Εξοικονομώ 2021: Παράταση για τις αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου

Εξοικονομώ 2021: Παράταση για τις αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου
iStock

Έως τις 15 Μαρτίου παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης "Εξοικονομώ 2021" του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στις 80.000 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι αιτήσεις.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» μέχρι τις 15 Μαρτίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός. μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις, ενώ ο ίδιος έκναε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα αντικατάτασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο, θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη σελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr, ενώ το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο.

Το “Εξοικονομώ 2021” θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας.

Το νέο πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Μεταξύ των σημαντικότερων διαφορών είναι η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, που ορίζεται η Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι ταυτόχρονη για όλη την Επικράτεια.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα