Eurogroup: Ανάσα και το 2022 για το οικονομικό επιτελείο – Τι δεν αποφασίστηκε για το φόρο στις πολυεθνικές

Eurogroup: Ανάσα και το 2022 για το οικονομικό επιτελείο – Τι  δεν αποφασίστηκε για το φόρο στις πολυεθνικές
Ο πρόεδρος της Ευρωμομάδας Πασκάλ Ντόναχιου @ 2021 Olivier Matthys, Pool / AP IMAGES

Χωρίς στενό "δημοσιονομικό κορσέ" θα είναι και το 2022 με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, γεγονός που αφήνει περιθώρια για στοχευμένα μέτρα στο οικονομικό επιτελείο.

Τη συνέχιση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής στάσης και το επόμενο έτος «δείχνει» το Eurogroup μετά και τη χτεσινοβραδινή του συζήτηση. Πιο συγκεκριμένα όπως δήλωσε χτες βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωμομάδας Πασκάλ Ντόναχιου: «Η πολιτική μας μέχρι στιγμής ήταν πολύ υποστηρικτική και αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2022… Η συζήτησή μας σήμερα έδειξε ότι οι υπουργοί και τα θεσμικά όργανα παραμένουν σε συμφωνία ότι η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση είναι κατάλληλη για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, και ότι η προγραμματισμένη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται επαρκής στην τρέχουσα συγκυρία. Μια σταδιακή αλλαγή στον προσανατολισμό των μέτρων, από έκτακτης ανάγκης σε μέτρα υποστήριξης της ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία της πολιτικής στο μέλλον.”

Επίσης ο Πασκάλ Ντόναχιου, αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης τόνισε ότι «το βασικό ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ θα είναι ο τρόπος προσαρμογής της δημοσιονομικής μας πολιτικής καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αλλά σε αυτό σήμερα, είχαμε μόνο μια προκαταρκτική σκέψη και είναι θέμα που πρέπει να επιστρέψουμε μετά το καλοκαίρι» ανέφερε.

Η απόφαση πάντως αυτή δίνει ανάσα στο οικονομικό επιτελείο για να κινηθεί, υποστηριχτικά στην οικονομία, εάν χρειαστεί στο φόντο και του νέου κύματος με τη μετάλλαξη «Δ». Και βέβαια να έχει την άνεση και το 2022 για να αποφύγει «σφικτές» δημοσιονομικές πολιτικές. Βέβαια ο λογαριασμός έχει ήδη πάει ψηλά με το χρέος να εκτινάσσεται στο 205% του ΑΕΠ, κάτι που από μόνο του βάζει «φρένο» και σε όποιες σκέψεις για «γαλαντόμες» παροχές. Γι’ αυτό από τούδε και στο εξής τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναμένεται να είναι στοχευμένα και η έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την τόνωση του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,6% και το 2022 στο 6,2% του ΑΕΠ. Φέτος το έλλειμμα θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ και ο στόχος είναι να μειωθεί στο 3,1%. Το πρωτογενές έλλειμμα να μειωθεί από το 7,1% του ΑΕΠ φέτος στο 0,4% του ΑΕΠ. Η προοπτική είναι το 2023 όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός (αναμένεται να έχει οριακό έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ) καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Το 2024 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι για 2,9% του ΑΕΠ το 2024 και 3,7% το 2025. Όλα αυτά βέβαια με βάση τα όσα έχει αναφέρει το οικονομικό επιτελείο θα γίνουν όχι με επιβολή μέτρων αλλά μέσα από την ανάσχεση των μέτρων για την πανδημία και την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο φόρος στις πολυεθνικές

Ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα που απασχόλησε το Eurogroup ήταν και ο φόρος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πάντως αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο». Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο της Ευρωομάδας συμμετείχε και η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Όπως δήλωσε χτες βράδυ ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» αποτελεί για την ΕΕ η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις,

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο», είναι για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές εταιρείες.

«Συμφωνήσαμε με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σ’αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Εξάλλου, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά χρειάζεται και ένα «καλύτερο χτίσιμο των οικονομιών μας». Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι ένα «πολύ σημαντικό βήμα» θα γίνει αύριο με την έγκριση από το Συμβούλιο Ecofin, δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για φέτος», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμα βγει από το δάσος». Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», το γεγονός ότι αύριο το Συμβούλιο θα εγκρίνει δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε μαζί, πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του απέναντι στην πανδημία» πρόσθεσε.

Σχετικά με την παρουσία και συμμετοχή της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο σημερινό Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι εδώ και πολύ καιρό βασικοί πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. «Είχαμε μια ευρεία και πλούσια συζήτηση, κατά την οποία μιλήσαμε για την πανδημία και τις συνέπειες που έχει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και πώς μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα