Εurogroup: Ποια όπλα έδωσε στην Ελλάδα για να πολεμήσει τον κορονοϊό

Εurogroup: Ποια όπλα έδωσε στην Ελλάδα για να πολεμήσει τον κορονοϊό
Τηλεδιάσκεψη Eurogroup Eurokinissi

Απεριόριστες δαπάνες για την ανάταξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που χτυπήθηκαν από την επιδημία του κορονοϊού αποφασισε τη Δευτέρα από το Eurogroup .

Η Ελλάδα λόγω των καλών επιδόσεων που είχε για πέντε διαδοχικά χρόνια είχε το βράδυ της Δευτέρας μια ιδιαίτερη εύνοια. Παρότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θεσμοί και Eurogroup αποφάσισαν ότι πρέπει – έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες – να λύσουν το βρόγχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα τουλάχιστον για το 2020 έχει ως προτεραιότητα να κάνει τα πάντα για να μην καταρρεύσει η οικονομία της, λόγω κορονοϊού, χωρίς να έχει συγκεκριμένο δημοσιονομικό στόχο.

Αυτό αφορά την εθνική πρωτοβουλία για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έκλεισαν αυτές τις ημέρες με απόφαση του κράτους για την κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ισχύει αρχικά για τις περισσότερο πληγείσες περιοχές αλλά θα έχει την προοπτική να επεκταθεί και πανελλαδικά, αν υπάρχουν κλάδοι με μεγάλη πτώση του τζίρου τους.

Υπάρχει η χρηματοδότηση από το ταμείο για τον κορονοϊό με κεφάλαιο ύψους 37 δισ. ευρώ, από όπου θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης, αλλά και η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Στο τελευταίο αυτό σκέλος, η  Ελλάδα έχει δηλώσει ότι η η αρχική επιπλέον χρηματοδότηση των 15 εκ. ευρώ θα φτάσει τα 200 εκ. ευρω ή περισσότερο αν χρειαστεί. Αυτή όμως η δαπάνη θα εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του ισοζυγίου του προϋπολογισμού.

Επίσης εκτός της χθεσινής απόφασης, η Ελλάδα κατάφερε να της αναγνωριστούν δαπάνες που έχουν γίνει για την κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού – μεταναστευτικού και που αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ.

Στο οπλοστάσιο τους οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν και ένα τρίτο κομμάτι που θέλουν να χρηματοδοτήσουν και αφορά την παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το σκέλος θα διατεθουν 28 δισ. αδιάθετα κονδύλια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων βάζει αρχικά 8 δισ. ευρώ, που θα αυξηθούν σε 20 δισ. για πιστωτικές γραμμές χαμηλότοκων δανείων μέσω των εμπορικών τραπεζών κάθε χώρας για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης ανοιχτά είναι ακόμη – αφού δεν έχουν εξεδικευτεί πλήρως – και τα άτοκα δάνεια που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ  Κριστίν Λαγκάρντ προς τις τράπεζες και μέσω αυτών τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Ένα ακόμη κονδύλι που μπορεί να κινητοποιηθεί αν οι συνθήκες συνεχίσουν τα επιδεινώνονται είναι και το « υπόλοιπο» τω 410 δις ευρώ που έχει στην διάθεση του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο ήταν τη Δευτέρα, ξεκάθαρος λέγοντας ότι τα μέτρα σταθεροποίησης θα φτάσουν το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μαζί με τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας θα φτάσουν το 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δηλαδή περίπου 130 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα