπου διατέθηκαν μέσω της διαδικτυακής πύλης της Τράπεζας μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών ή με τη διαδικασία του «buy now». Παράλληλα οι ανακτήσεις ακινήτων μέσω δημόσιων πλειστηριασμών και συναινετικών λύσεων περιορίστηκαν σε 69 ακίνητα αξίας 14 εκατ. ευρώ περίπου.

“Τρέχει” η πώληση των projects Pronto και Solar

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση ενός μικρού χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις σε καθυστέρηση (project Pronto), ενώ την ίδια στιγμή αναζητείται αγοραστής και για την συμμετοχή που υπάρχει στην Probank Leasing ΑΕ.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας κάνουν λόγο για την ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για το project Pronto και τονίζουν ότι εκτός απροόπτου το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τις εξής τρεις πηγές του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας:

1. από χρηματοδοτικές μισθώσεις της τράπεζας, οι οποίες προέρχονται από την FBB, το «καλό» κομμάτι της οποίας απορρόφησε η Εθνική Τράπεζα όταν υλοποιήθηκε κίνηση διάσωσης,

2. ένα χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing και τέλος,

3. την Probank Leasing, η οποία επίσης περιήλθε στην Εθνική, στο πλαίσιο διάσωσης της Probank.

Παράλληλα δρομολογείται επίσης η αποεπενδυση από το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Solar μέσω κοινής τιτλοποίησης στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής. Πρόκειται για ένα μικρό πακέτο δανείων αξίας 170 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το οποίο είχε αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την από κοινού, με τις άλλες τρεις τράπεζες, ανάθεση της διαχείρισης του.

Τέλος μετά την αποτυχία πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ Κύπρου στην Astrobank, η ΕΤΕ προχωράει στην απομόχλευση του χαρτοφυλακίου της ποσοστού τουλάχιστον 80%. Ως το γ’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση στην Bain Capital του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων επίσης στην Κύπρο, CAC Coral, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα