Ευάλωτοι δανειολήπτες: “Ξεκόλλησε” ο Φορέας Ακινήτων

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα
Ακίνητα ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI EUROKINISSI

Ξεκίνησε ο 2ος Κύκλος του Διαλόγου με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η ανάδειξη του προτιμητέου και το γ’ τρίμηνο η έναρξη λειτουργίας του Φορέα.

Στην τελική ευθεία, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, μπαίνει η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών, καθώς την Τρίτη ξεκίνησε ο 2ος Κύκλος του Διαλόγου με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνεται ότι ο 2ος Κύκλος του Διαλόγου, θα πραγματοποιηθεί μέσω της κοινοποίησης σχεδίου σύμβασης παραχώρησης προς τους προεπιλεγέντες επενδυτές, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στα συμβατικά τεύχη του Διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις επενδυτές που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι:

  • «Bain Capital Credit»,
  • «Christofferson, Robb & co, LLC»,
  • «Fortress Credit Corp.»,
  • Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC»,

Τα τέσσερα funds λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2023 έλαβαν τους όρους του διαγωνισμού, βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί η τελική φάση της διαδικασίας, δηλαδή η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος στον οποίο θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Οι συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους, προκειμένου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν ικανοποιημένοι για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται πλέον η διαδικασία και εκτιμούν ότι ο Φορέας θα είναι πλήρως λειτουργικός το γ’ τρίμηνο του 2024.

Τα “τυράκια”

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον για την ανάδειξη του ιδιώτη επενδυτή που θα διαχειριστεί τα σπίτια των ευάλωτων νοικοκυριών ήταν περιορισμένο, καθώς η πλειονότητα των funds που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία έκρινε τους όρους λειτουργίας του φορέα ασύμφορους.

Στην προσπάθεια του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον προχώρησε πρόσφατα σε σειρά νομοθετικών βελτιώσεων που προβλέπουν τα εξής:

1. Ορίζεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς, όταν το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς του ακινήτου.
2. Αίρεται η υποχρέωση του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα από τα 12 έτη το δικαίωμα επαναγοράς.
3. Εξομοιώνεται η φορολόγηση του φορέα με το φορολογικό καθεστώς των εταιρειών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICS),
4. Θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη της πρόσβασης του εμπειρογνώμονα στην κατοικία προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου, ενώ εάν διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης λόγω του θεσμικού πλαισίου, θα απαλλάσσεται ο φορέας από την υποχρέωση αγοράς.

Τι θα κάνει ο Φορέας Ακινήτων

Όπως έχει γράψει το news247.gr με την δημιουργία του Φορέα, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ή τα funds προκειμένου να αποφύγουν την έξωση.

Με την μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας στον φορέα ο ευάλωτος δανειολήπτης εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι που ήταν η πρώτη του κατοικία, την κυριότητα της οποίας, όμως, θα πρέπει πρώτα να έχει μεταβιβάσει στον φορέα. Για να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να διαμένει στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να πληρώνει στον φορέα ενοίκιο, μέρος του οποίου θα επιδοτείται από το κράτος.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι σήμερα το διάστημα ήταν τα 12 χρόνια) και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπή στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα. Η αγορά του ακινήτου από τον φορέα θα γίνεται βάσει της εμπορικής του αξίας, ενώ το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώνει ο ευάλωτος δανειολήπτης θα προκύπτει επίσης βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Μάλιστα ο οφειλέτης θα δικαιούται να λάβει επιδότηση από το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στον φορέα. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινάει από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα