Φ. Καραβίας: Στροφή της Eurobank στην χρηματοδότηση της οικονομίας

Φ. Καραβίας: Στροφή της Eurobank στην χρηματοδότηση της οικονομίας
Τράπεζα Eurobank Eurokinissi

"Είμαστε τώρα σε θέση να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας" τονίζει ο CEO, μετά τη συμφωνία με την doValue που μειώνει τον δείκτη NPEs στο 15,6%, επίπεδο "που ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά".

Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στη μείωση των κόκκινων δανείων απέκτησε η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την doValue και τώρα επικεντρώνεται στην τόνωση του δανεισμού, τονίζει ο Φωκίων Καραβίας σε δηλώσεις του στο Reuters.

Όπως σημείωνει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPEs με πωλήσεις, διαγραφές και αναδιαρθρώσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (περίπου 40% του χαρτοφυλακίου τον Μάρτιο) περιορίζει την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Διευθύνων Σύμβοτλος της Eurobank δηλώνει ότι ο δείκτης NPEs στο 15,6%, με 60% κάλυψη, «ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά». Ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν 31,1% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ για τις ανταγωνιστικές Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank στο 30,9% και 30% αντίστοιχα.

«Είμαστε τώρα σε θέση να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε. «Έχουμε ήδη επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των επιχειρήσεων κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2020. Περιμένουμε συνολική αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς».

Ο Φωκίων Καραβίας περιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από τις προσδοκίες το 2021, καλύπτοντας τις περισσότερες ή ακόμα και το σύνολο των απωλειών της φετινής χρονιάς, για την οποία η κεντρική τράπεζα στο βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση γύρω στο 6%.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η επερχόμενη στήριξη της ΕΕ με κάνουν αισιόδοξο», δηλώνει.

Ολοκληρώθηκε η εξυγίανση του ισολογισμού

Την ίδια στιγμή με την κατάληξη της συμφωνίας με την doValue, κύκλοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2018 για εμπροσθοβαρή απαλλαγή του ισολογισμού από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), κληρονομιά της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Το σχέδιο, που είναι γνωστό ως «μοντέλο Eurobank», εφαρμόστηκε ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα.

Ειδικότερα:

– Προσδιορίστηκε ένας οδικός χάρτης για την εξυγίανση, με κινήσεις που δεν ακολουθούσαν κάποιο υπάρχον πρότυπο, αλλά έγινε επεξεργασία προσαρμοσμένη εξαρχής στις ανάγκες της Τράπεζας και την ελληνική πραγματικότητα

– Συγχώνευση Eurobank με τη Grivalia που προσέθεσε 900 εκ. ευρώ στα κεφάλαια της Τράπεζας.

– Project Pillar – η πρώτη τιτλοποίηση ΝΡΕ στην Ελλάδα, ύψους 2 δις ευρώ

– Εταιρικός μετασχηματισμός (hive down)

– Project Cairo – η μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ελλάδα, ύψους 7,5 δις ευρώ

– Με την συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Ηρακλής για παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο ύψους 2,4 δις ευρώ

– Συμφωνία με τη doValue για την πώληση του 80% της FPS, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, και μέρους των τιτλοποιήσεων Cairo

– Σωρευτική μείωση ΝΡΕ πάνω από 9 δισ. ευρώ, τα 2/3 του αποθέματος ΝΡΕ της Τράπεζας

– Μείωση του δείκτη ΝΡΕ στο 15,6% (με δείκτη κάλυψης 60%) που αναδεικνύει τη Eurobank ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγέθη ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

– Το «μοντέλο Eurobank» χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος τόσο ως προς τη χρήση τιτλοποιήσεων για τη μείωση των ΝΡΕ όσο και στο σκέλος του παράλληλου εταιρικού μετασχηματισμού (hive down).

– Λόγω του καινοτόμου και πολύπλοκου χαρακτήρα των συναλλαγών χρειάστηκε να ληφθούν για πρώτη φορά ειδικές εποπτικές εγκρίσεις, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, που δημιούργησαν ένα ευρωπαϊκό προηγούμενο.

– Στη λήψη των ευρωπαϊκών εγκρίσεων σημαντική συμβολή είχαν τα αρμόδια στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

– Ιδιαίτερη συμμετοχή στην εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου είχε η PwC.

– Η συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo στο πρόγραμμα Ηρακλής ήταν καθοριστική για την παροχή από τον Ευρωπαίο επόπτη (SSM/EKT) έγκρισης για την αποαναγνώριση των σχετικών χαρτοφυλακίων από τον ισολογισμό της Τράπεζας (SRT-Significant Risk Transfer) και για την εξασφάλιση μηδενικής στάθμισης των senior notes, με θετική επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας.

– Η Eurobank έχει προσθέσει από το 2014 συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στα κεφάλαιά της αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους.

– Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού και αποτελεί θετικό μήνυμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην συνέχιση και ολοκλήρωση μιας συναλλαγής που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία παρά την εκδήλωσή της συνέβαλε αποφασιστικά η εξαιρετική επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα